Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcspizza

Gyümölcspizza
Gyümölcspizza
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szedrezni mentünk. Itt a környéken, minden fa tövében, minden csapás mentén hatalmas vadszeder bokrok nőnek.
Minden évben elmegyünk szedni, most is eljött az idő. Ilyenkor hosszú nadrágba, hosszú ujjúban, gumikesztyűvel a kezünkön felszerelkezve vágunk neki a kalandnak, de így is akadnak azért harci sérülések.
Mindenesetre megéri. Akkora szedrek nőnek vadon, amekkorákat jobb esetben zöldségesnél bedobozolva kapni.
Idén 5 kg szederrel gazdagodtunk. Ebből kerül a mélyhűtőbe, készül belőle lekvár, de legjobban frissen süteményeken szeretjük.
Miután dugig laktunk Petra szederlepényével, még mindig akadt egy tálra való.
És elkészült a gyümölcspizza. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, akár jól lecsepegtetett befőttel is.
A lényeg a sajt. Azt semmiképpen ne hagyjuk le a tetejéről.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A szószhoz

A feltéthez

  • 40 dkg szeder
  • 4 ek méz (esetleg fűszerekkel elkeverve, pl. gyömbér, fahéj, bármi)
  • 10 dkg sajt (nem túl sós, reszelt, morzsolt mozzarella, ementáli vagy bátrabbaknak gorgonzola)

ajánlat

pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukros vízben kicsit felfuttatjuk, majd egy puha tésztát készítünk. Ha ragadna, néhány ek olajjal megszelidíthetjük. Kelesszük langyos helyen (pl. belangyosított sütő). (Amíg a kétszeresére nem kel.)
  2. Osszuk 4 vagy 2 gombócra az adagot, attól függően, mekkora pizzákat szeretnénk - mi most 4 kistányér méretűt készítettünk.
  3. Lapogassuk ki a kezünkkel, tegyük kiolajozott tepsire, kenjük meg a krémmel nem túl vastagon.
  4. Rakjuk meg gyümölcsökkel (lédús bogyós esetén ne tegyünk túl sokat), csurgassuk meg a mézzel és szórjuk meg a reszelt sajttal.
  5. 250 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 660
elküldve: 4
receptkönyvben: 200
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

domekhugi
domekhugi Wed, 2011-08-17 17:09

EZ VALAMI ISTENI HAMI!A gyomorsavamnak nem hiányzott,de nem lehet neki ellenállni!

mse_hr
mse_hr Fri, 2010-11-19 16:37

Ez tényleg nagyon guszta! engem már csak az érdekelne, hogy hol van az "itt a környékünkön", ahol ilyen nagyszemű szedret lehet szedni? Bár az ideiről már lemaradtam, de jövőre mennék én is gyűjtögetni :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-11-19 17:36

Hát, akkor egészen Frankfurtig kell jönnöd...Itt nő a környéken, az erdőszélen. Otthon még sosem láttam ekkorákat én sem. Több kilónyit lehet szüretelni egy-egy szezonban. :-)

mse_hr
mse_hr Fri, 2010-11-19 18:18

Na, ha beleszámolom az útiköltséget, akkor talán itthon is megéri a zöldségesnél megvenni :)) Azért köszönöm a választ! Reménykedek, hátha valaki Bp környékén is tud ilyen "csodahelyről" :)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Fri, 2010-09-03 23:59

Ajjajj! Csak most láttam meg ezt a gyönyörűséget! Holnap este lesz Jutkáéknál összevont családi szülinapi, névnapi buli. Rám a salátát osztották, már elő van készítve, a hozzávalók felaprítva várnak a sorukra. Majd meglátom, hátha ez is még belefér az időmbe, talán meg tudom csinálni.
Gyümölcspizza! Nagyszerű ötlet! Ha most mégsem jön össze, jövő héten mindenkép megcsinálom!
Köszi, puszi.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-09-02 13:27

Ja, és már régóta akartam mondani, hogy az újdonsült teraszomra a teraszgarnitúrám sztem ugyanolyan, mint aTiéd (imitt-amott elősejlik a fényképek hátterében :) ) asszem eukaliptusz, vagy mi.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-09-02 13:22

Láttam, hogy beírtad a gorgonzolát is....:P Szept. 11-én jönnek barátok, eleve pizzát akarok sütni, de akkor lehet, hogy a desszert is az lesz :DDD

iceflower
iceflower / iceflower Thu, 2010-09-02 11:54

Ez nagyon jól hangzik, mindenképpen kipróbálom. Van is nálunk körte, dió, szőlő, alma most bőven.
Köszi a receptet Eszter!

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-09-02 12:29

Nem tudok mit írni mert az előttem szólók kifejtették mennyire nagyszerű,de muszáj írnom mert nem bírom ki hogy ne méltassam ezt a jó kis receptet,Puszi.Bogi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-02 11:18

Körte-sajt-szőlő és dió...ez jutott eszembe...Gyönyörű ez a pizzasüti:)))) Ügyi vagy Eszter! Pusz: Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-09-02 09:53

Eszméletlenül néz ki!!! Ráadásul imádom a gyömölcs-sajt kombinációt, fősulis koromban volt, hogy hetekig csak azon éltem. Mindenképpen kiprószáljuk!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-02 09:57

Szia Elif!
Ismerős, én is sokáig éltem a fősulin, főleg ősszel körtén és sajtokon. Két pofával tudtam enni camambert-rel. Egy harapás körte, egy harapás sajt...Hmmm....de jó volt... :-)))

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-09-02 10:23

Ó igen, igen, nálam is a körte és az alma volt porondon leggyakrabban csak általában valamilyen füstölt sajttal. Hú de megkívántam... :)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-09-02 09:41

Aztaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Egyszer én is sütöttem hasonlót, bár az leveles tésztával volt, ugyanígy mascarponés krémmel (bár tojást is tettem bele), 2 félét is készítettem, nektarinnal, meg áfonyával, de az eszembe se jutott volna, hogy sajtot is tegyek rá...Eddig. :D tudod, mivel lehet még brutális? Tudom, hogy neked nem, de gorgonzola................
Minden elismerésem. Úgy tiszta szívből.

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-02 09:47

Úúú, a tojás jó ötlet!
A következőn kipróbálom.
A sajt valóban kell, muszáj, elhagyhatatlan. Volt azóta mozzarella is, azzal is nagyon finom, tényleg bele is írom.
De lehet vadulni, körtével, dióval és valami merészebb sajtival - ugye a gorgonzola...
És akkor a krém sem kell, hogy édes legyen...
Szóval, érdemes próbálkozni.
Puszizlak!
És köszönöm! :-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-09-02 09:38

Jó reggelt Esztikém!
Ez valami gyönyörű!!! És nagyon ötletes! Biztosan biztosan ki fogom próbálni! :)
Szép napot Neked!
Üdvözlet:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-02 09:42

Szia Nórám!
Köszönöm szépen! Tudod, alkalom szüli... :-p
Sok puszi!
Eszter

757
finomliszt 25 dkg
élesztő 3 dkg
víz 2.5 dl
cukor 2 teáskanál
lime héja 1 lime-ból nyert
mascarpone 250 g
habtejszín 30 ml
porcukor 3 csapott ek
limelé 1 lime-ból nyert
szeder 40 dkg
méz 4 ek
sajt 10 dkg