Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos pogácsa

Habos pogácsa
Habos pogácsa
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor én még kislány voltam......... :D:D:D

Szóval: 10 éves lehettem, amikor az unokabátyám nősülni készült. Nálunk a faluban úgy volt szokás, hogy egy hétig sütöttek az asszonyok, lányok a lagzira. Míg élek nem felejtem el, hogy ezt a nálunk úgy nevezett habos pogácsát lekvároztuk, és tálcára pakoltuk, jó nagy kupacban. Annyi volt a különbség az akkori és a mostani között, hogy akkor kanállal szaggatták rá a habot, és nem volt ilyen magas. Szóval boldogan vittem a tálca aprósütit egyik helyről a másikra, amikor egyszercsak megbotlottam, és elestem. Nagyon sírtam, szomorú voltam. De nem haragudott rám senki, mert nagyon szogalmas kislány voltam, szívesen tettem-vettem az asszonyok között. :) Már akkor bennem volt ez az érzés a sütik iránt, hisz imádok sütni Nem telik el úgy hét, hogy legalább 2 féle süteményt ne készítenék. :) Akkor kislány koromban elhatároztam, hogy nagykoromban sütök én is sok-sok finomságot. És tessék: már én készítek szebbnél szebb, finomabbnál finomabb sütiket lakodalmakra. :D

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A habhoz és a töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a 3 evőkanál porcukorral és 3 tojássárgájával, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. Nyújtuk, szaggatjuk a tésztát, és papírral bélelt tepsibe tesszük.
  3. A tojásfehérjéből habot készítünk, hozzáadjuk a 30 dkg porcukrot, és szép fényesre verjük, majd beletesszük a kiskanál ecetet.
  4. Kis halmokat teszünk a tésztákra, és előmelegített sütőben megsütjük
  5. A kihűlt habos korongokat lekvárral összeragasztjuk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x36 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 16 662
elküldve: 7
receptkönyvben: 329
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: 1

szakács

TraRita

Mióta szakács: 2011.04.19.
118 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

habos linzer, lekváros korong, habos aprósüti

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sz.andus
málna / sz.andus Thu, 2013-08-01 07:58

Kedves Rita!
A tojáshabos, lekváros süti lett volna az utolsó gondolatom, ha nem látom hozzá a képet. Gyönyörű... Így viszont ki is kellettt rögtön próbálnom. Nem bántam meg, mert az íze is olyan, mint a látvány, a vendégeknél is sikere volt. Nagyon köszönöm a receptet, bár nekem ezzel jóval többet adtál egy elkészítési leírásnál :).
Üdv.
Andi

malna58
malna58 Thu, 2013-05-16 06:25

szia Rita!

Melyik vidéken neveztetik ez habos pogácsának?
Olyan prózai ez a név ehhez a könnnyű édességhez.. Szerintem non plus ultra az igazi neve...és így
is terjedt el mindenfelé, lásd pl. Horváth Ilona: Szakácskönyvébe......
és lásd a népikultúra újra alkot...
További jó munkát!
Zsuzsa

Rita1971
TraRita / Rita1971 Thu, 2013-05-16 20:46

Szia Zsuzsa!

A nagymamám hívta habos poginak, általa nevezem én is annak. Gondolom ő is így hallotta anno az anyukájától. de meg fogom kérdezni tőle :)
Üdv: Rita

anikusz
Anikusz / anikusz Mon, 2012-04-30 07:51

Ó, az enyém miért nem lesz sose ilyen szép????:-( Gratulálok!
Hány percig kell sütni 150 fokon?
Nekem mindig olyan ragacsos marad a hab:-( kivéve ha két órát szárítom a sütőben, de az meg olyan macera...
Ja és még mindig imádom a receptjeid!:-)

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2012-04-30 11:00

Nem tudom megmondani mennyi ideig sütöttem :( Nem néztem az órát sajnos.De biztos nem órákig szárítottam, azt nem bírtam volna ki :) ( idegileg ) Egy-kettő nekem is ragacsos volt belülről, de ahogy állt úgy száradt.
Köszi szépen a dicséretet! Örülök, hogy tetszenek a receptek :D
Szép napot!

anikusz
Anikusz / anikusz Wed, 2012-05-02 21:09

Tegnap megint megpróbáltam...és megint ragacsos lett:-( de nem adom fel!!!!!!!!
tuti hogy én csinálok rosszul valamit, mamámnak mindig sikerül, lehet a sütőmmel van a bibi...
azért köszönöm és várom a további guszti recepteket!
üdv:anikusz

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-04-30 07:10

Szia Rita, nagyon szépek a pogácsáid. Nekem nem sikerül ilyen szépre a hab. Legközelebb a te recepted szerint készítem. Üdv. Piroska

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2012-04-30 10:57

Szia Piroska!
Első alkalommal készítettem, szépek lettek. Igaz volt amelyikről leesett a hab, de gyorsan megettük :D Remélem nálad is sikeres lesz!
Szép napot!
Rita

reka18
reka18 Mon, 2012-04-30 00:32

Ez a suti meg Non plus ultra neven is megtalalhato .Tenyleg nagyon finom ,erdemes elkesziteni.

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2012-04-29 22:38

Nem gőz fölött készítettem a habot. Csak jó sokáig dolgozott a gép :D Legalább 20 percig, azalatt az idő alatt kiszaggattam a tésztát :)

k.margaréta
k.margaréta Sun, 2012-04-29 18:55

Szia Rita!
Köszi, hogy megosztod velünk ezt a sok finom süti receptet, csak mentegetem és mentegetem. Csoda szépek külsőre is és, hogy milyen nagyon szépre tudod szeletelni. Nagyon ügyes kis kezed van.
Üdv.
Margit

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2012-04-29 22:36

Kedves Margit!
Nagyon szépen köszönöm! :)
Szívesen osztom meg a bevált és kipróbált recepteket.
Minden jót!
Rita

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2012-04-29 18:35

Szia Samiya!
Köszi szépen! :) Ez is finom nasi,, nem bánod meg, ha elkészíted!
Üdv: Rita

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-04-29 18:18

Szia Rita!
Kedves történet. :) És milyen szépeket sütsz! :) Nem győzöm elmenteni egyiket a másik után! Már többet kipróbáltam közülük, ezt is ki fogom! Köszi a receptet! :)
Üdv: Samiya

1131
finomliszt 28 dkg
margarin 25 dkg
porcukor 3 ek
tojássárgája 3 db
porcukor 30 dkg
ecet 1 kk
lekvár/ dzsem 10 dkg