Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyömbéres töltött cukkini

Gyömbéres töltött cukkini
Gyömbéres töltött cukkini
85 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gondolkodtam, hogy mit főzzek holnap, aztán megláttam egy jó nagy cukkinit, és felcsillant a szemem. :-)

Ennek az ételnek szerintem nincs túl sok korlátja, a lényeg, hogy a töltelék a lehetőségekhez képest száraz legyen. A nyár folyamán még ki fogom próbálni babbal, tejszínes-szerecsendiós csirkemelles esetleg túrós-gombás töltelékkel, meg ami még eszembe jut...

hozzávalók / 4 adag

A gyömbéres töltött cukkinihez

ajánlat

Én száraz fehérbort (pl. chardonnay illik hozzá a mogyorós íze miatt, de a bor fajtája leginkább a töltelék fűszerezésétől függ) vagy sört innék hozzá. Elég könnyű étel attól függően, hogy miből csináljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábasban olajon megpirítjuk a 3 gerezd fokhagymát (akár több darabban, akár megtörve egészben), majd hozzáöntjük az 5 dl passzírozott paradicsomot. Hozzáadjuk az oregánót, lefedjük (vagy fedéllel vagy cseppfogó szitával, a lényeg, hogy fröcsög). Kb. fél óra elég  neki. Utána ízlés szerint cukrozzuk és sózzuk (ezeknek kell fél perc, míg elolvadnak).
  2. Amíg a paradicsom fő, megmossuk, és meghámozzuk a cukkinit. Hosszában kettévágjuk (így két kis teknőt kapunk).
  3. Serpenyőben (vagy wokban) olajat melegítünk, beleszórjuk a vékony csíkokra (zsülienre) vágott gyömbért, majd a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a kurkumát. Ha már egy picit pirult a vöröshagyma, akkor mehet bele a 3 gerezd fokhagyma, amit én nagyobb darabokra vágtam. Ha az embernek már van rutinja, akkor ilyenkor is meg lehet sózni, ha nincs, akkor inkább a hús hozzáadása után. Ha már eléggé megpirult mindez, akkor adjuk hozzá a darált húst, és pár percig pirítjuk, hogy kifehéredjen. Megsózzuk, ha még nem tettük volna meg.
  4. Előmelegítjük a sütőt. A cukkiniket megtöltjük a darált hússal és a paradicsomszósszal. A paradicsomszósz a ragasztó, hogy a hús ne peregjen szét, viszont a hús és a cukkini maga is ereszt valamennyi levet, szóval meg kell találni a mértéket, hogy egyben is maradjon a töltelék, és ne is legyen túl folyós miután megsült. (Én most csak a tetejére tettem egy kevés paradicsomot, de legközelebb az aljára is fogok, úgy talán rendesen egyben marad. Akár el is lehet keverni a paradicsommal a húst, viszont akkor nem különülnek el sárga és piros színek...) A töltelék tetejére egy kis sajtot reszelünk, aztán betesszük tepsibe.
  5. A cukkinik alá lehet vizet önteni, de ha így döntünk, akkor ne túl sokat, mert nem fog egyenletesen sülni a cukkini (az a része, ami beleér a vízbe csak 100 fokos lesz, a többi része, ami felette van meg a gőztől 200 fokos...)  A víz azért nem a legjobb megoldás, mert a töltelékben és a cukkiniben bőven van elég víz ahhoz, hogy lefedve párolódjanak. (Én olajat használtam, viszont az meg odaégett a tepsi aljára. Talán a legjobb megoldás, ha semmit nem öntünk alája.)
  6. Lefedjük fóliával (30 éves karancs gáztűzhely fél óra 6-os fokozat, ez talán olyan 150 °C-t jelenthet), majd fólia nélkül még egy 10-15 percet lehet sütni.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 743
elküldve: 4
receptkönyvben: 28
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

inf3rno

Mióta szakács: 2011.03.18.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fűszeres töltött cukkini paradicsomszósszal, cukkini darált hússal töltve, paradicsomos cukkini gyömbéres töltelékkel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

449
cukkini 1 nagy db
gyömbér 10 dkg
vöröshagyma 3 kis db
fokhagyma 5 gerezd
kurkuma 2 ek
1 kk
cukor 1 ek
darált sertéshús 50 dkg
napraforgó olaj 2 ek
paradicsomlé 5 dl
0.5 kávéskanál
oregánó 3 kk
sajt 10 dkg
fokhagyma 3 gerezd