Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors házi cipó

Gyors házi cipó
Gyors házi cipó
45 perc / előkészület: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (100)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyökérkenyér tésztája adta az ötletet ehhez a cipóhoz, mert nagyon egyszerű. A kelesztési idő itt sokkal rövidebb, ezért nagyon gyorsan elkészül a friss kenyér. Mivel kis buci, így ebből igazi klassz szeleteket lehet vágni. :) Már nagyon sokszor megsütöttük. Párom is lelkesen segít a tészta keverésénél és formázásánál is. A minap kijelentette, hogy "Várj! Ezt most én csinálom" és így is lett. :) Azt hiszem, eddig az lett a legfinomabb.

Még harmadnap is puha a belseje... már ha valami csoda folytán megmarad még belőle addigra. :) Én vágott felével deszkára borítva tartom, így nem szárad olyan gyorsan.

A kisült cipó 85 dkg-os.

Fel lehet dobni egy kevés (~5 dkg) teljes kiőrlésű liszttel. Képek itt.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani nem kell. A tészta leginkább egy sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.
  3. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Alulra egy lábasba vizet teszünk.
  5. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Nagyon lágy, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten, hogy ne ragadjon a deszkára. Ezután megformázzuk a cipót.
  6. A tésztát kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy jó kis duci "négyzetet", amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, jó 5 percig pihentetjük, ezután pici liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük és mehet is a sütőbe.
  8. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 464
össznézettség: 427 523
elküldve: 127
receptkönyvben: 1 330
elkészítve: 101/121
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

fehér cipó, dagasztás nélküli gyors fehér kenyér, gyors cipó

Hozzászólások (100)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yens
yens / yens Sun, 2020-05-03 12:49

Szia! Köszönöm a receptet! Már másodszor sütöm, jó az állaga, nem morzsálódik, és harmadnap is puha a kenyér konyharuhában zacskóban. Próbálta már valaki hagymás, illetve magos verzióban?

csillaandreko38
csillaandreko38 Mon, 2020-03-30 21:03

Szia köszönöm a receptet ....kicsit tartottam tőle de isteni lett . A gyerekek imádják .
Holnap is sütök .
üdv Csilla

Ninane
Ninane Sun, 2020-03-29 09:37

Fantasztikus recept! Hagyományos (NEM alul-felül sütős) sütőben is nagyon jól sikerült, igazi sikerélmény!

jasonthrbrave
jasonthrbrave Sat, 2020-03-28 18:52

Kedves Ági!
Segítséget szeretnék kérni. Még új vagyok a szakmában:), mit jelent az 1. potnban az, hogy "felfuttatjuk"? Nagyon lelkes vagyok a recept iránt, de jó hamar elakadtam.:)
Köszönöm,
Géza

Ninane
Ninane Sun, 2020-03-29 09:41

Kedves Géza! Igaz nem az enyém a recept, de ebben tudok segíteni: Langyos vízbe morzsolod az élesztőt, beleteszed a cukrot, kis idő után elkezd kissé habosodni a teteje, és elindul felfelé, mikor már jól feljött, akkor kész is.

jasonthrbrave
jasonthrbrave Sat, 2020-04-04 11:37

Kedves Ninane! Nagyon köszönöm a segítséget, akkor ma neki is látok. Üdvözlettel, Géza

dorci1994
dorci1994 Fri, 2020-03-27 18:37

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett a kenyér. Már 2x megsütöttem! :)

bogil
bogil Thu, 2020-03-19 19:59

Kedves Agi, koszonjuk szepen a receptet! Eletem elso kenyeret sutottem meg es nagyon elegedett vagyok. De a lenyeg, hogy nem csak en, hanem csaladom is. A fiuk azt sem vartak meg, hogy kihuljon. Nagyon finom! Koszonjuk! :)

turaiklara
turaiklara Mon, 2019-08-26 09:39

Kedves Ági!! A 2,5 dkg friss élesztőt mennyi szárítottal lehet helyettesíteni?

neni
neni Wed, 2019-08-14 18:34

Kedves Ági! Ma találtam rá erre a fantasztikus kenyér receptedre és meg is sütöttem azon nyomban! Egyszerűen fantasztikus úgy állagra, mint ízre egyaránt! Köszönöm neked! Üdv. Éva

anoriann
anoriann / anoriann Sun, 2017-10-15 15:09

Jelenleg kollégista vagyok és spórolás céljából én is megcsináltam ezt a receptet, igaz sima finomlisztből, de így is nagyon finom és ropogós héjú kenyeret kaptam :D Tökéletes receptnek mondanám és mindenkinek ajánlom, köszönet érte!

Te1986
Eszti / Te1986 Wed, 2016-04-27 17:43

azt hiszem, mindent elmond a 21 hónapos kislányom reakciója erről a receptről és az elkészült kenyérről:

"Fiiinom mejjeg kenyér" :)

Norahabraham
Norahabraham Sat, 2015-10-10 16:04

Mar megsutottem egy par kenyeret, de ilyet,meg soha !!! halasan koszonom a receptet, Isteni kenyer lett belole elso lakalomra. Teljesen lenyugoztem vele a vendegeket :)
koszonom !

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2015-10-10 16:20

Szia! Ó, de nagyon örülök! Annak is, hogy klassz élményben volt részed, és annak is, hogy ezt a kenyeret választottad. :D Köszönöm szépen, hogy megírtad!

mirdal2517
mirdal2517 Tue, 2014-11-04 21:45

Sziasztok!

Tényleg jó a recept, gyors, egyszerű.

Csak abban segítsetek legyetek kedvesek, hogy az én kenyerem miért esik össze sütés után? Szépen megnő a sütőben, de amikor kiborítom a rácsra, "leereszt" és összelapul...

Mit csinálok rosszul?

Köszi!

Üdv,
Tibor

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2015-10-10 16:28

Kedves Tibor! Először is kérlek ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Rég jártam erre... Elképzelhető, hogy a te sütődben több idő kell a kenyérnek. Próbáld ki, hogy kicsit tovább sütöd. Sajnos sütő és sütő között van, hogy akár 10°C eltérés is lehet a beállított sütési hőfokok közt. Ezért a leírt sütési hőmérséklet előfordul, hogy nem mérvadó. Esetleg tűpróbával is ellenőrizheted, hogy jó-e már belül. Kívül az sem baj, ha picit sötétebb lesz. :) Esetleg próbáld ki ezt a módszert: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2014/11/labasban-sult-cipo.html ha van egy jófajta régi lábasod, amit nem sajnálsz. ;) Remélem tudtam segíteni. Üdv: Ági

szityi
szityi Fri, 2014-08-22 15:03

Kedves Agi! Tegnap este megprobaltam megvalositani elso kenyeremet a recepted segitsegevel. Nagy sikert arattam vele! :) Igazan onbizalomnovelo hatasu!!! :) Koszi!!!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2014-08-22 20:39

Szia! Nahát! :) Nagyon örülök, hogy erre a kenyérre esett a választásod. Szuper, hogy mindenkinek tetszett! Innen már nincs megállás! :D ...ha egyszer rákap az ember a kenyérsütésre... További sok sikert hozzá! Üdv: Ági

SzabóZsuzsó
SzabóZsuzsó Sat, 2014-05-17 15:21

Életem első kenyérkéje volt, amit nem kenyérsütő gépben sütöttem. Bár először fél adagból csináltam, hátha elszúrok valamit, és ne vesszen el annyi alapanyag, de elsőre is nagyon finom lett. Fél kilós cipó lett a féladagból, azonnal elfogyott :) Most fog sülni újra, de már egész adagból.
Köszönöm a receptet!!
Üdvözlettel,
Zsuzsi

zoli59
zoli59 Sat, 2014-04-12 14:11

Kedves Ági!

Csak azért írok,hogy elmondhassam mindenkinek,ez a kenyér még két nap után is puha és nem morzsálódik.
Még egyszer köszi a receptet.

üdv:Zoli

zoli59
zoli59 Fri, 2014-04-11 17:40

Kedves Ági!

Először is egy közmondással kezdem."Minden rosszban van valami jó"Két napja elromlott a sütőgépem.Gondoltam biztos találok valami receptet ezen az oldalon.
Most jön a jó oldala a történetnek,hogy megtaláltam a recepted.
Tényleg ahogy leírtad minden úgy működik és egy nagyon finom kenyér lett belőle.
A család szerint EZ SOKKAL JOBB MINT A GÉPI.(SZERINTEM IS).A mai nap is ugyanolyan puha mint tegnap este volt.
Köszönöm a receptet!

Zoli

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2014-04-11 18:34

Kedves Zoli!

De örülök! ...ohh... már nem annak, hogy elromlott a sütőgép, hanem hogy emiatt megtaláltad a receptem. :) Nagyon klassz, hogy Nektek is ízlett! Most itt ülök és fülig ér a szám! Köszönöm szépen, hogy megírtad!

Üdv: Ági

Enoszka73
Enoszka73 Wed, 2014-04-09 22:01

Szia! Szuper egyszerű és isteni finom! Kenyeret sütni jó mulatság!!! :-)))) Köszi a receptet!

lucanszky
lucanszky Fri, 2014-03-28 09:05

Tegnap este fele-fele arányban készítettem a kenyeret (sima - graham liszt).
Nagyon jó lett így is. Nem emeltem az élesztő mennyiségét.
A tetejét lenmaggal szórtam meg, nagyon finom lett!

lucanszky
lucanszky Wed, 2014-03-26 20:42

Kipróbáltam. Életem első kenyere, vacak sütőben sütve, de még így is szuper finom lett!!!
Köszönöm szépen a receptet!
Nekem bevált.

Ildee7
Ildee7 Sun, 2014-03-02 19:05

Kedves Ági!
Lehet Tupper edényt használni a kelesztéshez? Nekem bevált a kelt tésztáknál de nem tudom kenyérnél vajon ugyanúgy működne?
üdv, Ildi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2014-03-27 07:55

Kedves Ildi! Kérlek ne haragudj, hogy ilyen sokára válaszolok -az értesítő valahol elveszett az éterben-, de jobb későn, mint soha. :) Szerintem nyugodtan használhatsz Tupper edényt, ha a többi kelt tésztánál is szuperül működik, biztos, hogy a kenyértésztához is klassz lesz! Üdv: Ági

peti7705
peti7705 Thu, 2014-01-09 17:46

Kedves Ági78!2013 dec.30.-a óta készítjük a kenyeret,az egész családnak nagyon ízlik.A prototipus is jó lett,de egy kicsit a saját szánk íze szerint változtattunk a só mennyiségén.Köszönjük a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2013-08-20 10:19

Na, az enyémhez még annyit hozzátennék, hogymásnapra a cipó ehetetlen keményre száradt ki, pedig betakartam konyharuhával. Bár úgy látom, a sütőnk azért nem az igazi, de mindemellett...

lillavega
lillavega Tue, 2013-08-20 09:52

Kedves Ági!
nagyon köszi ezt a receptet, nagyon tetszik! már többször használtam, bár egy kicsit a magaméra módosítottam.. én víz helyet savót teszek bele, illetve van egy "szokványos teáskanalam" mint mérce, és abból elég egy teáskanál só, ízesíteni pici őrölt köményt is teszek hozzá..tetejére miután bevizeztem, szezámmagot szórók. már régóta sütöm itthon magam a kenyeret,boltit nem veszek! sok receptet kipróbáltam és a Tiedet első helyen elmentettem mint : "igazikenyér" ! kapásból kettőt teszek a tepsibe, semmi forma csak úgy egy nagy gáztepsin, egymástól távolra két kis cipócska..nekem kb 90 deka lett . nagyon köszönöm, jó munkát kívánok továbbra is! szeretettel, Lilla

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-08-20 10:14

Kedves Lilla!
Nahát, ennek nagyon örülök! :) Szuper, hogy savóval sütöd a kenyeret; néha én is azzal szoktam, bár a víz többször van kéznél. A kömény biztos sokat dob rajta, sajna itthon csak én szeretem az ízét. ;) Igazán kedves Tőled, hogy ez lett az "igazikenyér"! Nagyon jól esik, hogy így gondolod. Legközelebb lehet, hogy kipróbálom a dupla sütést, és az egyik cipó köményes lesz! Köszönöm a kedves szavakat! Minden jót kívánok! Szeretettel: Ági

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-08-18 16:12

Ma én is megcsináltam, első fehér kenyér sütésem. Persze, durván szétnyílt a kenyér, tehát sütés közben visszanyomkodtam. Végeredmény: fakó, kicsi cipó, kicsit barna, de száraz kéreg, nedves belső. Ízelten. Hát bizony én nem erre vágytam... (persze a sütőpapírral totál egyberagadt, lehetetlen leválasztani, ami egyébként is szétégett, és karamellizálódott, olyan szaga volt.)

360
kenyérliszt BL80 50 dkg
víz 4 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 0.5 teáskanál
2 tk
napraforgó olaj 4.5 ek