Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors banános-karamelles sütemény

Gyors banános-karamelles sütemény
Gyors banános-karamelles sütemény
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon gyors és látványos sütemény, ami ráadásul igen finom is.
A recept a The Complete Book of Modern Classics című remek szakácskönyvből való.
A karamellt eredetileg 220 g cukorból és 250 ml vízből készíti hosszú forralással.
 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Az aljára ill.a tetejére

ajánlat

Lehet sütni nagyobb formában is, ilyenkor érdemes több karamellt készíteni, és több banánt rakni a forma aljára. A sütési idő persze lecsökken, így legalább hamarabb kész van.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a formát, olyat válasszunk, aminek nem kivehető az alja. Vajazzuk ki a forma alját, az oldalát, és béleljük ki szilikonos sütőpapírral is.
  2. Melegítsük elő a sütőt.
  3. Óvatosan olvasszuk meg a tetejére való cukrot egy lábasban, és készítsünk belőle karamellt. Ne legyen túl sötét, mert még a formában is fog sülni egy kicsit.
  4. Öntsük bele a karamellt az előkészített formába, és gyorsan oszlassuk el az alján, legegyszerűbb, ha forgatjuk a formát. A karamell nagyon gyorsan dermed, de majd megolvad sütés közben.
  5. Szeleteljük fel a 2 banánt, és rakjuk rá a szeleteket a karamellre.
  6. Keverjük össze a száraz anyagokat (liszt, só, szódabikarbóna, sütőpor).
  7. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, olajjal, vaníliakivonattal, adjuk hozzá a száraz anyagokat és a banánpépet.
  8. Öntsük rá a karamelles banánra, és süssük kb. 40 percig. Mindenképpen ellenőrizzük a végén tűpróbával, akkor jó, ha a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad rá a tészta.
  9. Borítsuk ki egy rácsra, és óvatosan húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt. Nekem egy kis karamell ráragadt a papírra, de a nagy része szépen bevonta a banánokat.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 751
elküldve: 1
receptkönyvben: 184
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Lúdanyó

Mióta szakács: 2010.01.24.
11 recept

receptjellemzők

konyha: angol
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fejreállított sütemény, fordított banános-karamelles sütemény

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Körtevirág
Körtevirág Sun, 2014-12-28 10:30

Ezt a süteményt készítettem el a karácsonyi vacsorához, mindenkinek nagyon ízlett. Köszönjük a receptet!

Körtevirág
Körtevirág Sun, 2015-01-11 18:12

A karamellel én sem bajlódtam, csak cukrot szórtam a banán alá, így is hasonló lett az eredmény. :) Utólag láttam a hozzászólásokban, hogy más is ugyanezt javasolja.

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Thu, 2010-09-23 04:52

Szia, köszönöm a jó tanácsot, legközelebb kipróbálom így. Sokkal egyszerűbb, mint a karamellel bajlódni :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-21 11:43

Szio, Én gyakran szoktam hasonló sütit csinálni...bár én bögre tésztából csinálom
Gyors, és könnyű megcsinálni

Ezért is írok, mert én soha nem szoktam karamellát készíteni hozzá, hanem simán beleöntöm a cukrot , eloszlatom és rá a gyümit + a tésztát

A cukor így is ugyan olyan lesz, mint ahogy te is írtad, hogy "tovább sül még"

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Tue, 2010-07-06 13:03

Szia, nem tudom, én csak azzal próbáltam. De szerintem működne sima sütőpapírral is, csak meg kell kenni kevés olajjal a papírt. Ha sütőpapír sincs, akkor kipróbálnám csak olajjal, aztán lesz ami lesz :)

manócska2010
manócska2010 Tue, 2010-07-06 12:08

Szia! A szilikonos sütőpapírt lehet valami mással helyettesíteni? Köszönöm Üdv
Manó

Feenuee
Feenuee Thu, 2010-05-13 07:45

Kedves Lúdanyó!
Nagyon köszönjük a receptet.
Felvettük a kedvencek közé.

765
banán 2 nagy db
tojás 2 db
finomliszt 100 g
graham-liszt 50 g
napraforgó olaj 1.5 dl
barna cukor 100 g
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 2 tk
vanília kivonat 1 ek
0 ízlés szerint
vaj 1 ek
banán 2 közepes db
cukor 100 g