Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagymás pite

Hagymás pite
Hagymás pite
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvelem a hagymás lepényeket, pitéket, tortákat. Ennek a hagymás pitének az ötlete a "Sütés" című szakácskönyvből származik. A receptet szokás szerint a magam ízlésére formáltam. A megadott tésztamennyiség két 16-18 cm átmérőjű, vagy egy 28-32 cm átmérőjű kerek sütőformához elegendő.

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük. (A tojást felverve adjuk a liszthez, és egy keveset félreteszünk a tészta kenéséhez.)
  2. A megtisztított és vékonyan felszeletelt hagymát a vajon üvegesre pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt, kb. 3 percig főzzük vele, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a tojást, és beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  4. A tésztát a hűtőből kivéve - attól függően, hogy két kisebb vagy egy nagyobb formában sütjük - kettő, illetve négy részre osztjuk, vagyis hogy alulra és felülre is kerüljön tészta.
  5. A tésztákat vékonyra kinyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformánkat (elég vajas a tészta, a formát külön nem szükséges vajazni).
  6. Előmelegített sütőben elősütjük 15 perc alatt.
  7. Az elősütött tésztára öntjük a tölteléket, ráborítjuk a maradék kinyújtott tésztát, oldalt lenyomkodjuk, megszurkáljuk a tetejét, tojással megkenjük, és kb. 20-25 percig sütjük, amíg aranysárga nem lesz a piténk teteje. Melegen, hidegen egyaránt finom.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 304
elküldve: 2
receptkönyvben: 216
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vöröshagymás pite, hagymás quiche, pite hagymával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2011-04-27 22:56

Kedves Izsu!
Én direkt hagymás pitét készítettem, ezért nem került bele hús.
Természetesen mindenki variálhatja ízlése szerint. Készíthetsz húsos pitét is, darált hússal is finom lesz.

izsu
izsu Tue, 2011-04-26 21:23

Tejszin helyett darált húst tennék bele, mondjuk 30 dkg-t, szerintem jobb lenne?????

1242
finomliszt 18 dkg
vaj 10 dkg
1 kk
víz 3 ek
tojás 1 db
vöröshagyma 4 közepes fej
margarin 5 dkg
petrezselyem 1 csokor
sajt 8 dkg
főzőtejszín 0.5 dl
tejföl 3 ek
tojás 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint