Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös-túrós kölestorta

Gyümölcsös-túrós kölestorta
Gyümölcsös-túrós kölestorta
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Vidék Íze magazin egyik számában bukkantam rá a receptre, amit kicsit más formába "öntöttem": tortának sütöttem meg.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Tapasztalatom alapján érdemes gyümölcsöt tenni a tésztába is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított, megmosott kölest csipetnyi sóval ízesítve megfőzzük a tejben (addig, amíg a köles teljesen magába szívja a tejet), közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellett. Ha kész beletesszük a vajat, a cukrot, és jól elkavarjuk.
  2. Megvárjuk, amíg kihűl, és hozzáadjuk a túrót, meg a tojások jól kikevert sárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  3. Egy kerek piteformát kivajazunk, kilisztezünk, és beleöntjük a kölesmálét, és egyenletesen elterítjük, úgy hogy kb. 5 cm magas legyen.
  4. Megkenjük tejföllel, elosztjuk rajta a feldarabolt gyümölcsöket (télen befőttet is lehet), majd előmelegített sütőben sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 899
elküldve: 15
receptkönyvben: 272
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös túrótorta kölesből, köleses túrótorta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

divica
divica Fri, 2016-02-12 14:44

Kedves Anita!
Végre sor került recepted kipróbálására. Fél adagot csináltam (1 l tej, 25 dkg köles, 4 dkg vaj, 4 tojás). A cukrot kiváltottam 10 dkg nyírfacukorral és egy teáskanálnyi sztívia porral. A túrót ugyan kifelejtettem, így is nagyon finom lett, és kifogástalan az állaga is. 30 cm-es formában sütöttem, nem csodálkozom, hogy többeknek nem igazán fért bele a duplája. A teteje pirulása után raktam rá a tejfölt és a gyümölcsöt. Összesen fél óráig sütöttem 180 oC-on.
Köszönöm a receptet! :)

divica
divica Sat, 2014-02-08 13:24

Most néztem ki ezt a kölestorta receptet. A hozzászólásokból látom, hogy általában túl lágy ill. folyós a köles főzés után. Én azt tapasztaltam, hogy legjobb a köles háromszoros vízben főzve, kb. 10-15 percig. Tejben még nem főztem, de gondolom, tejben is ez az arány lesz a legjobb.

tavaszfun
tavaszfun Sat, 2011-11-12 19:49

Szia Anita!
Most sül a torta már egy órája, és még folyik az egész. Lehet, hogy az a baj, hogy fagyasztott ribizlit raktam a tetejére, és eláztatta? Illetve a köles tegnap főtt és csak ma este állítottam össze. A formám 30 cm-s, de majdnem kifolyik. Szóval több probléma is felmerült, de félek én szúrtam el. Segítesz, hogy mi lehet a gond. Azért még sütöm, hátha szilárdul. Reménykedem. :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2011-11-12 21:10

Kedves Tavaszfun!
Sajnos, most vettem észre a kérdésed, már valószínű túl vagy rajta:-(. A sütési idő függ természetesen a sütőtől, mindenkinél más és más lehet, sütőfüggő. Irányadónak jó tekinteni ezeket az időket. Fagyottan raktad rá a ribizlit? Ha igen, akkor lehet, hogy az is engedett levet. Nekem 28 cm-s a formám, de nekem is folyt ám oldalt kicsit a lé. Amikor úgy ítéltem, hogy már jó a süti, akkor is kicsit még rezgett, de ahogyan a képen is látod, szépen megsült a tésztája. Igazából a kölessel nekem sem volt még tapasztalatom, így nem tudtam, milyen állagúnak kell lennie.
Remélem, sikerült a sütés! Ha gondolod, jelezz vissza, hogy milyen lett az eredmény!
További szép estét!
Anita

tavaszfun
tavaszfun Sat, 2011-11-12 21:16

Szia Anita!
De kedves vagy, hogy válaszoltál is. Valószínű részben a fagyott ribizli volt a gond. Végül egy merész mozdulattal átöntöttem egy nagyobb tepsibe, és bár a látvány nem az eredeti, de így laposabb lett a tészta és talán átsült. Most kapcsolt ki a sütő. :) Már nem bírta kapacitással. :) Most hűl, és várom milyen lett. Plusz xilittel csináltam, szóval szegény süti..., de azért remélem jó lett. Majd holnap megírom. Köszi mégegyszer a gyors választ! Zsuzsi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2011-11-12 22:00

Szia Zsuzsi!
Igazából ez a recept tepsiben való sütésre szólt, de tortaformában sokkal szebbnek ítéltem képzeletben. Másik receptes oldalon is fent van ez a receptem, és ott is megsütötték már. Most kiegészítettem az ajánlatban, hogy a tésztában is elkél egy kis gyümölcs. A következő alkalommal javaslom, hogy oda is tegyél gyümit. Amúgy ha, fagyasztott gyümit használok valamihez, akkor előtte kiengedem, jól lecsöpögtetem.
Remélem, ízleni fog:-)
Üdv:
Anita

tavaszfun
tavaszfun Sun, 2011-11-13 13:52

Szia Anita!
Sajnos nem sikerült. :( Talán legközelebb. Végül átsült úgyahogy, de nem lett semmi íze, valószínű a xilit nem volt elég, és a gyümi is hiányzott belőle. De ez az én bénaságom. Lehet a kölessel nem tudok bánni. Most sül a kölesfasírt, és az se akar átsülni. :) Talán legközelebb. Szép hétvégét. Zsuzsi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2011-11-13 16:56

Szia Zsuzsi!
Esetleg így utólag feldobhatod a sütit egy kis friss gyümölccsel, befőttel, ha olyat fogyaszthatsz/fogyasztasz, akkor talán ízletesebb lesz.
Üdv:
Anita

Pöszke
Pöszke Thu, 2011-10-13 20:21

Most sül a torta a sütőben :) Bár elnéztem a méreteket: jóval kisebb (26 cm) kapcsos formában sütöm, így vastag lett a tészta. Remélem nem folyik ki és átsül... nyersen is mennyei volt, egy kis mandulával turbóztam.

Egy megjegyzésem van: kis konyhában, ahol nem fér el minden a pulton kerek 60 perc volt csak az előkészítés.. de az illatokból ítélve-megéri!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2011-10-13 21:19

Kedves Pöszke!
Én 28 cm-es piteformában sütöttem, az alacsonyabb, így nekem maradt ki egy kis adag. Azért írtam már a receptben, hogy a 30 cm-es forma jobb hozzá. Süsd akkor picivel tovább, mert át kell sülnie.
Jó étvágyat hozzá!
Üdv:
Anita

1384
köles 50 dkg
1 csipet
tej 2 l
vaj 7 dkg
cukor 6 ek
tehéntúró 25 dkg
tojás 7 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tejföl 3 dl
erdei gyümölcs mix 50 dkg