Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halas burgonyagratin

Halas burgonyagratin
Halas burgonyagratin
85 perc / előkészület: 15 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A burgonyagratin a francia, az olasz és a spanyol konyha ételei között egyaránt megtalálható. A gratinálás mártással leöntött, jellemzően sajttal megszórt ételnek forró sütőben (csőben:) való sütését jelenti. (Csőben sülteknek is hívják az ilyen módon készített ételeket.) A burgonyagratin esetében a nagyon vékonyra szeletelt vagy gyalult burgonyára kerül a tejszínes öntet. A franciák gruyere sajtot tesznek a rétegek közé, természetesen fokhagymával és kevés szerecsendióval ízesítik. Az olaszok inkább mozzarellát és parmezán sajtot használnak, és a burgonyarétegek közé kerül még némi hagyma is. A spanyolok a tejszínes öntetet ízesítik szardíniával, fokhagymával, sajttal, aprított petrezselyemmel.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Én is most ezt a spanyols változatot készítettem el. A szardíniafilé helyett használhatunk olajos halat is. (Ötlet: "egy falat....Spanyolország" című könyv.)
10-15 perc pihentetés után, friss salátával fogyasztjuk.

 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A burgonyát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük, vagy gyaluljuk.
  3. A petrezselyemzöldet és a chilipaprikát felaprítjuk.
  4. A tejszínt összekeverjük a kissé lecsöpögtetett olajos hallal vagy a szardíniával.
  5. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sajtot, a petrezselyemzöldet, a chilipaprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A jól elkevert tejszínes öntetbe forgatjuk a burgonyakarikákat, vékonyan kiolajozott sütőtálba öntjük a burgonyás keveréket, és sajtot szórunk a tetejére.
  6. Alufóliával letakarva, 50 percig sütjük a gratint, majd a fólia eltávolítása után további 15-20 percig, míg a burgonya teteje aranysárga nem lesz, és a burgonya meg nem puhul.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 928
elküldve: 2
receptkönyvben: 258
elkészítve: 10/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: spanyol
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

halas-krumplis egytálétel, burgonyagratin hallal és tejszínes öntettel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-07-04 11:20

Khm, kicsit elkéstünk az igérettel, végülis sikerült a bírkózás...... önmagammal (pirul). Ugyanis akire számítottam, (hogy bírkózásra kerülne sor), az csak úgy tömte magába (kisebbik fiam), jómagam pedig bántam, hogy tejföllel helyettesítettem a tejszínt. Legközelebb nem vétek ekkorát - zsírosabbnak bizonyúlt, de senkinek egy szót se!!! Ezt csak mi ketten tudjuk! :-)))
Köszi a receptet, mindenkinek tetszett az újdonság.
Kellemes hetet, szia: Evy

Yve
Yve / Yve Sat, 2011-06-18 05:40

Szia Tunder! Ez nagyon jol hangzik, jovo heten "meg is birkozunk vele" :-)

329
burgonya 70 dkg
főzőtejszín 2.5 dl
olajos hal 12.5 dkg
krémsajt 5 dkg
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chili 1 db
sajt 5 dkg