Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos alföldi szárma

Hagyományos alföldi szárma
Hagyományos alföldi szárma
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet is mamámtól tanultam. A különbség e között és a sima töltött káposzta között az, hogy ezen rántás is van, és nem főtt a rizs, hanem nyers, ami teljesen megfő, miközben készül. Karácsonyra is jó, és mi disznóvágáskor is el szoktuk készíteni friss, darált húsból egy kis kolbászhússal. Évente minimum négyszer főzzük meg.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposzta külső 2 réteg levelét leszedjük. A torzsáját óvatosan kivágjuk. Egy nagy fazékban 5-6 liter vizet forralunk. Belerakjuk az egész fej káposztát torzsával lefelé, így főzzük 2 percig, megfordítjuk, hogy a torzsája legyen felül, és úgy még 3 percig főzzük, utána hideg víz alá rakjuk egy kis időre. Óvatosan leszedegetjük a leveleket, és félrerakjuk hűlni. Miután meghűlt egy kicsit, kivágjuk a főeret belőle.
  2. A darált húst a sóval, a borssal, a fűszerpaprikával, a köménymaggal, a nyers rizzsel, a fokhagymával és a tojásokkal összekeverjük. A savanyú káposztát lemossuk hideg vízzel.
  3. Egy 15-20 literes lábas aljára inox rácsot teszünk (ha nincs rácsunk, akkor az alját a lábasnak erősen kimossuk szivaccsal). Egyenletesen eloszlatjuk az aljában a savanyú káposztát.
  4. A káposzta levelekbe 2-2 1/2 evőkanál tölteléket rakunk. Feltekerjük, és a két végét benyomkodjuk. Ha marad töltelék, akkor gombócokat csinálunk, és a káposzták tetejére rakjuk szellősen. A lábasba úgy rakjuk, hogy az edényben a széle felé körben legyen. Felöntjük éppen annyi vízzel, ami ellepi. Fedővel lefedve, lassú tűzön, forrástól számítva 2-3 órát főzzük. Kiveszünk egyet, és ha félbevágjuk, akkor a rizs főtt és a hús nem nyers.
  5. Ha kész, levesszük a tűzről, és kiszedjük tálaló edényekbe, a levet az edényben hagyjuk. Visszatesszük forrni a levet. A zsírból és a lisztből zsemle színű rántást készítünk. Lassan, folyamatos kevergetés mellett a káposzta levébe csurgatjuk, 10 percig főzzük a rántással. A káposztákra szedjük, és tálaljuk.
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 27 192
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

BPeti

Mióta szakács: 2016.02.01.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta rántással

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Mon, 2017-12-18 00:37

Kedves Peti!
Az általunk eddig készített töltött káposztához a te recepted a leginkább hasonló. A különbség leginkább az, hogy a töltelékbe mi tojást nem teszünk, viszont vizet igen, így nem lesz kemény a töltelék, mivel nem a hús nedvességét vonja el a rizs a megpuhuláshoz. Igaz a rizs mennyisége kb. a darált hús ötödrésze. Ha kimarad töltelék azt külön gombócokként a már fővő káposztához tesszük, így nem fog szétesni.
üdvözlettel, egyúttal szép Karácsonyi ünnepet kívánok! Margó

620
káposzta 2 közepes fej
darált sertéshús 2500 g
rizs 100 g
2 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
fokhagyma 3 gerezd
tojás 2 db
savanyú káposzta 1500 g
sertészsír 1 ek
finomliszt 2 evőkanál
víz 2 l