Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hajtogatott kolbászos pogácsa

Hajtogatott kolbászos pogácsa
Hajtogatott kolbászos pogácsa
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sikerült bevásárolnom szó szerint nagyon száraz szárazkolbászt (néha hibázik az ember). Mikor már elegem lett, hogy alig bírom szeletelni, arra gondoltam, mért ne lehetne ledarálni, és hasonlóan elkészíteni, mint a tepertős pogácsát. A gondolatot hamar tett is követte, mert nálunk jöhet a kelt tészta minden formában, minden mennyiségben, imádjuk. Azon kívül meg ha kitalálok valamit étel terén, addig úgyse nyugszom, míg ki nem próbálom. Olyan jól sikerült, hogy még forrón lefotóztam, nehogy aztán már késő legyen. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sör- vagy borkorcsolyának nagyon megfelel, de egy jó sűrű raguleves, gulyás vagy babgulyás után is el tudom képzelni második fogásnak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben elkeverjük a sót, a borsot és a köményt.
  2. Fél dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. A lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Hagyjuk felfutni.
  3. A maradék langyos tejjel, a kissé felvert tojással és a tejföllel tésztát készítünk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
  4. A kolbászt ledaráljuk, és krémesre keverjük 7,5 dkg margarinnal.
  5. Ha a tészta megkelt, nagy téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a kolbászt.
  6. Gondolatban vízszintesen három részre osztjuk, tetejét lefelé, alját felfelé hajtjuk. Ezt a három rétegű tésztát megint elharmadoljuk gondolatban, és bal oldalát ráhajtjuk, jobb oldalát aláhajtjuk. Kicsit lelapogatjuk, majd kb. 20 percig a nyújtódeszkán kelni hagyjuk. Nagy műanyag tállal borítsuk le, úgy gyorsabban kel.
  7. A tésztát megint kinyújtjuk, megkenjük a maradék margarinnal, ami ne folyós legyen, csak kenhető. Szórjuk meg reszelt sajttal, kicsit lapogassuk le, és a hajtogatást még egyszer végezzük el. Megint hagyjuk pihenni, mint az előbb.
  8. Ha megkelt, megint nyújtsuk ki, de már csak kettőbe vagy négybe hajtsuk, és ismét hagyjuk kelni kb. 15 percig.
  9. Ekkor 3 cm vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel keresztben-hosszában bevagdossuk, közepes (4-5 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk, és nem szorosan tepsire rakjuk.
  10. Itt már csak annyit kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik. Közben a tetejét megkenjük felvert tojással.
  11. Szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 18 436
elküldve: 8
receptkönyvben: 426
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

kolbászos-sajtos pogácsa, hajtogatott pogácsa

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-12 18:43

Ennek igazán örülök, főleg, mert saját "fejlesztésem". :)
Üdv: fahéj

eri67
eri67 Fri, 2011-12-09 17:33

Megsütöttem.Nagyon finom lett.Kinézésre és izre is sikeres lett. :-) Köszi

eri67
eri67 Fri, 2011-12-09 19:58

Szia! Mostmár elbirom árulni mit kisérleteztem.Az elött ugyanis még benn volt a sütöben és nem voltam biztos hogy sikeres lesz-e. Amikor kiszaggattam a pogácsákat, a megmaradt tésztával amit újból összegyúrtam kisérleteztem egy kicsit.Elnyújtottam a tésztát (mint a pizzának) lekentem sózott, borsozott tejföllel,megszórtam sonkadarabokkal egy kevés hagymával és bedugtam a sütöbe.Isteni lett.Melegen tálaltam joghurtal.Hmmmm...
Üdv.:Erika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-12-10 08:05

Hű, Erika, ez nagyon jó ötlet volt! Biztos nagyon finom lehetett, meg is éheztem, ahogy elképzeltem, pedig most reggeliztem. :) Gratulálok hozzá! Üdv: Fahéj

Dinciii
Dinciii / Dinciii Mon, 2011-08-29 12:05

Nagyon jól néz ki, és hm.....biztos nagyon finom. Elcsipegetnék most belőle 1-2- (--10 :) ) darabot! :)

Rita1971
TraRita / Rita1971 Fri, 2011-08-26 18:32

Szia Fahéj!

Gyönyörű a pogid :D Amint eltűnik a nagy meleg megsütöm én is. Biztos finom!
Köszi a receptet! Szép hétvégét!
TraRita

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-08-26 19:46

Kedves Rita!
Köszi a dicséretet. Kicsit félve sütöttem meg, mert a családom ragaszkodik az eddig jól bevált túrós vagy krumplis pogácsáimhoz. De ezt is szerették, azt mondták, jó az íze is, az állaga is.
Neked is szép hétvégét!
Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-08-26 16:15

Szia Éva! És milyen jó, h. lefotóztad, mert nagyon szép lett! Azt hiszem, nagyon szeretném ezt a pogit. Jó ötlet, h. így használtad fel a szárazkolbászt! Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-08-26 16:41

Köszi, Gabi! :) Én meg a fűszeres-tejszínes szószos csirkédet kóstoltam volna meg nagyon a minap, és ráadásul olyan éhes lettem, mikor néztem, hogy azt hittem, végem. :)))
Puszi: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-08-26 17:04

Isten ments, h. bármi bajod essen, kedves Éva, szaladj a konyhába, és azonnal készítsd el! ;-) Vagy mégjobb ötletem van: most a család lepjen meg téged egy makkermanó ihlette csirkevacsival! Kiérdemelted, annyi finomság után. :-))) Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-08-26 19:43

Hű, ez jó ötlet, de itthon rajtam kívül soha senki nem akar főzni. Inkább kapok tőlük egy-két dicsérő szót a főzéstudományomról, és én attól elolvadok, és már szaladok is, hogy készítsek valami finomat nekik. Szóval ezzel a fincsi makkermanós csirkével is inkább én kápráztatom el őket, mint fordítva. De nem bánom, én imádok főzni. :)
Puszi: Éva

998
finomliszt 50 dkg
1 tk
bors 1 késhegynyi
őrölt fűszerkömény 1 késhegynyi
élesztő 2.5 dkg
tej 1.5 dl
cukor 1 teáskanál
tojás 1 db
tejföl 4 ek
kolbász 15 dkg
margarin 10 dkg
sajt 10 dkg
tojás 1 db