Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos almás-mákos szelet

Habos almás-mákos szelet
Habos almás-mákos szelet
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meglepve láttam, hogy nincs fent az oldalon a recept! 10 éve sütöm minden karácsonykor ezt a sütit, nagyon szeretem. Idén először készítettem gluténmentes liszttel. A család nem vette észre :) Igaz, a tészta itt csak jelzésértékű, kis linzeres alap. Szerintem mindenképp kell bele a 10 dkg kenyér- vagy süteményliszt, anélkül nagyon törékeny lenne a tészta.

A fotón levő süti már másnapos, a hab így nem a legfrissebb.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

ajánlat

Nekem igazi karácsonyi sütemény. :) Gluténmentes bejglit nem szoktam sütni, nekem ez a mákos helyette a karácsonyi mákos süti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Liszt és evőkanál-méret függő, hogy mennyi tejfölt fog felvenni a tészta. Gluténmentes liszttel 2-3 ek tejföl biztos kelleni fog! A tészta ne legyen kemény, de ne ragadjon a kezünkhöz! Fóliába csomagolva 2 órát hűtőben pihentetjük. (Gluténmentes liszttel én azonnal nyújtom, kissé törékeny-, és vajazott, lisztezett tepsibe teszem, majd ezzel együtt megy a hűtőbe.) Ne ijedjünk meg, ha több darabba törik a tésztánk, a tepsiben könnyű összenyomkodni, úgyse fog látszani. :)
  2. A vajazott, lisztezett tepsiben levő tésztát előmelegített sütőben 10 perc alatt félig megsütjük (légkeveréssel 155 fok, anélkül 170).
  3. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és durvára reszeljük. Hozzáadjuk a mákot, lekvárt. A porcukor és a citromlé mennyiségét az ízlésünk határozza meg. Egyneművé kavarjük.
  4. Az elősütött tésztára simítjuk a tölteléket és 15 percre visszatoljuk még a sütőbe.
  5. A fehérjét közben kemény habbá verjük, majd apránként adjuk hozzá a cukrot, a végén pedig az ecetet. Nem kell félni: nem fog érződni az íze, de a fehérjehab édességét tompítja kissé.
  6. A fehérjehabot a süteményre simítjuk, majd 20 percre még visszakerül a sütőbe. Ekkor már csak szárítjuk a habot, 50 fokon légkeveréssel. Figyeljük, hogy a hab szép fehér maradjon. :)
  7. A kihűlt süteményt forró vízbe mártott késsel szeljük.
  • sütési hőfok: 155°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 22 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 830
elküldve: 31
receptkönyvben: 340
elkészítve: 7/22
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tojáshabos almás-mákos, mákos süti habosan, almás-mákos szelet habbal

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Fri, 2013-03-01 17:52

ma újra megsütöttem, nem volt elég, szóval nagyon finom a süti, csak ismételni tudom újra meg újra!!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2013-03-01 18:00

Ez nekem legalább annyira nagy öröm, mint neked! Köszönöm, hogy megírtad :)

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Thu, 2013-02-28 07:27

Tegnap rászántam magam végre, és megsütöttem. Mondhatom nagyon finom volt, mutatós. Nagy sikere volt, többször el fogom készíteni. Köszönöm a jó receptet.
Vali

jklmnb
jklmnb Mon, 2012-12-10 13:49

Szia Hajni. Köszönöm válaszod, de aszt hiszem eszt most nem vállalom be. Karácsonyra. Judit.

jklmnb
jklmnb Fri, 2012-12-07 11:39

Szia. Hajni. Szerinted másnap rálehet sütni a tojáshabot.? Megsütném karácsonyra,kicsit jó lenne előre dolgozni. Köszönöm. Judit.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-12-07 21:48

Judit! Bevallom nem tudok okos tanácsot adni... én nem merném... mert a hab alatt a sütemény is forró még, így ez is hozzájárul a hab állagához. Illetve félnék, hogy a már kihűlt süteményt az újabb adag hő kiszárítja. Ha kipróbálod, bevállalod, írd meg kérlek a tapasztalataidat! Üdv, Hajni

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Fri, 2012-12-07 07:20

Én a tojásfehérjét citrommal szoktam felverni, kicsit gyengébb, mint az ecet, és attól is szép fényes lesz a hab.
üdv
Vali

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-12-07 21:44

Szia Vali! Citrommal még sose készítettem, de biztos tökéletes úgy is. Köszönöm a tippet! Üdv, Hajni

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 00:23

Szia, Hajni, ez a suti engem a nagyim almas-makos retesere emlekeztet (a toltelek), olyan finomat senki se tudott sutni... Koszi a receptet, biztos, hogy el fogom kesziteni a kozeljovoben. Udv, Eva

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-12-07 21:43

Szia Éva! Remélem ízlik majd, bár a Nagyid rétesét biztos nem fogja lekörözni :) Üdv, Hajni

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 22:26

Az emlekeket nem lehet lekorozni...:)) A suti, biztos vagyok benne, hogy nagyon finom, a napokban meg is sutom...Szep hetveget, Eva

1418
finomliszt 25 dkg
szódabikarbóna 2 kk
1 csipet
margarin 12.5 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 5 dkg
tejföl 1 ek
margarin 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
mák 25 dkg
alma 5 közepes db
cukor 20 dkg
citromlé 1 citromból nyert
sárgabaracklekvár 3 ek
tojásfehérje 3 db
cukor 15 dkg
ecet 1 tk