Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habkönnyű sárgabarackos-áfonyás lepény

Habkönnyű sárgabarackos-áfonyás lepény
Habkönnyű sárgabarackos-áfonyás lepény
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok édesszájú, de van néhány süti (ha nem töményen édes), amit igencsak kedvelek! Ezt a receptet nemrégen találtam a "100 legjobb" sorozat egyik kis könyvében. Azóta kedvencem, de nemcsak nekem, mert bárkinek sütöm, ajánlom, kéri a receptet!

Habkönnyű, nem túl édes, kellemesen vaníliás és ami fontos; porhanyós, száraz marad a tészta a gyümölcs alatt! 

Az eredeti recept csak sárgabarackot ír, de az áfonya hozzáadásával lesz gyönyörű, sárga-lila márványos a színe, ami nekem nagyon tetszik, és az ízek keveréke is csodálatos!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A belsejéhez

A habos tetőhöz

ajánlat

A képen fél adag látszik, amit egy szilikonos tortaformában sütöttem ki. Az eredeti recept nagy adag; simán elég 10 embernek, repetával.

Egyszer kipróbáltam túró hozzáadásával is (25-50 dkg lehetett?), szuper fincsi variáció!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A 35 dkg lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, sót, belekeverjük a felfuttatott élesztőt, majd annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk.
  3. Pihentetés nélkül, tepsi nagyságúra (kb 30x40 cm) nyújtjuk és a kivajazott tepsibe tesszük. Megszórjuk a búzadarával és langyos helyen kelesztjük.
  4. Közben a sárgabarackokat megmossuk, alaposan leszárítjuk, kimagozzuk, és a megkelt tészta tetején egyenletesen elosztjuk. Ugyanígy mossuk, szárítjuk a fele áfonyát, és a barackok közé szórjuk.
  5. A habos tetőhöz a 3 ek lisztet csipet sóval és a 3 dl tejföllel simára keverjük, majd a 2 dl tej hozzáadása után felfőzzük. Forrás után mindjárt besűrűsödik.
  6. A 4 tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt tejes pépet. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.
  7. Ezt a habos keveréket ráöntjük a gyümölcsök tetejére, elsimítjuk, majd rászórjuk a maradék áfonyát.
  8. 180 fokos, előmelegített sütőben, kb 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróba!).
  9. Kockákra vágva langyosan már fogyasztható.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30x6 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 393
elküldve: 6
receptkönyvben: 155
elkészítve: 2/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Sió receptverseny
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

gyümölcsös lepény, gyümölcsös-tejfölös pite, sárgabarackos pite

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-05-23 18:40

Eddig nem is vettem észre ezt a remek sütit, most a csokihabos kalandozásokban szerencsére eljutottam ide :) Ez éppen olyan süti, amiből én is sokat tudok enni. Amint lesz barack, kipróbálom!

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-05-24 01:00

En mar szolovel is csinaltam; eperrel, malnaval is szuper lehet...Pont jo az edessege; nem tul edes....

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-01 03:12

Szia Torma,
Ez a recept nagyon tetszik nekem is. Meg fogom sutni, csak muljon mar el ez a hoseg. Itt karacsony ota 40 es 42 fok kozott van. Utalok ilyen melegben sutni. Koszi a receptet es az ujevi jokivansagot.
Veronika

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-01-01 04:52

Szia Veronika! Nagy melegben en sem sutok; tejszínes csokihabot kevertem, amit a fagyasztoba tettem pár órára... Azért tegnap bogracsoztunk egy jo kis lencse gulyást füstölt csülökkel :) néha meg kell adni a módját ;) BUEK! Torma:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-01 07:40

Szia Torma! Igazad van, neha meg kell adni a modjat, ezert en csak olyasmit keszitettem tegnap is meg ma is ami csak minimalis vagy egyaltalan nem igenyel fozest-sutest. Tegnap cherry cheesecake volt a desszert, es virsli a vacsora, ma meg majonezes-tojasos krumplisalat es smoked salmon tekercseket philadelphia sajttal toltve talaltam nekik es a maradek cheesecake.:)) (vendeg nem volt). Mara egy kicsit huvosebb van, de egy het mulva allitolag visszajon a meleg.:) Veronika

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-12-30 01:13

Szia Torma!

Ez nagyon guszta!!!! :-) Gyümölcsös, finom szaftos, én is az ilyeneket kedvelem.
Nekem is van hasonló süti receptem, az szilvás, hasonlít erre, egy német recept, de annak nincs ilyen finomság a tetején.
Ja, igen, ahogy látom ez kerek tortaformában készült. A megadott mennyiségek érvényesek egy 26 - 28 cm-es tortaformára is?

El fogom készíteni biztos! Köszi a receptet!

Boldog új évet kívánok Neked!

Üdv: Vici

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-12-30 04:09

Szia Viciko! Örülök, hogy tetszik a recept! Ezt nem fogod megbánni, őrületesen finom! Figyi, en kétszer sutottem egy magas falu tepsiben, aminek a meretet megadtam a recepthez.
Ahogy saccolok, a 26-28-as tortaforma valószínű kicsi lenne, mert a fele adag/ a kepen, az 22-cm-es torta formában sült. OK, nem emelkedett a tetejére ( legközelebb megturbozom turoval!), de a dupla adag nem hiszem, hogy beleférne a 28-asba...talán, aki többször süt, hozza tud szólni...
Minden jot az Ünnepekre es BUEK!!! Üdv, Torma :)
Ui: Szerintem a szilvas recidet mentettem; ha nem, akkor megkeresem!
Az ékezetekert BOCS, de a gépem csak találgatja a magyar szavakat....

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-12-29 23:36

Köszi Piroska, tényleg egy csodás süti ez! Szerintem langyosan a legjobb, ezért másnap melegítettem kicsit és képzeld, még akkor is száraz volt a süti tésztája! A gyümölcsöt a héjával a tészta felé tedd, akkor még biztosabb a tészta szárazsága... a szilva az nagyon jó! Képzeld, itt csak ringló van, de az nem igazi szilva...Puszi, T :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-12-29 17:02

Szia Torma!
A recept alapján valóban habkönnyű lehet. A sok krémes után most jól jön egy ilyen sütemény. Barack most nincs nálunk, de van mélyhűtött szilvám, jöhet a próba. Köszi. Piroska

571
finomliszt 35 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 2 ek
tejföl 2 dl
1 csipet
búzadara 2 evőkanál
élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
cukor 0.5 teáskanál
sárgabarack 1 kg
áfonya 25 dkg
tejföl 3 dl
finomliszt 3 evőkanál
tej 2 dl
tojás 4 db
porcukor 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet