Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös azték zsályakása

Gyümölcsös azték zsályakása
Gyümölcsös azték zsályakása
18 perc / előkészület: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel lisztérzékeny (is) vagyok így állandóan vadászok újabb receptek után, ezt a neten találtam, Jason Wrobel receptje, aminek kimondottan örülök, ugyanis ez az egyik legfinomabb étel, amit valaha is ettem.

Nagyon finom reggeli lehet, és rendkívűl laktató, és nem is hízlal. Magas rost-, kálcium- és fehérjetartalma van.

Amikor először ettem ebből a kásából, folyamatosan beszéltem közben, ugyanis olyan jó ízű, hogy nem győztem dicsérni, és teljesen odavoltam az ízvilágától. Mindenkinek nagyon tudom ajánlani.

hozzávalók / 2 adag

 Hántolt kendermag tejhez:

  • 2 púpozott ek hántolt kendermag
  • 2 ek cukor vagy ízlés szerint választott édesítőszer
  • 2-3 dl víz

A kásához:

  • 50 ml azték zsálya
  • 1/2 mk őrölt fahéj
  • 1/2 mk friss vanília
  • 1/2 mk maca por
  • csipet só (ha lehet rózsaszín himalája)
  • 1 mk cukrozatlan kakaópor (elhagyható)
  • édesítőszer vagy cukor ízlés szerint
  • 1 db érett banán
  • 50 ml goji bogyó
  • 100 ml erdei gyümölcs
  • 2 ek nyers kakaóbab (apró törmelék) elhagyható

ajánlat

Mindenkinek, ugyanis nagyon finom és szuper egészséges.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Turmixgépben a hántolt kendermagot vízzel és az édesítőszerrel, vagy cukorral simára dolgozzuk.
  2. Tegyük egy mély tálba az azték zsályát, és öntsük rá a kendremagos tejet, közben folyamatosan keverjük egy kanállal, hogy az állaga sima csomómentes maradjon. Hagyjuk, hogy a zsálya megszívja magát a tejjel, ez kb. 14 percig is eltarthat. Akkor jó, ha teljesen krémes, és sűrű kocsonyás.
  3. Áztassuk a goji bogyókat vízben kb. 8-9 percig.
  4. Keverjük a zsályakrémbe a fahéjat, vaníliát, maca port, sót, kakaóport, és ízlés szerint édesítjük.
  5. Szeleteljük fel a banánt, és szűrjük le a goji bogyót. Ezeket is tegyük a krémhez. Szórjuk meg erdei gyümölcsökkel. Ha van kakaóbabunk, akkor abból is tegyünk egy keveset a tetejére.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 322
elküldve: 2
receptkönyvben: 71
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - extra, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyha: mexikói
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Fehérjében gazdag kása, Gyümölcskása goji bogyóval, azték zsályakása erdei gyümölcsökkel és kakaóval, azték zsálya kása banánnal és vaníliával, egészséges kása kendermagtejjel

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sat, 2013-03-16 02:25

Kedves Krisztina!
A héten az egyik reggelemet/reggelimet :) bearanyoztad ezzel a finomsággal! Mandulatejjel készítettem, amit korábban egy kis vaníliával és aszalt szilvával ízesítettem. A maca por és a goji bogyesz kimaradt, nekem ezek nélkül is nagy élmény volt az íz- és színkavalkád (ezeket még nem kóstoltam, biztosan finomak). Különösen imádtam benne az áfonyát és a reccsenős kakaóbabot. Chiát eddig csak turmixba kevertem, puding most készült belőle először. Engem nagyon megfogott, még sokszor fogom készíteni.
Remélem jól vagytok!
Szeretettel gondolok Rád:
Chococat

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2013-03-25 16:16

Drága Chococat!
Bocsánat , hogy ilyen későn válaszolok. Nagyon szépen köszönöm a kedves szívet mellengető hozzászólásodat:)
Igazad van a maca és goji nélkül is nagyon finom, és nekem is a kedvencem az áfonya és a reccsenős kakaóbab. Fagyasztott gyümölcsökkel is nagyon finom, ha éppen nincsen friss.
Szeretettel,
Krisztina

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sun, 2012-06-24 03:17

Szia Kristina!
Gyonyoru a kep, es rengeteg az okossag ismet :) Nagyon jol hangzik, halas koszonet az ilyen es hasonlo receptekert. Neki is allok az alapanyag vadaszatnak, mert sok az ismeretlen :)
Tovabbi szep estet Neked!
Chococat

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2012-06-24 04:05

Szia drága Chococat:) de örülök Neked:) nagyon szépen köszönöm! Vétek is lenne ezt a pomás receptet titokban tartani.
További szép hétvégét kedves Chococat:)
Kristina

diavega
DiaNatura / diavega Sat, 2012-06-23 21:30

Hűűűű Kristina! Ez is milyen jó kis recept! Eddig nem mertem venni chia magot, mert nem nagyon volt bizodalmam hozzá! Ez a recept és ahogy írod, milyen finom, nagyon is kedvet is csinált hozzá! :)
Hétfőn irány a biobolt! :)))
Köszi,
Üdv,
Dia

Kristina
RAW / Kristina Sat, 2012-06-23 22:32

Drága Dia nagyon szépen köszönöm, igen nagyon finom:). Kellemes íze van, és amikor megduzzadnak a magok nagyon puha lesz, olyan mintha tejbegrízt ennél:) A gyermekeim is nagyon szeretik. Raktam fel pár chia magos ital receptet is, talán a jövő héten majd megjelenik.
További mosolygós szép hétvégét!
Kristina

diavega
DiaNatura / diavega Fri, 2012-06-29 00:56

Krisztina-Krisztina.....megfertőztél te ezzel a chia maggal engem!!!! :-)
Megvettem, kipróbáltam, beleszerettem!
Nagyon köszönöm neked!!! Kipróbáltam ezt az isteni receptet, aztán a turmixodat és végül görögdinnyével is /ezt fel is raktam :)/, szóval lassan mindenbe ezt fogom rakni! :)
Kíváncsi vagyok hogy a csemetéim mit szólnak majd hozzá!
Az agave port megnéztem, még a bionagykerben sincs! Sztévia por van, de azt még nem próbáltam, mert valahogy nem szeretem a sztéviát.... A maca pornak van kicsit tejes íze de az sztem nem elég édes. Még a kókusztejpor jöhetne szóba, az tejes izű is édes is és van belőle választék itthon.
Várjuk a süti recidet sok szeretettel!
Üdv,
Dia

Kristina
RAW / Kristina Fri, 2012-06-29 02:37

Hihihihi:))) Nagyon örülök kedves Dia valahogy volt egy olyan érzésem, hogy így lesz;)
Nagyon finom..teljesen rá lehet "kattani"... Jaj de jó, hogy felraktad nagyon örülök neki:)) nem tudom a gyerekek vagy a családod eszik-e joghurtot de abban is nagyon finom és a gyerekek nagyon szeretik. Pont tegnap csináltam egy ilyet a kicsi lányommal annyira belejött, hogy még saláta levelet is rakott bele (ne próbáld ki úgy) de azért megkóstoltuk Ő meg szépen meg is ette amit "főzöt":)Ledarálva sütikben is nagyon fincsi..
Hálásan köszönöm drága Dia, hogy így utána néztél (adósod vagyok)hmmm ettől féltem.. gondoltam, hogy nem lesz mivel a Magyar neten sem találtam. Sajna a sztévia nem jó bele meg az ízét sem szeretjük brrr..mivel a recept sok agave port ír így sajna a maca sem mehet...maca túl adagolásban egész éjszaka itt ugrálnánk:)meg akkor már az íze is elrontaná a sütit.
De a kókusztejpor az nagy jó ötlet (ha mi ketten össze jönnénk a konyhában miket tudnánk alkotni)! Nem fogod elhinni pont tegnap jött meg a csomagom amiben mi is volt..kókusztejpor:))
Holnap ki kisérletezem, és ha jó majd küldöm a receptet:) Csak egy baj van a receptel, nem lehet abbahagyni! Már ki kisérleteztem vele mézeskrémest, diós-krémest, tekert fagyitortát, kókuszgolyókat...ha egyszer megkostolod ez lesz az alapja a sütieid nagy részének. Emlékszel arra amit írtál a raw sütidnél, hogy nagyon tömények (ami igaz is) és csak keveset tudsz enni belőle. Ez is tömény de nem annyira viszont az íze úgy ki van találva, mintha egy sütöt sütinek a diós krémjét ennéd:)) Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséged kedves Dia!
Szép és vidám napot kívánok!
Kristina

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2012-06-17 20:20

Információ innen:
http://biobolt.shopmarket.hu/magazin/chia-mag-az-aztekok-kincse-a81.html

A Chia mag csak a közelmúltban került újra a figyelem középpontjába. Amióta a 90-es évek tudományos kísérletei rávilágítottak arra, hogy növelni kell az Omega 3 zsírsavak fogyasztását a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, a Chia mag újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban. A torontói egyetem kutatásai során kimutatták, hogy Chia magot adva a cukorbetegek étrendjéhez, jelentős javulás volt észlelhető bizonyos gyulladások csökkentése és vérnyomáscsökkenés terén.

A chia a folyadék hatására saját súlyának 12-14- szeresére dagad, ezért hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk.

Hogyan használjuk?

Joghurthoz, müzlihez, tejtermékekhez, levesekhez, salátákhoz, öntetekhez, süteményekhez egyaránt hozzáadható, nem változtat azok eredeti ízén. Vízbe keverve bezselésedik. Pékipari termékek kiváló kiegészítője. A Chia mag természetes formájában gluténmentes ezért liszt érzékenyek étrendjének is hasznos összetevője lehet.

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2012-06-17 20:10

Információ innen:
http://receptek.tv/?oldal=1&cikk=512&hp=1

A legegészségesebb élelmiszer, amiről még sosem hallottál

Az aztékok egyik alapélelmiszere volt a chia mag, másnéven az azték zsálya. A spanyol hódító Cortez majdnem kipusztította a növényt, mert meggyőződése szerint így tudta csak leigázni az azték népet.

A chia protein tartalma kétszer akkora, mint bármely más magé vagy gabonáé, ötször akkora a kálcium tartalma, mint a tejé, kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, háromszor annyi antioxidánst, mint az áfonya, és háromszor több vasat, mint a spenót.
Az aztékok a futók ételének is nevezték, mert elegendő tápanyagot és energiát biztosított a hírnököknek útjuk során, illetve a vadászoknak a hosszú napokra. Dél-és Közép-Amerikában gyakori növénynek számít, latin neve Salvia hispanica.
A chia mag előnyös tulajdonságain túl még cukorbetegeknek és lisztérzékenyeknek is kitűnő diétás étel lévén egy glutén mentes gabona. Fogyókúrázóknak is új lehetőségeket ad, mert a kalóriatartalma alacsonyabb, ugyanakkor szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz Omega 3-at, antioxidánst, kalciumot, proteint, káliumot és vasat.