Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös parfait torta

Gyümölcsös parfait torta
Gyümölcsös parfait torta
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy élményben volt részem. Nővéremtől kaptam karácsonyra egy belépőt a Miele Sütő Akadémiára. Igazán jó kis társaság verődött össze, és Farkas Vilmos irányításával mindenki elkészíthette a mellékelt tortát magának, amit hazavihettünk. Másnap kiscsaládom sorbaállt, hogy megkóstolja. Egy baja volt a kóstolásnak, hogy egy 18-as tortának hamar vége van. Úgy érzem, nem ez volt az utolsó fellépése a tortának. Krémes, üde, nem édes, csokis, szép, felejthetetlen volt.

A parfait szót inkább idézőjelbe tenném, mert elkészülte után már nem kell fagyasztóban tartani.  Sőt, a ganache nem is szereti a tartós, nyirkos hideget.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A málnakrémhez

A vaníliakrémhez

A ganache-hez

ajánlat

Laktózérzékenyek is elkészíthetik. A ganache-hoz állati tejszínt illik használni, de ha a szükség törvényt bont, akkor zabtejszínnel is működik. Vagy nem ganache-sal kerül bevonásra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskóta összetevőit borítsuk egy tálba, és habverővel keverjük össze. Töltsük egy sütőpapírral becsomagolt tortakarikába, és oszlassuk el egyenletesen. Előmelegített sütőben süssük készre.
  2. A  málna alaphoz a keményítőt feloldjuk egy pici vízzel, és félretesszük. A málnát összetörjük, és folyamatos keverés mellett felforraljuk, ekkor hozzáadjuk a feloldott keményítőt, és összeforraljuk. A főzőlapról levesszük, és langyosra hűtjük. (Ha mirelit, akkor feloldódás után botmixerrel beletúrunk.)
  3. A vaníliakrém összetevőit habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverjük össze. Egy fólialapra tegyünk egy fóliacsíkból gyűrűt, majd töltsük be az előkészített formába a krémet, és fagyasszuk ki.
  4. A kihűlt piskóta közepére helyezzük a kifagyott vaníliás krémet, és rátesszük a sütőkarikát.
  5. A málnakrémhez a málna alapot keverjük ki habverővel csomómentesre, majd 3-4 részletben adagoljuk hozzá a tejszínhabot. A bekevert krémet töltsük a piskótára. Ügyeljünk, hogy a töltés buborékmentes legyen, végül simítsuk el a tetejét. Mélyhűtőben dermesszük 20-30 percet.
  6. A ganache-hoz a tejszínt forraljuk fel, és öntsük az apróra darabolt csokoládéra. Óvatosan kevergessük, hogy minél kevesebb buborék kerüljön bele.
  7. A kifagyott tortáról olvasszuk le a fémkarikát egy hajszárító segítségével. Forró vizes késsel simítsuk el a torta oldalát. Húzzuk át a tortát a langyosra hűlt ganache-val.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 058
elküldve: 12
receptkönyvben: 444
elkészítve: 8/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, újév, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fagyi
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: fagyitorta
hasonló kategóriák: gyümölcsfagyi, sorbet, karamellfagyi, vaníliafagyi, házi fagyi, parfé, fagyikehely

egyéb elnevezések

málnás parfétorta, vaníliás-málnás fagyitorta, fagylalttorta

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KisCsaj
KisCsaj / KisCsaj Thu, 2015-02-05 13:41

Kedves Szeva!

Biztos ostoba kérdés, de soha nem csináltam még hasonló tortát. A lefagyasztások után nem lesz túl fagyos a közepe? Mennyire "fagynak meg" a krémek? Mennyi időre van szüksége a fagyasztás után a hűtőben hogy tökéletes legyen? Édesanyám születésnapjára szeretném elkészíteni, van még addig majdnem egy hónapom, csak már szeretnék számolgatni hogy nagyjából mikor kellene hozzákezdenem.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2015-02-05 16:35

Kedves Kiscsaj!
Az első fagyasztás a vanília közép. Ennek lényege, hogy az alapra helyezés után ne folyjon szét. A következő fagyasztás a gyümölcskrémmel együtt.
Ezután leveszed a karimát, bevonod csokoládéval (gyorsan kell dolgozni, mert a fagyos torta hamar megköti a bevonatot). Itt van vége a fagyasztásnak. Csokoládé bevonattal már nem tesszük fagyasztóba, csak hideg helyre. Tehát nem kell hozzá jégtörő csákány.

coatí
coatí Thu, 2013-08-01 15:33

Kedves Szeva!
Elkészítettem a tortát(épp most ettem meg az első szeletet) és tényleg isteni finom:)! Viszont lehet, hogy én vagyok ezzel így egyedül, de a recept maga számomra nem volt 1 értelmű egy pár helyen. Például maga a piskóta: tényleg csak bele kell rakni 1 tálba az összetevőket és kész vagy úgy kell elkészíteni mint 1 igazi piskótatésztát(én nem kockáztattam és így csináltam, szétválasztottam a tojásokat...etc.). Aztán a vaníliakrém: "Egy fólialapra tegyünk egy fóliacsíkból gyűrűt, majd töltsük be az előkészített formába a krémet", ez pontosan mit jelent, mert nem igazán tudtam értelmezni. Továbbá a fagyasztással is akadtak problémáim, nem dermedt meg 20 perc alatt, sőt 2 óra alatt sem teljesen( hozzátenném nem a legmodernebb hűtőm van). Ha következőleg elkészítem biztos, hogy 1 estére az egészet beteszem a fagyasztóba( egyébként a vaníliás résznél az 1ik hozzászóló tanácsára én is előző nap lefagyasztottam a krémet és úgy jónak bizonyult az állaga). Amúgy köszönöm a receptet, mert mindezek ellenére tényleg egész jól sikerült csak közben bajlódtam vele.

Üdv,
E

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2013-08-02 07:31

Kedves Coati! Köszönöm szépen, hogy megosztottad tapasztalatodat.
1. Ez nem a szivacsos piskóta. Ezért írtam, hogy "borítsuk egy tálba"=mindent egyszerre keverünk.
2. A fólia gyűrű szimbolizálja a"sütőformát". A fólia=írásvetítő fólia,vagy vastagabb iratgyűjtőből szabható. (A műanyag szebben lehúzható a krémekről, mint a fém.)
3. Fagyasztó függő a dermedés. Ha nem improvizálod a torta elkészítését, akkor célszerű idő takarékosság miatt is, már előző nap elkészíteni a közepét.

Bocs, hogy ezek nem derültek ki hamarabb, de ezért szeretem, ha valaki megosztja a tapasztalatát, minthogy "udvarol". ezek után másnak is kedve támadhat az elkészítéséhez. Sőt, esetleg más kombinációban is el tudom képzelni.

Liz123
Liz123 Mon, 2013-02-04 08:31

Kedves Szeva!

Szeretném megcsinálni a tortát a héten, de felmerült bennem egy kérdés. A ganache-hoz szükséges tejszín ugye főzőtejszín? Valamint jól értem, hogy a torta nem fagyitorta ugye? Tehát nem kell lefagyasztani fogyasztás előtt.
Válaszod előre is köszönöm. :)

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2013-02-04 09:58

Kedves Liz!
1. A főzőtejszín nem desszert kategória, így azt főzéshez használd. Ide lehetőleg állati tejszínt vegyél, allergia esetén próbálkozhatsz hullalával.
2, Fagyasztóban csak addig legyen amíg a vanília illetve a gyümölcsös rész megdermed, mint a receptben látod. A vaníliának azért kell megfagyni, hogy ne folyjon össze a gyümölccsel.
3. A ganache hamarabb köt a fagyasztóból kikerült terméken, erre vigyázz!
4. Utána nem kell, nem szabad fagyasztóba tenni. (A csokoládémáz nem szereti a fagyasztót, elveszti a "varázsát". Sok sikert! Éva

Fodor Ildi
Fodor Ildi / Fodor Ildi Wed, 2012-06-13 15:20

Szia Eva,
Tegnap elkeszitettem a tortat, hat isteni finom lett! Maskor is meg fogom csinalni, de annyit maskepp, hogy a vanilia-kremet mar elozo nap berakom a melyhutobe, mert most kb. 2 orat volt bent es nem fagyott meg teljesen.
Az ize fantasztikus, a malna es csoki nagyon jo parositas :)
Koszonet a receptert!
Ildi

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2012-06-13 18:23

Kedves Ildi! Igazán örülök a sikerednek. Ezt mi a tanfolyamon elkészítettük magunknak, tudtam, hogy nem lehet benne hiba. A vaníliát illetően nem tudom, hogy hány fokon fagyott a tanfolyamon, de feltételezem, hogy -18-on, hacsak ennél többet ki nem facsarnak egy Miele fagyasztóból. Mivel nem stopper órával készül otthon, szerintem is el lehet kezdeni előzőnapon. Nekem az volt az újdonság, hogy csokoládét használtunk zselatin helyett. Üdv: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2012-06-11 15:31

Kedves Ildi! A 2 dkg nem elírás, ugyanis 18-as karikába a 2 tojáshoz a liszten kívül a mandula őrlemény is hozzájön. Ha nagyobbat szeretnél készíteni, akkor értelemszerűen növelni kell mindent. Sok sikert! Éva

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-01-22 15:01

Kedves Szeva !
Ez csodálatos ! Jó magasra tetted a mércét, de megpróbálom elkészíteni !
Gyönyörű. Köszönöm a receptet ! Szép estét kívánok ! Anci

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2012-01-22 17:57

Kedves Anci! Téged sem a kezdők és középkategóriások között tartalak számon. Biztos sikerülni fog. Ha közben valami kérdésed támad, szívesen válaszolok. Üdv. Éva

jucus35
jucus35 Sat, 2012-01-21 20:55

Kedves Szeva! Nem találok szavakat de mégis GYÖNYÖRŰ ÉS GRATULÁLOK:) további szép hétvégét

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2012-01-22 14:26

Az igazi dícséret Farkas Vilit illeti, akitől tanultuk. Tulajdonképpen mindenkinek nagyon szépen sikerült. Üdv.: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2012-01-21 20:11

Köszönöm szépen az elismerést. Nincs több munka vele, mint a képviselőfánkkal, csak leírni volt hosszú. Éva

Csipszi
Csipszi Sat, 2012-01-21 19:57

Hát, ez fantasztikus! Alkalom adtán kipróbálom. Köszönöm.
Ági

533
tojás 2 db
finomliszt 2 dkg
mandula 2 dkg
cukor 4 dkg
vaj 4 dkg
étcsokoládé 4 dkg
málna 30 dkg
kukoricakeményítő 2 dkg
víz 1 ek
habtejszín 23 dkg
fehér csokoládé 5 dkg
fehér csokoládé 5 dkg
habtejszín 5 dkg
vanília 0.25 db
habtejszín 2 dl
étcsokoládé 20 dkg