Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos-gesztenyés szelet Olgitól

Habos-gesztenyés szelet Olgitól
Habos-gesztenyés szelet Olgitól
27 perc / előkészület: 15 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Előző sütikészítésből maradt meg mascarpone és tejszín. Sürgősen el kellett használni, hát ezt sikerült összehozni. A vizes piskótát víz helyett kávéval készítettem, és gesztenyés, habos krémet tettem a lapok közé. Nagyon finom, ugyanakkor nem túl édes, könnyű desszert.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk; a liszttel elkeverjük a kakaópor és a sütőport, a sütőt előmelegítjük 180 fokosra, a tepsit kikenjük, lisztezzük. 
  2. A fehérjékből kemény habot verünk; mikor elkezd keményedni a hab, akkor fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot. A kemény habhoz adjuk a 6 ek kávét, majd felváltva a kakaós-sütőporos lisztet és a tojássárgákat, végül a vanília aromát.
  3. A kész masszát kivajazott-lisztezett tepsibe simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. (Én a sütő magasabb falú tepsijébe szoktam rakni, s mikor megsül, kettévágom, így gyorsan megvan a 2 lap. Ha nem így, akkor nagyobb tepsiben a tésztát kétfelé osztva kétszer sütök 1-1 lapot.)
  4. A krémhez a felengedett gesztenyemasszát villával összenyomkodjuk, hozzáadagoljuk a mascarponét, a porcukrot és a rumot/rumaromát.
  5. Felverjük a tejszínt habnak, és fokozatosan a gesztenyés masszához adjuk, szépen belekevergetjük. (Én növényi alapú tejszínt szoktam használni, mert nagy biztonsággal felverődik, és habfixáló sem kell bele.)
  6. A kihűlt lapon elegyengetjük a krémet úgy, hogy néhány kanállal maradjon a süti tetejére is, a csokimáz alá. Rárakjuk a másik piskótalapot, majd megkenjük a maradék kis krémmel.
  7. A mázhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokit a margarinnal, közben fokozatosan hozzákeverjük az olajat. Nem kell túlhevíteni, mert az nem tesz jót a csokinak, csak hogy éppen megolvadjanak a hozzávalók, és viszonylag jól folyós anyagot kapjunk.
  8. A mázzal bevonjuk a süti tetejét, és 1-2 órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 134
elküldve: 40
receptkönyvben: 668
elkészítve: 25/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mascarponekrémes-gesztenyés sütemény, csokimázas gesztenye szelet, gesztenyés-habos sütemény

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ircsi1005
ircsi1005 Mon, 2014-12-22 19:23

Nekem már a második karácsonyon remekel az idén anyum követelte: Gesztenyés sütidet hozzál :)
Ezer köszönet érte!!!

jucuska81
jucuska81 Mon, 2013-12-23 19:01

Most sütöm, a krém már kész, de a piskótával bajok vannak. Tortaformába tettem, a teteje már mindjárt megég, a belseje meg még mindig híg, pedig már 25 perce sütöm. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Mindjárt megőrülök.... Lehet én bénáztam el, de most marha pipa vagyok, itt van 23-a este 6 óra és még sehol sem tartok. Azt hiszem ez kuka, és kezdem előröl. Nem is a pénzt sajnálom, hanem az időmet :( Ráadásul most még a gyerekért is el kell mennem, örülök, ha 8-kor neki tudok állni. Miért pont most állok neki kísérletezni?????? Ezt ezt most jól bebuktam. Viszont a krém ISTENI :)

Erzsó22
Erzsó22 Thu, 2013-11-28 16:17

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy mekkora tepsibe készült ez a süti?

meggics
meggics Wed, 2013-11-27 23:19

Jol hangzik.Szeretnem ma megcsinalni a halaadas unnepere, de mi az a mascarpone? Ilyen magyar szot nem ismerek es gabonafelet sem. Mivel lehet helyettesiteni?

cumpus
cumpus Wed, 2013-11-27 14:35

Valaki elárulja nekem, kérem szépen, hogy egy ilyen isteni receptet miért kell margarinnal elrontani? A margarin fogyasztásra alkalmatlan műanyag. Igazából az érdekel, hogy miért használ bárki is margarint.

imosantha
imosantha Wed, 2013-11-27 22:39

hát tudod miért? mert olcsóbb, mint a vaj, de azért lehet vele finomat alkotni. miért használ bárki is vanilíás cukrot? vagy rum esszencet vagy satöbbi. hát ezt a kérdést te sem kondolhattad komolyan... arról nem is beszélve, hogy vannak laktózérzékenyek is a világon

cumpus
cumpus Fri, 2013-11-29 19:25

Szerintem nem lehet, mert rémes az íze, mindenből kiérződik. De nem az az igaz baj vele, hanem, hogy méreg, betegít... Fogyasztásra alkalmatlan.

Kozmane2
Kozmane2 Sat, 2012-12-22 20:32

Megsütöttöm, isteni finom!! Nagyon kapós lesz biztosan. Köszi a receptet.

variirma
variirma Thu, 2012-12-20 11:45

Kifőtt kávét kell hozzátenni? Kérlek, hogy írd meg! Lehet, hogy tudnom kellene.....Köszönöm

762
tojás 6 db
kávé 6 ek
cukor 12 csapott ek
finomliszt 8 csapott ek
cukrozatlan kakaópor 4 csapott ek
sütőpor 1 csomag
vaníliaaroma 1 teáskanál
gesztenyemassza 25 dkg
porcukor 3 ek
rum 1 teáskanál
mascarpone 25 dkg
habtejszín 2 dl
tortabevonó 8 dkg
margarin 5 dkg
napraforgó olaj 6 ek