Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos szilvás gombóc és nudli

Hagyományos szilvás gombóc és nudli
Hagyományos szilvás gombóc és nudli
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szilvás gombóc akkor is finom, ha szilvalekvárral készítik, de szerintem akkor az igazi, ha  szilvát teszünk bele. Ez egy nagyon egyszerű recept, amit még a nagymamámtól tanultam. Én a maradék tésztából nudlikat is szoktam készíteni, amit a gyermekeim nagyon szeretnek. Remélem, nektek is ízleni fog.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában feltesszük főni.
  2. A szilvákat megmossuk, kettévágjuk és kiszedjük a magjukat.
  3. Mindegyik félbe teszünk egy kockacukrot és megszórjuk egy kis fahéjjal.
  4. Egy nyújtólapra öntjük a kimért lisztet és rászórjuk a sót.
  5. A megfőtt krumplit még melegen meghámozzuk és krumplinyomóval a lisztre nyomjuk.
  6. A krumplira rátörünk egy tojást, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Fontos, hogy amikor gyúrjuk, még meleg legyen a krumpli, mert különben kemény lesz a tészta. Ha kell, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. Ne gyúrjuk túl sokáig, csak addig, ameddig össze nem áll.
  7. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A széleit levágjuk, mert abból majd nudlikat fogunk készíteni.
  8. A tésztát 30 kockára vágjuk. Mindegyik közepébe lefelé fordítva teszünk egy fél szilvát, és gombócot formálunk belőle.
  9. A megmaradt tésztából egy hengert nyújtunk, és feldaraboljuk. A kezünkkel egyenként nudlikat formálunk belőle.
  10. A gombócokat és a nudlikat forrásban lévő vízbe tesszük. 2 részletben főzzük ki.
  11. Akkor vannak készen, amikor a gombócok lila levet kezdenek ereszteni (a szilva levét).
  12. A zsemlemorzsát olajon, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ha kell, adhatunk hozzá még olajat vagy zsemlemorzsát.
  13. Mikor kész, levesszük a tűzről, és belekeverünk 10 dkg cukrot és 3 teáskanál fahéjat.
  14. Ha a gombócok és nudlik is készen vannak, leszűrjük, és beleforgatjuk őket a morzsába. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 121
össznézettség: 9 874
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nudli7

Mióta szakács: 2020.06.26.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

buci nudli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

569
finomliszt 50 dkg
burgonya 5 közepes db
tojás 1 db
1 teáskanál
szilva 15 db
kockacukor 30 db
fahéj 1 teáskanál
fahéj 3 teáskanál
zsemlemorzsa 20 dkg
cukor 10 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl