Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyömbéres zabkeksz

Gyömbéres zabkeksz
Gyömbéres zabkeksz
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a különlegesen zamatos kekszet teához, de magában is nagyon szívesen majszolja öreg és fiatal...

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szezámmagot és a napraforgómagot külön-külön megdaráljuk. Ugyanígy a zabpelyhet is kávédarálóval lisztté őröljük és összekeverjük a tönkölyliszttel, a szódabikarbónával és a darált magokkal.
  2. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, egész tojásokkal, sóval és vaníliás cukorral.
  3. Ezután beletesszük a lisztes keveréket és az apró darabokra vagdosott cukrozott gyömbért. Puha, morzsalékos tésztát kell kapnunk.
  4. Letkarva legalább 2,5-3 órát hűtőszekrénybe tesszük, de még jobb, ha előző este összeállítjuk és csak másnap sütjük.
  5. A pihentetés után diónyi gömböket formázunk a kezünkkel, amiket a két tenyerünk között kissé kilapítunk.
    A tepsibe sütőpapírt fektetünk, és egymástól kb. 4-5 cm-es távolságora beletesszük a kekszeket.
    Előmelegített sütőben, 200-220 C-on adagonként kb. 5-8 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  6. A sütőből kivéve egy spatulával óvatosan rácsra tesszük és ott hagyjuk kihűlni. Ilyenkor még nagyon puha, és hűlés közben keményedik meg.
    Kb. 45 db keksz készül ebből az adagból. Jól záródó dobozban sokáig eláll.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 44 938
elküldve: 5
receptkönyvben: 403
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mohibetti
mohibetti Sun, 2011-10-02 17:09

Sziasztok!

Szerintetek cukrozatlan friss gyömbérből hogyan kellene elkészíteni?

timi_hurja
timi_hurja Fri, 2011-07-15 23:31

Hali, elkészítettem én is a kekszet, de őrölt gyömbérrel, mert sajnos nem kaptam cukrozottat. 2 kk őrölt gyömbért tettem bele, de szinte nem is érezni így, hogy van benne. És, mivel nem cukrozott a gyömbér, így nem is annyira édes, ami nem oly nagy baj :) Legközelebb kétszer ennyit fogok bele tenni, ha nem lesz itthon cukrozott gyömbér. A recept amúgy nagyon jó, kiváló keksz alapanyag, ha nincs benne gyömbér :D

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-07-16 13:08

kedves Timi!
köszönöm szépen a visszajelzésedet. az őrölt gyömbér tényleg nem olyan intenzív ízű, mint a friss, vagy akár a cukrozott. viszont van egy titka: ha elkevered egy kis vízben, és forralod egy kicsit, akkor sokkal intenzívebb lesz az íze. próbáld ki!
üdv,
toma

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi Sun, 2010-08-01 20:46

Ezt én is szívesen megkóstolnám. Vajon meg lehetne csinálni szezámmag, napraforgómag, és nádcukor nélkül? És gyömbérből is csak reszelhető változat van itthon.

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-08-03 09:50

kedves Kerepesi!
biztos vagyok benne, hogy így is finom lesz... bármilyen olajosmagvat tudsz bele tenni (persze, ha szerenél), a szezámmag és a napraforgómag helyett.
a friss gyömbérnek talán még intenzívebb az íze. biztosan finom lesz.
nálam meg pont a cukrozott fajta volt itthon, és mivel magában nem nagyon fogyott, így belekerült ebbe a sütibe.
jó próbálkozást!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-01-14 16:36

a cukrozott gyömbér mennyi őrölt gyömbérrel helyettesíthető? köszönöm

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-01-14 23:41

szia Lillani!
ízesítőül szerintem megteszi egy csapott kávéskanálnyi szárított, mivel nagyon intenzív az íze. ellenben azért érdemes cukrozottat szerezni, mert az "darabosan" marad benne a kekszben, mint a birsalmasajt.
jó főzőcskézést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-05-29 07:37

Hát ez nagyon tutti!!

337
zabpehely 250 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 50 g
szezámmag 4 ek
napraforgómag 4 ek
vaj 100 g
tojás 2 db
melaszos nádcukor 75 g
vaníliás cukor 1 teáskanál
szódabikarbóna 1 teáskanál
1 csipet
gyömbér 100 g