Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hájas pogácsa szezámmaggal

Hájas pogácsa szezámmaggal
Hájas pogácsa szezámmaggal
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Öcsémék disznóvágásra készültek, és ajánlatos volt az előző vágásnál félretett háj elhasználása a mélyhűtőből, ezért készült el ez a pogácsa. 

hozzávalók / 12 adag

Első tészta

Második tészta

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mivel tisztított, ledarált, mélyhűtött hájam volt, csak elővettem, hogy kiolvadjon. A kiolvadt hájat összekeverjük a 10 dkg liszttel és az ecettel, és félretesszük.
  2. A 60 dkg liszthez hozzátesszük a langyos tejben, pici cukorral felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót, a citromlevét és annyi tejfölt, hogy rétestészta lágyságú legyen. Ezt jól kidolgozzuk, és mikor elválik az edény falától, pihentetjük 1/2 órát.
  3. Kinyújtjuk a rétestésztát és rákenjük a lisztes hájat, majd alulról 1/3 részig felhajtjuk, ráhajtjuk felülről, majd jobbról és balról is felhajtva, letakarjuk, és pihentjük 20 percet. Ezt a kinyújtást-pihentetést ismételjük háromszor, közben 20 perces pihentetéssel.
  4. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval -amit mindig forró vízbe mártunk- kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megkenjük kissé felvert tojással, és rászórjuk a jó nagy csipet szezámmagot.
  5. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon, pár perc után 180 fokon 15-20 perc alatt, légkeverésen megsütjük. 2 nagy tepsivel lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 483
elküldve: 2
receptkönyvben: 57
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Margó48

Mióta szakács: 2013.06.25.
53 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szezámmagos hájas pogácsa, hájas pogácsa, szezámmaggal szórt sertéshájas pogácsa

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

587
sertésháj 50 dkg
finomliszt 10 dkg
ecet 1 ek
finomliszt 60 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 1 dl
cukor 1 késhegynyi
tojás 1 db
1 ek
citromlé 1 ek
tejföl 10 dkg
szezámmag 2 teáskanál
tojás 1 db