Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos kelt kuglóf

Hagyományos kelt kuglóf
Hagyományos kelt kuglóf
95 perc / előkészület: 50 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Felénk lakodalomkor kuglófot sütöttek, és a nem hivatalos nézőket ezzel kínálták meg. Az én nagynénikém rengeteg lakodalomba járt főzni, és sütni. Mindig kaptunk tőle kóstolót, mert tudta, hogy imádjuk az Ő kuglófját. Isteni kuglófot tudott sütni. Azóta is a számban van annak a kuglófnak az íze.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kevés langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet, tojást, vaníliás cukrot, csipetnyi sót, reszelt narancshéjat belekészítjük a kenyérsütőgépbe, végül hozzáöntjük a kovászt és a felolvasztott vajat. Bekapcsoljuk a gépet a kelt tészta programra, és jól kidolgoztatjuk vele a tésztát, majd kikapcsoljuk, kelesztjük.
  3. Kiöntjük a tésztát, kettéosztjuk. Egyikbe beledolgozzuk a mazsolát, a másikba pedig a kakaót.
  4. Egyenként kézzel téglalap alakúra formázzuk, és egymásra helyezzük, szorosan feltekerjük, és csavarunk egyet rajta.
  5. Kivajazott formába tesszük, duplájára kelesztjük.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük. A fele időben takarjuk le papírral a kuglófot, nehogy megégjen a teteje.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 20 766
elküldve: 6
receptkönyvben: 169
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

klasszikus kuglóf, nagynéni kuglófja, kelt kuglóf

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Midori
Milus / Midori Mon, 2013-03-04 11:04

Elkezdtem készíteni a kuglófot, de eddig semmi jót nem nézek ki belőle. fél adagot csinálok, de nincs sütőgépem, ezért hagyományos módon készítem. De már dagasztani sem tudtam. Szétmorzsálódott az egész, kézzel kellett összeállítanom, de utána sem tudtam dagasztani, inkább gyúrt tésztára hasonlított. Pedig mindent a leírt mennyiségekkel csináltam. Hát csodálkozni fogok, ha lesz belőle valami. Kivételesen vajjal csinálom, nem rámával. De valahogy furcsa az állaga a tésztának.

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-03-04 14:55

A recept csak útmutató,nem szentírás,ha kemény az állaga,akkor temészetesen tejjel higítjuk.Hagyományos kelt tésztát kell készíteni .A kakaós tésztát még higítani kell +tejjel,mert akkor nagyon tömény lenne a tészta,tejjel felhigítjuk.
Üdv.Helena

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2012-02-11 13:14

A kakaóshoz adhatunk még egy kis tejet,hogy ne legyen olyan kemény a tészta.
Az olvaszott vajat inkább kb. 10 percel a dagasztás leállítása előtt adjuk hozzá.

929
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 8 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
narancshéj 1 narancsból nyert
tej 4 dl
friss élesztő 3 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
mazsola 5 dkg
vaj 1 ek