Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyros tál fokhagymaszósszal

Gyros tál fokhagymaszósszal
Gyros tál fokhagymaszósszal
85 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta megtaláltam ezt a receptet, azóta az egyik kedvencünk, remélem, Nektek is ízleni fog!

hozzávalók / 4 adag

A húshoz és a körethez

Az öntethez

A feltéthez ízlés szerint

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kockázott húst összekeverjük a páccal, az apróra vágott vöröshagymával, a borssal, a pirospaprikával. Olajjal felöntjük, hogy ellepje. Pihentetjük pár órát (én egy egész éjszakát is szoktam).
  2. Több, mint 1 órát alufólia alatt pároljuk, majd fólia nélkül készre sütjük 15-20 perc alatt (addig, hogy egy kicsit megpiruljon a teteje.
  3. Az öntethez 2 dl tejfölt összekeverünk annyi tejjel, hogy krémes legyen, majd hozzáadunk 1 kiskanál fokhagymakrémet, csipetnyi sót, borsot. A krumplit kisütjük, tányérra tesszük, szedünk hozzá egy kis húst és egy kis zöldséget, nyakon öntjük az öntettel, és jóízűen elfogyasztjuk!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 38 226
elküldve: 2
receptkönyvben: 236
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Picur

Mióta szakács: 2011.10.16.
6 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatechnológia: grill
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkegyros zöldségekkel és sült burgonyával, fokhagymakrémes gyros

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nikkelodeon
Picur / nikkelodeon Wed, 2011-10-26 21:58

Kedves DrAnthony!
1, Én már vagy 20-szor megcsináltam ezt a receptet úgy, hogy raktam hozzá pirospaprikát és érdekesmód egyszer sem keseredett meg...
2, A válaszom első fele ugyanaz mint az 1-es pontnál, érdekes, hogy nekem sose főtt szét a csirkemell. Elhiszem, hogy Te meg tudod csinálni úgy is, és úgy is puha lesz, de én ezt így szoktam csinálni. Ahány ház, annyi szokás.
3, Válaszom ugyanaz, mint a 2.pont utolsó mondata. Ízlések és pofonok. Lehet kicsit sósan főzök, nálunk errefelé sokan mások is sósan főznek, ez van. Én így szoktam csinálni ... aki eddig kóstolta, annak mindenkinek ízlett. Sajnálom, hogy a Te tetszésedet nem nyerte el.

Kedves candyqueen!
Az a kihívás benne hogy aki még kezdő "szakács" az is könnyen meg tudja csinálni. Tudod aki a szeretteinek szeretne kedveskedni egy kis "sajátkezű" kajával az nem úgy csinálja, hogy vesz a gyrososnál, hanem elkészíti otthon. Ha valaki még nem bánik a fűszerekkel otthonosan, vagy aki gyorsan akar valami finomat készíteni, annak jó ez a recept. Persze megértem, hogy friss fűszerekkel biztos jobb lenne, de így egyszerűbb.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Wed, 2011-10-26 13:43

Én nem akarom tovább keseríteni a beküldőt, de abban milyen kihívás van, h veszek egy pácot és belerakom a húst? Azért vannak a fűszerek, hogy használjuk őket. Ezzel az erővel már bemehetnék a sarki gyrososhoz is, és 500ért veszek egyet.

DrAnthony
DrAnthony / DrAnthony Wed, 2011-10-26 09:06

Nem rossz, de mégsem... Több dolgot nem értek a recepttel kapcsolatban.
1.: A piacon sokféle gyros fűszerkeverék található, jobbak, rosszabbak (most nem akarok reklámot csinálni az általam legjobbnak ítélt fűszernek), de mindegyik tartalmaz borsot, és minimális pirospaprikát. Szerintem ezek a fűszerkeverékek pont megfelelőek, nem kell plusz bors, paprika még hozzá. Ezen kívül ha a fűszerhez még teszünk pirospaprikát, akkor ziher, hogy sütés során megkeseredik, hiszen először lé nélkül tesszük oda sütni.
2.: Csirkemellfilét 1 (EGY?) órán át alufólia alatt párolni??? Utána 15-20 percig sütni?? MINEK??? Még ha kecskehús lenne (melyből Görögországban sokszor készítik a gyrost, illetve Törökországban a hasonló kebab-ot), tán csak-csak, de csirkemellfélét? 1 óra alatt a filé gyakorlatilag péppé fog főni a saját levében, nem lesz mit pirítani.
Nagyon sokszor készítettem én is csirkemellfiléből gyros-t, és pont elég neki, ha kevés olajon nagy lángon megpirítjuk. A hús ekkor kívül kellemes sült réteget kap, de belül puha marad. De ez a sütési idő is (mindenféle előpárolás nélkül is ) max 10 perc, de akkor már sokat mondtam.
3.: Tejföl+tej? Fokhagymakrém? Plusz só? Amikor a fokhagymakrém eleve olyan sós, mint az őrület? Miért nem használunk friss fokhagymát? Sokkal finomabb, és össze sem lehet hasonlítani az ízét a krémmel. Tejföl és tej helyett sokkal jobb joghurttal (és olcsóbb is!), és az eredeti görögös szószok is mind joghurttal készülnek. Vagy a recept írója nem szereti a joghurt savanykásabb ízét? Nyugodtan tegyen bele egy nagyon kevés cukrot, és ha friss fokhagymával készíti, mehet bele a só is, nem lesz joghurtos-ízű.
Nerm kötekedni akarok, de egy jó receptet ilyen butaságokkal elrontani, ráadásul a recept alapvető konyhatechnikai hibákban szenved.

568
csirkemell filé 50 dkg
gyros fűszerkeverék 0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 nagy fej
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 ek
burgonya 1 kg
tejföl 2 dl
tej 2 ek
fokhagymakrém 1 teáskanál
1 csipet
bors 1 csipet
lila hagyma 1 közepes fej
kígyóuborka 1 közepes db
vöröskáposzta 1 kis db
paradicsom 1 db
paprika 1 db
uborka 10 dkg