Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hachis parmentier

Hachis parmentier
Hachis parmentier
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor Párizsban tanultam, sokszor ettem ilyet, ez Franciaországban egy nagyon népszerű, hagyományos étel. Tulajdonképpen egy francia pásztorpite-féleség, de nagyon sok változata van. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az eredeti recept szerint a hachis parmentier darált marhahúsból készül, de rengeteg verziója létezik. Én készítettem már húsvéti főtt sonka maradékából is apróra vágva, de olyat is ettem már, ami főtt kacsahúsból készült, így bármilyen főtt hús felhasználható hozzá. 

Az eredeti receptben a krumplit egyébként tejben főzik meg, és van, aki sajtot (pl. parmezánt) is tesz bele, de a lényeg, hogy minél krémesebb legyen a krumplipüré, attól lesz igazán finom. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, és feltesszük sós vízben főni.
  2. A hagymát és a répát megpucoljuk, és apróra vágjuk.
  3. Egy mélyebb serpenyőben vajon megpároljuk az apróra vágott répát és a hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
  4. A répához és a hagymához hozzáadjuk a darált vagy apróra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, csipet rozmaringot is adunk hozzá, majd fedő alatt mintegy 10 percig pároljuk, míg a hús át nem sül és a répa meg nem puhul.
  5. Ha a krumpli megpuhult, elkészítjük a krumplipürét: összenyomkodjuk a krumplit, körülbelül 5 dkg vajjal, egy evőkanál tejföllel és 1-1,5 deci tejjel krémesre kikeverjük. Szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük.
  6. Kivajazott edény(ek)be tesszük a rétegeket: először a húsos-répás-hagymás keveréket körülbelül félig-kétharmadig, majd a krémesre kikevert krumplipürét rásimítjuk.
  7. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 10 percre. Ha van grill fokozat a sütőn, akkor a végén arra tesszük, hogy megpiruljon a tetején a sajt.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 315
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Susieliom

Mióta szakács: 2010.01.24.
5 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pásztorpite, francia pásztorpite, krumplipüré húsos-répás-hagymás keverékkel sütve

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

573
burgonya 1 kg
sárgarépa 2 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
darált marhahús 40 dkg
tejföl 1 ek
tej 1.5 dl
vaj 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
rozmaring 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
sajt 5 dkg