Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományőrző flódni Katharosz konyhájából

Hagyományőrző flódni Katharosz konyhájából
Hagyományőrző flódni Katharosz konyhájából
140 perc / előkészület: 80 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régóta szemezgettem ezzel a süteménnyel, nálunk a család egyik kedvence lett. Igazi ünnepi sütemény!

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Máktöltelék

Diótöltelék

Almatöltelék

Szilvalekváros töltelék + tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az átszitált lisztet összeforgatjuk a sóval és a porcukorral, majd a fagyos, felkockázott vajjal összemorzsoljuk.
  2. Ezután összedolgozzuk a tojások sárgájával, élesztővel és a borral, rugalmas tésztát kell kapnunk, majd hidegre tesszük.

Máktöltelék

  1. Egy edénybe kimérjük a vizet, bort, cukrot, reszelt citromhéjat és a mazsolát, majd a tűzre téve jól kiforraljuk, a tűzről levéve a mákra öntjük, és összekeverjük vele, ezután hűlni hagyjuk.

Diótöltelék

  1. A mákos tölteléknél leírtak szerint készül.

Almatöltelék

  1. A hámozott almát nagy lyukú reszelőn megszeljük, jól kinyomkodjuk a levét.
  2. Ezután hozzáadjuk a kétféle cukrot, fahéjat, szegfűszeget, citromlét és a bort, elkeverjük, majd a tűzre téve addig pároljuk, amíg elfő a leve. Végül hűlni hagyjuk.

Összeállítás

  1. Sütőpapírral kibélelünk egy 25x25 cm-es, magasabb falú tepsit. A tésztát öt felé mérjük, én méretre szabott sütőpapíron nyújtottam, így könnyebb a tepsibe helyezni is.
  2. Az első tésztalappal kibéleljük a tepsit, erre rákenjük a diós tölteléket, majd a következő lappal beborítjuk, erre jön a mákos töltelék, ismét egy tésztalap következik, erre az almás töltelék és újabb tésztalap kerül, majd megkenjük sűrű szilvalekvárral, végül az utolsó lappal befedjük.
  3. Ezután elkeverünk egy tojássárgáját egy teáskanál tejjel, majd lekenjük vele a tészta tetejét, hústűvel megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni.
  4. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 60 perc alatt megsütjük, a sütőből kivéve megvárjuk, míg teljesen kihűl. Tipp: én levehető oldalú tepsit használtam.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x25 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 406
elküldve: 9
receptkönyvben: 85
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
451 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyha: zsidó
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos-diós-lekváros réteges szelet

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1402
finomliszt 50 dkg
vaj 20 dkg
tojássárgája 3 db
friss élesztő 1 dkg
porcukor 5 dkg
1 csipet
fehérbor 1 dl
mák 20 dkg
méz 1 ek
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 5 dkg
fehérbor 0.5 dl
víz 1 dl
dió 20 dkg
méz 1 ek
cukor 10 dkg
narancshéj 1 narancsból nyert
mazsola 5 dkg
fehérbor 0.5 dl
víz 1 dl
alma 1 kg
nádcukor 4 ek
vaníliás cukor 2 csomag
citromlé 1 citromból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
fehérbor 0.5 dl
szilvalekvár 6 ek
tojássárgája 1 db
tej 5 ml