Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos kakaós csiga

Hagyományos kakaós csiga
Hagyományos kakaós csiga
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ne keress tovább! :) Itt az igazi, hagyományos kakaós csiga receptje. Korábban sok receptet kipróbáltam, de mindegyikkel volt valami gond, ezért a tapasztalataim után a receptek összegyúrásából készült el ez az isteni, puha tészta. Számomra ez A kakaós csiga. Én zabtejjel készítem, higgyétek el, nem von le az élvezeti értékekből, de természetesen lehet tehéntejjel is készíteni, illetve bármilyen növényi- vagy magtej is megteszi.


A teljes kiőrlésű liszt kihagyható, én úgy vettem észre, hogy jót tesz a tésztának ez a kevéske mennyiség.


Érdemes dupla adagot készíteni, mert a csiguszok nyersen fagyaszthatóak is. ;) 

hozzávalók / 4 adag

Tészta:

Töltelék:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A robotgép dagasztó fejét használva (vagy kézzel) a lisztet, a csipet sót, cukrot és az elmorzsolt élesztőt összeforgatjuk, majd beletesszük az egész tojást és a plusz egy tojássárgáját, és elkezdjük gyúrni.
  2. Hozzáadjuk a tejet, és ha egyöntetű tésztát kaptunk, beledobjuk a szobahőmérsékletű vajat is.
  3. Tovább dagasztjuk, kb. 10 perc elteltével már nem változik a tészta. Ne ijedj meg, nyúlós-ragadós lesz, de pont ilyennek kell lennie.
  4. Lisztes kézzel kibányásszuk a tésztát, körbelisztezzük, hogy ne ragadjon sehol, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát gyengén átpaskoljuk, majd lisztezett deszkán téglalap alakúra és nagyon vékonyra nyújtjuk.
  6. A kinyújtott tésztát alaposan bekenjük olvasztott vajjal. Legjobb,ha egy konyhai spricnibe töltjük, és egyenletesen fröcsköljük, de tenyérrel is el lehet szépen oszlatni. Ne sajnáljuk a vajat, ettől lesz jó ragacsos.
  7. A vajra szórjuk a cukrozott kakaóport. Ezt se sajnáljuk, jusson mindenhova, egészen a szélekre is.
  8. Ismét vajat spriccelünk rá, most nem kell sok, csak az a cél, hogy tekerés közben ne szaladjon szét a kakaópor.
  9. Közepesen feltekerjük a tésztát. Ne legyen túl laza, de ne is legyen teljesen szoros. Következik a feldarabolás: 4-5 centis darabokat kell levágni.
  10. A feldarabolt csigákat hagyjuk még 20 percig kelni, a tetejüket lazán megspricceljük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. [Vigyázz, ne rakd szorosan a csigákat, mert a sütőben még nőni fognak!]
  11. Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral. Frissen, langyosan, hidegen és másnap, mindenhogyan finom! Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 472
össznézettség: 410 983
elküldve: 22
receptkönyvben: 489
elkészítve: 38/38
Facebookon megjelent: 1

szakács

zeana

Mióta szakács: 2015.10.24.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós tekercs, kelt csiga

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

soojinumma
soojinumma Sat, 2019-06-01 09:37

Szarazelesztovel vajon mukodne a recept? Sajnos itt Del-Koreaban hiaba kerestem sehol sem talalok, meg neten is neztuk hatha tudunk rendelni valahonnan, de eddig semmi...Nagyon szeretnek csigat sutni mert itt nem is ismerik ilyen formaban (max mas toltelekkel, nagyon edes inkabb leveles teszta formajaban)

Marjorie Stewart Baxter
Marjorie / Marjorie Stewart Baxter Mon, 2019-06-10 16:03

bár a fele még sül, de: egy csomag 7g száraz élesztő felel meg annyi friss élesztőnek, mint amit a recept kér. amivel én csináltam, rá van írva a hátuljára, hogy fél kg liszthez elég egy csomag. most sült ki a fele, egy zacsi szárazzal csináltam (minden összetevőt összekevertem a tésztához amit az olvasztott vajjal kezdtem, és 2 egész tojást tettem bele, nem csak sárgát), a tölteléket olvasztott vajjal összekevertem, a kakaóhoz sok sok cukor kell hogy ne legyen kesernyés, de szerintem sima cukrozott kakaóval is jó lenne (ettem már úgy máshol, teljesen jó volt). szóval az olvasztott vajjal kicsit kenhetőre kevertem, azzal kentem meg a tésztát :) most sül egy adag ugyan ilyen, fahéjas. isteni omlós puha tésztája van! mivel kettészedtem a tésztát így mini csigákat sütök, de nagyon finom tényleg, nyugodtan megsütheted száraz élesztővel is. gondolom nem más mint az itteni :)

libaláb
libaláb Thu, 2019-05-16 14:01

Ma megcsináltam szülinapi “tortának” :D
Egyetlen hatalmas csiga sült ki tortaformában. Nem tekertem fel, hanem csíkokra vágtam, az elsőt felgöngyölve középre tettem, a többi csíkot pedig köré hajtogattam. Jelentem, így is nagyon finom! Ráadásul igen nagy derültséget keltettem vele :D És az íze... így is ez az igazi, a legfinomabb.

einzweidrei
einzweidrei Fri, 2019-02-22 18:26

Most esszük, miután kicsit kihűlt. Kedvenc diósunk lett a tésztád miatt!

einzweidrei
einzweidrei Fri, 2019-02-22 17:53

Most sül, nálunk nem megy kakaóval, de dió+citromhéj+cukor+vanília combóval nagyon. Elmentettem a receptkönyvembe a tésztája miatt.

focaccina
focaccina Wed, 2018-10-10 18:29

Isteni finom lett, èletem legjobb kakaòs csigàja. Koszonom a receptet.

MentaésMandula
MentaésMandula Sun, 2018-08-12 12:56

Ma készítettem el, nagyon finom lett, mindenki szereti! Örülök, hogy belevágtam (először készítettem kakaós csiguszokat), mert megéri :)

Liguana
Liguana Sun, 2018-03-18 13:55

Sziasztok! Most sult ki, a tesztaja jo, de en tobb cukrot adnek hozza, keseru, kakao ize van, sok porcukorral kell talalni. Ennyi csak a hibaja, egyekent nagyon jo!

zeana
zeana / zeana Mon, 2018-03-26 17:11

Szia!

Örülök,hogy az én receptemre esett a választásod, viszont azt nagyon sajnálom,hogy keserű lett. Mivel te vagy a második, aki ezt jelezte, a receptet átszerkesztettem és most már több cukrot írok a hozzávalókhoz! Remélem, így már nem lesz vele gond. :)

zeana
zeana / zeana Fri, 2018-01-12 12:25

Szia! Köszönöm szépen a visszajelzést, jó sütögetést! :) BUÉK!

foldesnoemi
foldesnoemi Sun, 2017-12-24 09:52

Kedves Zeana, én is külföldön élek és kakaóscsigátlanságban szenvedtem egészen tegnapig, nagyon köszönöm a receptet! :)

Egy észrevételem lenne: a só megöli az élesztőt, ezért talán só nélkül kéne megkeleszteni a tésztát (akkor sokkal kevesebb élesztő is elég lenne), és majd a megkelt tésztába kell valahogy ügyesen bedolgozni a sót. Nehezebb így, tudom, de én szerintem meg fogom próbálni ezt kikísérletezni, hogy könnyebb legyen. (A pizzatésztát is ezzel a "később sózós" eljárással csinálják, két személyre való pizzatésztába mindössze 1 gr élesztő megy!)

Még egyszer köszönöm a receptet, nagyon boldoggá tett! Noémi

zeana
zeana / zeana Fri, 2018-01-12 12:24

Szia Noémi! Köszönöm szépen a visszajelzést!
Most elővettem a pék könyvemet és abban azt írják,hogy a liszttel érdemes átszitálni a sót rögtön az elején. Én nem vettem még észre,hogy rontana az élesztő hatékonyságán, de ki fogom próbálni, amit írsz, hátha van benne valami! :) Ha te már kipróbáltad, megírnád,hogy mi a tapasztalatod?

További jó sütögetést! :)

Griffike
Szabó Melinda / Griffike Mon, 2017-03-20 22:01

Finom lett, viszont keveslem az 50 gr cukrot a 100 gr kakaohoz. Nem lett finom edes, legkozelebb tobb cukrot teszek bele.

zeana
zeana / zeana Wed, 2017-03-22 16:42

Köszi a visszajelzést! :) Nekünk elég édes így, pedig édesszájúak vagyunk, de a cukor mindig ízlés kérdése, természetesen többet is bele lehet tenni.

libaláb
libaláb Thu, 2017-02-23 11:58

Kedves "Zeana" engedd meg, hogy egy nagy, virtuális ölelést küldjek... 6 éve élek külföldön, 4 éve kísérletezek különböző kakcsiga receptekkel, rendszerint valami egész finom kakaós sütemény a végeredmény, ami ízében nem, csak formájában hasonlít az igazira. Már feladtam lélekben, mikor megláttam ezt a fotót, gondoltam nekifutok még egyszer, de igazán nem reméltem semmit. Szerencsére tévedtem, ez A Kakaóscsiga, amit mintha egy magyar pékségben vettem volna. Ezer köszönet neked, ezért az élményért.

zeana
zeana / zeana Thu, 2017-02-23 19:50

Kedves libaláb!
Nagyon köszönöm a visszajelzés és a dícsérő szavakat!
Én is külföldön élek és sehol nem láttam még kakaóscsigát, ezek szerint magyar találmány? Örülök,hogy bevált a recept és boldog vagyok,hogy ízlett a végeredmény! :)

1052
finomliszt 0.5 kg
friss élesztő 2.5 dkg
teljes kiőrlésű liszt 2 evőkanál
tojássárgája 1 db
tojás 1 db
tej 2.5 dl
cukor 4 ek
vaj 7 dkg
1 csipet
cukrozatlan kakaópor 100 g
porcukor 100 g
vaj 100 g