Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyűszűfánk - levesbetét

Gyűszűfánk - levesbetét
Gyűszűfánk - levesbetét
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyűszűfánk nagyon finom kiegészítője a leveseknek. Roppanós, porhanyós, belül üreges. Ha "villantani" akarunk egy házi készítésű levesgyönggyel, akkor ez nagyon megfelelő erre a célra. A recept a féltve őrzött családi recept-archívumból való.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az előkészület idejébe beleszámoltam a nyújtás és szaggatás idejét is. Négy adagban sütöttem ki a levesbetétet. A liszt mennyisége változó lehet. Minden esetben a tojások nagyságát kell figyelembe venni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást egy méretes tálba ütjük, és sózzuk. Apránként beledolgozzuk a lisztet, és nem egészen kemény tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kb. 1.5-2 mm vastagságú lappá nyújtjuk. Félbehajtjuk (akár kör, akár téglalap alakú).
  2. Ezután gyűszűvel vagy kisebb gyűszű méretű műanyagkupakkal pici köröket szaggatunk. A leeső cakkokat ismét gyúrjuk, hajtogatjuk, szaggatjuk.
  3. Ezután egy kis méretű lábaskában, felforrósítjuk az olajat. A lisztezett deszkáról kezünkkel egy kisebb tálkába kotrunk egy maroknyi szaggatott tésztát, és a bő, forró olajba öntjük. Szűrőkanállal óvatosan kevergetjük. Kb. 2-3 perc alatt a kiszaggatott körök gyönyörű, apró göböcskékké fúvódnak fel. Amikor aranybarna, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük.
  4. Külön tálkában kínáljuk levesek mellé.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 984
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
456 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

sós fánkocska

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bödösbanya
Bödösbanya Thu, 2019-12-19 22:41

Az előző hozzászólás(ok) december 17-én íródtak.
Amikor írom a hozzászólásomat december 19-e van, és a recept hozzávalóinál még mindig 0,5 dl olaj szerepel, az elkészítésnél viszont - idézem: "A lisztezett deszkáról kezünkkel egy kisebb tálkába kotrunk egy maroknyi szaggatott tésztát, és a bő, forró olajba öntjük." Fél deciliter olaj hogy lehet bő olaj?

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2019-12-20 10:26

Szia!
A 0.5 dl olaj azért szerepel, mert én javítottam ki, az általam feltöltött mennyiségre. A Szerkesztők, voltak olyan kedvesek, hogy visszaírták.
Én minden esetben – kivéve sütemény, pogácsa, kalács, kuglóf – igyekszem minimalizálni a zsiradékot. A leírásban az szerepel „ kis méretű lábas”. A sütőzsiradék – szerintem – mindig attól függ, hogy milyen eszközzel dolgozol. Természetesen, ha egy nagyobb serpenyőben sütöd, kevés! Az én lábasom egy duplán teflonozott 13 cm átmérőjű edény, amit kizárólag ilyen célra használok. Amikor hagymát dinsztelek bármilyen ételhez, nekem egy evőkanál olaj elég. Van, akinek ez kevés. Én úgy gondolom, hogy egy kezdő háziasszony is látja, ha bő, forró olaj szerepel az elkészítés leírásánál, és nagy az edényem akkor fél dl kevés, tehát öntök bele! Vagy a leírásban sokallom a zsiradékot, kevesebbet teszek.
A kérdésednek egyébként örülök. A só, a sütőzsiradék és az adag mindig csalafinta dolog. A só egyéni ízlés. Van, akinek sótlanul szabad ennie! A sütőzsiradék…előbbiek. Az adag jó kérdés! Ízlik-e vagy nem, mennyitől laksz jól, elég-e belőle két merőkanál, elég-e egy szelet hús, vagy háromtól lesz tele a pocak..stb? Pl. Reklamálhat valaki azért is, hogy éhes maradt.
Kedves Bödösbanya ha el szeretnéd készíteni a levesbetétet, ajánlom a jól bevált edényedet. Ha kevesled a benne lévő olajat, nyugodtan önts még hozzá!
Kívánok békés, áldott karácsonyt!
Andi

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2019-12-17 15:33

Kedves Lizinka!

Az elkészítés részben "bő, forró olajba" öntöd a fánkocskákat, mivel fél dl olajból nem kerekedik bőség a lábasban, ezért gondoltuk, hogy elírás történhetett. Az átírásért elnézést kérünk, és köszönjük figyelmességed, hogy korrigáltad receptedet!
Üdvözlettel:

a Nosalty csapata

202
tojás 1 db
finomliszt 10 dkg
2 csipet
napraforgó olaj 0.5 dl