Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös tiramisu torta

Gyümölcsös tiramisu torta
Gyümölcsös tiramisu torta
45 perc / előkészület: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik legkedvesebb tortám, ugyanis mindig biztos siker volt eddig, arról nem is beszélve, hogy 45 perc alatt elkészíthető. Először 18 évesen készítettem el, és egyből a család kedvence lett. A hagyományos tiramisúnál a gyümölcsök, a tejszín és a kevésbé kávés ízvilág miatt könnyedebb, úgyhogy a kevésbé édes szájúaknak is ajánlom. :)

Nagyon fontos, hogy a hűtési fázisokat betartsuk, valamint, hogy a tejszínt jó előre behűtsük, mert ha nem lesz elég szilárd a krém, akkor a piskóták felúsznak a tetejére.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az eperszemeket megmossuk, csumájukat kitépjük, majd félbe-negyedbe vágjuk őket, nagyságuktól függően. (Télen nyugodtan meggybefőttel is készíthető.) Az őszibarackbefőtt levét leszűrjük, egy dl-t félreteszünk belőle, és a barackokat lecsepegtetjük. Ha lapzselatint használunk (én porral szoktam), akkor a lapokat fél dl hideg vízben felpuhítjuk.
  2. A tojássárgákat és a porcukrot meleg vízfürdőben csak addig keverjük, amíg cukor teljesen el nem olvad, aztán jéghideg vízbe állítva kihűtjük. A mascarponét habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a tojáskrémet és a fahéjat.
  3. A zselatint a félretett befőttlével mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk, majd picit várunk, hogy hűljön (Fontos, hogy csak picit várunk, mert különben a zselatin összeáll, de ha rögtön tennénk bele, akkor a mascarpone is eléggé folyós lenne). Belekeverünk egy, majd még egy nagyobb kanál mascarponés krémet, hogy elkeveredjenek, majd gyors mozdulatokkal a mascarponés krém egészéhez keverjük. A hideg tejszínt felverjük, majd óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a mascarponés krémhez. (Fontos, hogy a tejszín jó hideg legyen, különben tapasztalatom szerint nem lehet felverni!)
  4. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. Egy dl hideg vízben feloldjuk a kávégranulátumot, aztán hozzáadjuk a rumot. Egyenként megmártjuk benne a babapiskóták egyik felét, majd kibéleljük vele a tortaforma alját. Rásimítjuk a krém egyharmadát, éppen hogy csak ellepje a piskótákat, majd magházukkal lefelé belenyomjuk a barackokat (Ha vastagnak ítélem meg, akkor ketté szoktam vágni őket). A forma oldalára vágott felükkel kifelé rakjuk az epreket, a maradékot pedig a barackok közé szórjuk.
  5. A gyümölcs tetejére simítjuk a maradék krém kevesebb, mint a felét, hogy a gyümölcsöket épphogy ellepje. Ezután az előző sorra merőlegesen következik még egy sor kávéba mártott piskóta, végül pedig a maradék krém. A krém tetejét szabálytalanra szoktam simítani (mert úgy jobban mutat majd rajta kakaó), ezután 12 órára hűtőbe tesszük.
  6. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát és a sütőpapírt, majd kakaóval vastagon megszórjuk a tetejét egy szűrő segítségével. Tálaláskor pár szem gyümölccsel is díszíthetjük. :)
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 30 958
elküldve: 10
receptkönyvben: 144
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Ssofy

Mióta szakács: 2014.03.02.
1 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tiramisu gyümölccsel, barackos epres tiramisu, gyümölcsös tiramisu

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

adyka01
Adyka01 / adyka01 Thu, 2017-03-09 14:36

Ezt sütöm en is ez a Lajos Mari 99 torta könyvéből
Legalabbis nekem ez van meg de minden stimmel.

hajduzoltan
hajduzoltan Tue, 2014-09-16 17:31

a tojassargajat fel is lehet fozni? a parom varandos, ezert kerdezem. koszi!

457
eper 250 g
őszibarack konzerv 500 g
zselatin 10 g
porcukor 200 g
mascarpone 500 g
fahéj 1 kávéskanál
tojássárgája 4 db
habtejszín 3 dl
babapiskóta 36 db
instant kávé 2 ek
rum 0.5 dl
cukrozatlan kakaópor 2 ek
víz 1.5 dl