Habos ribizlikoszorú recept

Habos ribizlikoszorú
Habos ribizlikoszorú
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szép, új koszorúformámat avattam fel ezzel a már létező, viszont általam már módosult recepttel. Az idő is nekem kedvezett, a 40 fokból 20 fok lett, így bátran álltam neki ennek a habos-babos süteménynek. Egy 23 éves receptújságban akadtam rá erre a csodás finomságra. Ritkán készül el nálam sütemény a recept eredeti mivoltában, kisebb vagy nagyobb részben mindig variálok rajta. Vagy a hozzávalók mennyiségén vagy az elkészítési módon változtatok, és nem ritka, hogy plusz hozzávalót adok hozzá, vagy a meglévők közül veszek el belőle. Itt sem történt másként, és ha szabad ezt mondanom, nagyon jól sikerült. Repeta nélkül nem bírta senki, így ez a hatalmasnak tűnő torta pikk-pakk elfogyott.  

Egyébként az eredeti recept 5 dl tejszínnel és 4 dkg zselatinnal írja a tölteléket. Sajnos én most nemrég pórul jártam a tejszínnel, hiába használtam a jól bevált tejszín márkámat, ezért biztosra akartam menni, és cukrászhabot vettem. Mint a képen is látható, semmi gond nem volt vele.:)

Bocs a hosszú leírásért, azért lett ilyen szájbarágós, hogy tutira sikerüljön.

Bátran készítsük el ezt a süteményt, nálunk kedvenc lett! Nagyon habos és nagyon finom!:)

hozzávalók / 8 adag

A tésztájához

A töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Ha nincs koszorúformánk, készíthetjük rendes tortaformával is, akkor elég a 24 cm-s átmérőjű is.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

ribizlitorta koszorúformában, habos-pudingos ribizlitorta, vaníliás gyümölcskoszorú
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 4 tojást kissé felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és tovább verjük vele. Mivel egészben verjük a tojást, nem lesz kemény, viszont jó habos lesz, és ha kivilágosodott, akkor már jó.
  2. Hozzáadjuk az olajat. A lisztet, sütőport és kakaóport összekeverjük, és beleszitáljuk a tojásos keverékbe. Ezt is érdemes kisebb adagokban elvégezni. Végül hozzálöttyintünk egy kis tejet is, hogy ne legyen túl sűrű a massza. Elkeverjük.
  3. A masszát kivajazott, kilisztezett koszorúformába öntjük, elsimítjuk. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. (Sütőtől függ, nézzünk rá, nehogy megégjen.) Ha megsült, rácsra borítva hűlni hagyjuk, és félbevágjuk.
  4. A töltelékhez megfőzzük a pudingot a tejjel, kristálycukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. Hagyjuk teljesen kihűlni. Időnként jól kavargassuk meg, és ha már kihűlt, akkor is még keverjük el jó simára, ne maradjon darabos.
  5. A torta alsó felét visszatesszük a formába, de ne a koszorú aljába, hanem a sima tortalapot kapcsoljuk rá (különben nem fogjuk tudni kivenni a formából). Bekenjük ribizlilekvárral, és rászórjuk a ribizli 1/3-át.
  6. A tejszínt/cukrászhabot felverjük. Ebből egy keveset (4-5 ek) keverjünk el a pudingban, ezzel fellazítva azt. Ha szükséges, még keverjünk el benne. Ha már jó laza a puding, kb, mint a tejszín, akkor lehet a pudingot apránként, óvatos mozdulatokkal elkeverni a tejszínben. Ezt a műveletet úgy képzeljük el, mint mikor a keményre vert tojáshabot keverjük el a piskótatésztában.
  7. Ha megvan, rákenjük a ribizlire a krém kb 1/3-át. Megszórjuk a maradék ribizli felével. Erre mehet még 1/3-ad krém, végül megszórjuk a maradék ribizlivel. Rátesszük a torta tetejét, és 1 éjszakára hűtőben pihentetjük. A maradék habot is fóliával letakarva a hűtőbe tesszük.
  8. Másnap óvatosan tortatálra tesszük a művet, oldalát megszórjuk szeletelt mandulával, majd a maradék habbal és néhány szem ribizlivel feldíszítjük. Óvatosan szeleteljük, nehogy összenyomjuk. Jó étvágyat hozzá!:)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 055
elküldve: 1
receptkönyvben: 17
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

570