Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos spanyol karácsonyi sütemény

Hagyományos spanyol karácsonyi sütemény
Hagyományos spanyol karácsonyi sütemény
145 perc / előkészület: 120 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Spanyol származású főnökömet szerettem volna Karácsonyra meglepni egy hagyományos, spanyol süteménnyel. Az internet segítségével ezt az egyet találtam, és nagyon nagy sikere volt.

hozzávalók / 8 adag

Kovász

Tészta

ajánlat

A hagyományok szerint január 6-án, Vízkeresztkor fogyasztják, azonban a latin nyelvű országokban olyan népszerűségnek örvend, hogy már december elejétől sütik ezt a tulajdonképpen kalácsra emlékeztető tésztájú süteményt. A tetejét gazdagon díszítik aszalt gyümölcsökkel - főleg a kandírozott narancs, illetve a piros és zöld színűek preferáltak, ezzel jelképezve a koronát díszítő rubin és smaragd ékköveket.

A süti belsejébe elrejtenek egy kis karácsonyi figurát és egy babszemet. Aki a figurát találja meg, annak szerencsét hoz, aki a babot, az pedig a következő roscón költségeit fizeti.

Fogyasztják üresen magában, vagy különböző habos töltelékekkel töltve: csokoládés, marcipános, citromos stb. Kakaóval vagy forrócsokival ajánlják.

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász

  1. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, és ügyeljünk arra, hogy a helység, ahol a kelesztést végezzük is kellően meleg legyen.
  2. A kovászhoz a tejet langyosra melegítjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és elkeverjük a többi hozzávalóval.
  3. Amikor duplájára emelkedett, megindultak az élesztőbaktériumok, akkor összeállítjuk a tészta többi részét.

Tészta

  1. A kimért lisztet átszitáljuk, hogy ne legyen csomós.
  2. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, és a közepébe kis mélyedést készítünk, ahova beleöntjük a kovászt.
  3. Elkezdjük összedolgozni, közben hozzáadjuk a tojást, citrushéjakat és a vajat kis darabokban. Ha túl lágy, adjunk hozzá egy kis lisztet. Rugalmas tésztát kell nyernünk.
  4. Egyneművé dolgozzuk, majd legalább 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nem kel a tészta.
  5. Ekkor megformázzuk a korona (vagy koszorú) formát. Én az egyszerűbb módszert választva a hüvelykujjammal átszúrtam a tésztalabda közepét, és innen tágítottam, amíg kb. 10 cm átmérőjű lyuk nem lett rajta. Mivel a formázást követően újból keleszteni kell, számoljunk azzal, hogy a tészta minden irányban terjedni fog, és ez a középső lyuk veszíteni fog a méretéből.
  6. A megformázott koronát sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és újra kelesztjük kb. 30-60 percet.
  7. Ezután lekenjük egy felvert tojással, kirakjuk a gyümölcsökkel. Egy olyan módszert is láttam, hogy egy csepp vízzel elkevert kristálycukorral is meglocsolgatják foltokban a tetejét. Én is így tettem hát.
  8. 180 fokos, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb. 25 percet vesz igénybe.

Krém

  1. A mascaroponét kikeverjük a narancslekvárral és a cukorral. Felverjük a tejszínt, és hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
  2. Habzsákba töltjük, és hullámokban (nyugodtan jó vastagon!) rávisszük a kihűlt, kettévágott roscón-ra.
  3. Visszahelyezzük a tetejét, és tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 528
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kama Suflé

Mióta szakács: 2009.10.12.
56 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: spanyol
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Roscón de reyes, spanyol karácsonyi kalács, karácsonyi aszalt gyümölcsös citrusos mascarponés kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

444
tej 60 ml
élesztő 20 g
finomliszt 70 g
cukor 1 ek
finomliszt 230 g
1 csipet
cukor 60 g
tojás 2 db
citromhéj 1 citromból nyert
narancsvirágvíz 2 ek
narancshéj 2 narancsból nyert
vaj 30 g
mascarpone 250 g
narancslekvár 2 ek
cukor 1 ek
növényi habtejszín 250 ml