Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyros házi pitával

Gyros házi pitával
Gyros házi pitával
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem az utcai gyrososok gyorskajáit, ezért itthon is el akartam készíteni egy hasonló ízvilágú ételt. 5-6 átlagos étvágyú emberre vagy 2-3 éhes bélpoklosra szól a recept. :-)

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

A pitához

A joghurtos öntethez

A csípős szószhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pita összetevőiből gyúrjunk se túl kemény, se túl lágy tésztát.
  2. Bontsuk 8 részre, formáljunk belőlük gombócokat, és nyújtsuk ki őket pita formára.
  3. Jól kilisztezett sütőpapírra tesszük a pitákat egy sütőlapon, letakarjuk őket hézagmentesen egy tiszta konyharuhával, és fél órát hagyjuk pihenni/ kelni.
  4. Közben elkészítjük a kétféle öntetet: egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat, és szobahőmérsékleten hagyjuk "érni", míg elkészül a többi hozzávaló.
  5. A húst bedörzsöljük a fűszerekkel, kevés olajjal, és forró serpenyőben hirtelen kisütjük. Ügyeljünk rá, hogy a serpenyő tűzforró legyen, hogy a húsnak kérget adjon, mielőtt még az kiszáradna. Szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsöpögni a felesleges zsiradékot. Ebbe a zsírba tunkolhatjuk majd a pita tetejét.
  6. 190 fokos sütőben (gáz 5-ös fokozat) inkább az alsó szinten megsütjük a pitákat úgy, hogy a pihenő után már nem érünk hozzájuk (így marad zsebes). A sütőben felfújódnak, ezután 1 percet sütjük még, és ki is lehet venni, hogy lágy maradjon.
  7. Ízlés szerint zöldségekkel (paradicsom, kígyóuborka, lilahagyma, káposzta stb.) és a kétféle szósszal, hússal megtöltjük a pitákat, esetleg sült krumplit kínálunk mellé.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 79 654
elküldve: 10
receptkönyvben: 304
elkészítve: 21/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
121 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: húsételek
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék húsból
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

gyros, gyros pitában

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lucuska
LucaCsenge / Lucuska Thu, 2016-04-21 11:08

Tökéletes recept, köszönöm szépen!! Imádja az egész család, a 2 évesemnek a könyökén csorgott a joghurtos szósz ;) :D Köszi még egyszer :)

Némethné Németh Mónika
Némethné Németh Mónika Tue, 2013-02-26 18:40

Jaaaaj!!!! Elkészítettem!!! Isteni finom!!! Miért a jaaaaaj??? Mert degeszre ettem magam,kb. 5 perce fejeztem be a "kajálást"!!!!Az egész család imádja!!!!Tökéletes lett a pita is,a húsnak az íze....Soha nem jutott volna eszembe ,a fahéj! KÖSZÖNJÜK!!!!KÖSZÖNJÜK!!!!! KÖSZÖNJÜK!!!

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Tue, 2013-02-26 22:19

:D én is hasonló érzésekkel szoktam küzdeni egy ilyen vacsi után.
egészségére az egész családnak :-)

csukcs
Csillu / csukcs Sat, 2013-02-02 12:01

Guszta a recept, biztosan kipróbálom. A pita tésztát milyen vastagságra kell nyújtani?

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Tue, 2013-02-26 17:22

Szia,
Én ujjnyira szoktam, mert sütés közben úgyis megemelkedik picit. kisujjnyira. :-)
Üdv, Norbi

510
pulykamell 40 dkg
csirkemell filé 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
kurkuma 1 csipet
fahéj 1 csipet
gyömbérpor 1 csipet
fokhagyma 2 gerezd
víz 300 ml
finomliszt 500 g
2 csipet
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
méz 1 ek
joghurt 300 ml
fokhagyma 2 gerezd
1 csipet
bors 1 csipet
olívaolaj 1 ek
passzírozott paradicsom 5 dkg
csípős paprikakrém 2 ek
víz 2 ek