Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habkönnyű croissant

Habkönnyű croissant
Habkönnyű croissant
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Macera ide vagy oda a vajas tésztánál nincs jobb! Ha a croissant-t úgy készítjük, hogy a tésztájába és külön a lapok közé is gyúrunk a fagyos vajból, akkor csodálatos rétegeket kapunk.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Magában tea, kávé, kakaó mellé nagyszerű, de töltve is készíthetjük. Legjobb, ha megformázva hűtőbe tesszük és reggel sütjük ki. Eszméletlen jó illat lesz tőle a lakásban, és mindenki örül majd az omlós tésztának!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy keverőtálban (a legegyszerűbb, ha elektromos mixerrel és annak tésztakeverő csigájával dolgozunk, kézzel sokkal hosszabb ideig tart!) összeforgatjuk először a szárazanyagokat: a lisztet cukorral, élesztővel, sóval. Fél perc után adjuk hozzá a tejet és a kockázott vaj negyedét (közepes fokozaton) keverjük addig, ameddig egy tésztagolyó lesz belőle, ami elválik az edény falától. Ez kb. 5 perc.
  2. Amikor a tészta jól összeállt, formázzunk belőle egy cipót, lapogassuk el, és helyezzük egy kilisztezett lapos tálba (akár sütőformába). Tegyük hűtőbe úgy fél órára.
  3. Mielőtt kivennénk a tésztát a hűtőből, két sütőpapír között helyezzük el a hűtött (maradék) vajkockákat, és sodrófa segítségével nyújtsuk őket egy táblába, kb 20x20 cm-es szögletes formába.
  4. Közben a hűtőből lisztezett deszkára vegyük ki a tésztát (a tetejére is kerüljön egy szórásnyi liszt), kézzel formázzuk szögletesre, és sodrófával nyújtsuk kb. 40x40 cm-es, fél cm vastagságú lapba. A tetejéről ecset segítségével söpörjük le a felesleges lisztet. Ennek a közepébe 90 fok elforgatással helyezzük bele a sütőpapírok közül kiszedett vajlapot. (A sarkai a tészta egyenes oldalai felé mutassanak.) Hajtsuk be a tészta négy sarkát a vajlapra, így egy kis batyu lesz belőle. Középen jól nyomjuk össze, és hajtsuk félbe. Ekkor nyújtsuk hosszába dupla méretűre, majd lefelé hajtsuk megint be az egyharmadát és rá alulról az alsó harmadát, hogy újból egy kis batyut kapjunk. Fóliával takarjuk le, és tegyük minimum fél órára hűtőbe.
  5. Az utolsó hosszában nyújtást, harmadba hajtást ismételjük meg még legalább kétszer. Lisztezett deszkán dolgozzunk, de a tészta tetejéről mindig söpörjük le a felesleges lisztet, és a nyújtások között hűtsük a tésztát fél óráig. Ez azért kell, hogy a vaj ne olvadjon meg a rétegek között. (Az így elkészült tészta légmentesen lefóliázva egy-két napig eláll a hűtőben, de akár egészben vagy részben egy hétig fagyasztható és a későbbiek során használható fel.)
  6. Az utolsó hűtés után nyújtsuk hosszában ki háromszorosára a tésztát. Éles késsel vagy pizza vágóval keresztbe vágjunk belőle hosszú, vékony háromszögeket. Ezeket hosszabb oldalukon kézzel kicsit nyújtsuk meg, hajtsuk be a végeit, és a hosszú csúcsos felük felé görgessük, tekerjük be. Ha tölteni szeretnénk ekkor tehetünk bele sűrű lekvárt, csokoládét, vagy sonka és sajtkockákat. A kiflik csücskeit hajlítsuk befelé. Tetejüket kenjük meg az enyhén sózott, felvert vizes tojással bőven.
  7. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon süssük a croissant-okat 20 percig. Két tepsibe férnek be, tehát az egyiket helyezzük magasra, a másikat alulra, és sütés közben cseréljük meg őket (10-10 perc).
  8. Ha elkészültek, akkor várjunk egy-két percet, és már fogyaszthatjuk is őket. Meglátjuk, hogy ettől a módszertől, micsoda gyönyörű réteges tésztájú kiflik lesznek, akárcsak a francia pékségben! Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 143
elküldve: 2
receptkönyvben: 165
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: zsemle, édes leveles, perec, bagel, hamburger-buci, burek, kifli, buci, pita, briós

egyéb elnevezések

sima croissant, croissant

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

663
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 1 kávéskanál
cukor 3 ek
1 kávéskanál
tej 3 dl
vaj 25 dkg
tojás 1 db
víz 1 evőkanál
1 csipet