Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halawet el jibna

Halawet el jibna
Halawet el jibna
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

...avagy sajtos édesség. Egy kedves ismerősömtől kaptam a receptet. Állítólag Libanonban elterjedt és közkedvelt nyalánkság. Kicsit pepecselős, de megéri vele dolgozni, mert a végeredmény egy nagyon finom, kellemesen selymes, különleges édesség... Amolyan villantós fajta.:)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

Az ashta krémhez

A sziruphoz

ajánlat

Tipp: 

  • Ebből az adagból nagyon sok lesz. Én helyből csak a negyed mennyiséggel dolgoztam, így is 13-14 darab lett.
  • Az ashtából szerintem elég sok mindent ki lehet hozni. A rózsavizet le lehet cserélni narancsvirág vízre, illetve más esszenciákra is.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a "tésztát" készítjük el. Ehhez a tejet felforraljuk a cukorral, majd lassan hozzáöntjük a búzadarát is. Alaposan elkeverjük, majd beletördeljük a mozzarellát is. Addig keverjük, míg a sajt teljesen el nem olvad.
  2. Pár percig a lábasban hagyjuk a masszát, majd még azon melegében kiborítjuk egy tiszta munkalapra, és kinyújtjuk olyan 1-2 centisre. Én egy fóliát terítettem a massza tetejére, és így nyújtottam ki. Garantáltan nem szakad, szép egyenletes lesz. 
  3. Kis téglalapokat vágunk a "tésztából", majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Az ashta krémhez 100 ml tejet elkeverünk a cukorral és a keményítővel.
  5. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, majd ha már bugyog, hozzáadjuk a keményítős-cukros tejet, illetve a rózsavizet is, és addig keverjük, míg az egész be nem sűrűsödik. Levesszük a lábast a tűzről, és hagyjuk a krémet is kihűlni.
  6. A sziruphoz a vizet, cukrot, rózsavizet feltesszük forrni, majd a forrástól számolt 3 percig gyöngyöztetjük. Ezt is félretesszük hűlni.
  7. Most jön a pepecs rész, az összeállítás. Kb. az utolsó tésztacsíkoknál jöttem rá, hogy hogyan is lehet viszonylag szép rudakat formázni. Fogjunk egy téglalapot, az ujjunkkal kicsit nyomogassuk meg, hogy a kezünk melegétől a viszonylag merev formáját elveszítse, és kézreállóbb, formázhatóbb legyen. Tegyünk az egyik keskenyebbik szélére egy csík ashtát, majd óvatosan tekercseljük fel. Ha repedne, ne essünk kétségbe, mert ha az ujjunkkal kicsit megsimogatjuk a tésztát, akkor ki tudjuk javítani a hibát.
  8. Ha az összeset feltekertük, öntsük le a langyos/hideg (és semmiképpen nem forró) cukorsziruppal, majd koronázzuk meg egy kevés pisztáciával.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 16 530
elküldve: 2
receptkönyvben: 236
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Afraa

Mióta szakács: 2010.04.17.
39 recept

receptjellemzők

konyha: arab
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

édes sajttekercs, arab desszert, tejszínes mozzarellatekercs

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Deloretta
Deloretta / Deloretta Wed, 2016-02-10 02:51

No, elkészítettem! Hastáncos rendezvényre kellett valami sütit csinálnom, és gondoltam akkor már arab desszertek között keresgélek és végül erre és a Sekerpare-re esett a választás. Mit ne mondjak, érdekes süti, ehhez hasonlót még nem ettem. Mivel sajtimádó vagyok, ez a mozzarellás tészta nagyon bejött nekem. Bízok benne, hogy holnap a rendezvényen is nagy sikere lesz ennek a különlegességnek :)

Afraa
Afraa / Afraa Wed, 2016-02-10 10:41

Örülök, hogy elkészítetted és annak ellenére, hogy bizony ez nem egy szokványos süti, ízlett neked :) Remélem sikere lesz a rendezvényen is :)

Deloretta
Deloretta / Deloretta Thu, 2016-02-11 01:09

Én nagyon szeretek újdonságokat/különlegességeket késtíteni és kipróbálni, szóval amint elolvastam a receptet, kíváncsivá tett.
Sikere volt, mindenkinek ízlett aki megkóstolta, általában az volt a vélemény, hogy ilyesmit még sosem ettek, de finom :)
Mondjuk eleinte kissé bizonytalanul álltak a sütihez, főleg mikor megtudták hogy miből van :D De aki volt elég bátor, hogy megkóstolja, azt kellemes meglepetés érte :)

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Wed, 2013-05-29 18:28

Afraa!
Csak most találtam rád!
Egyszer nagyon régen jártam már Törökországban, mint az építészeti stílus, mint a gasztronómia elvarázsolt, mintha Csodaországba csöppentem volna... Itthon azóta is keresem azokat a mesés ízeket! Ez a recept különösen tetszik, de a rizses keksz is, és sorolhatnám.
Köszönöm!
Scarlett

Afraa
Afraa / Afraa Wed, 2013-05-29 23:15

Kedves Scarlett! Örülök, hogy egy kicsit sikerült felidéznem a régi, szép emlékeidet :) remélem a receptek is elnyerik majd a tetszésedet :)) Jó sütögetést!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-09-30 16:47

Kedves Gabys!

Ne haragudj, ha itt szólok, de éppen tegnap vettem rózsavizet az Ázsia boltban. Nagyon is kifizethető az ára és valami mennyei, különleges ízzel, illattal ajándékozza meg az elkészített édességet. Szerintem ne hagyd ki. Afraa receptjei egytől-egyig szenzációsak. Mindent szeretek, amit készít. A blogján is szoktam követni , hogy éppen mivel lepi meg családját. Üdv: Évi néni

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-09-30 17:04

Kedves Évi-néni:)
Meggyőztél:))) De mivel a környékemen nincs Ázsia-bolt, így rákerestem a neten a rózsavízre. Bio boltokban is kapható, ami viszont fellelhető közelségben van és valóban elfogadható az ár is. Elvarázsolt a recept, a férjemnek is mutogattam, mit mondjak..az ő érdeklődését is felkeltettem. Köszönöm, hogy szóltál! Üdv: Gabi

Afraa
Afraa / Afraa Sun, 2012-09-30 17:47

Jaa, hogy csak annyi gondod volt a rózsavízzel, h nincs a közeledben! Azt hittem,elvi bajaid vannak vele :)
Igen, kapható bioboltokban is, csak arra kell vigyázni, h azt vedd meg, ami étkezési célokra van, mert van kozmetikai is (finom, hamvas lesz tőle a bőröd).
Amúgy itt találsz még több képet az édességről:http://www.afraasutode.blogspot.com.es/2012/09/halawet-el-jibna.html

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-09-30 18:54

Kedves Afraa:)
Jajjjjjj, nem nem dehooooooogy!!!!!!!:) Nekem az összes elvem az ételek terén az: ízlik vagy sem. Én mindig minden újdonságot megkóstolok, sosem határolódom el semmitől, sőőőőőt.... Én ha külföldön járok, alap dolog, hogy az adott ország tipikus, nevezetes ételeit megkóstolom, még akkor is ha elsőre kicsit idegenkedek tőle, mert szerintem az eredeti kihagyhatatlan. Aztán mesélhetném azt is, van baráti házaspárunk, ahol a férj arab országból származik. A tatárbifsztekje, vagy az ő sült húsija, különleges ételei utolérhetetlenül finomak. Utánozhatatlan, mivel ha hazamegy feltankol hazája fűszereivel és abból főz. Aztán mesélhetném azt is, Töröko.-ban járva, a gyerekeimnek, mivel estére értünk haza, vacsira igazi kebabot hoztam, (csecsebecsék helyett..) csak hogy érezzék a különbséget a hazai és az eredeti közt. Már a reptéren befalták:)) Nahh sikerült kilocsognom magam...bocsánat érte:) És megnéztem az oldalad, valami gyönyörűűűűűű:) szép estét kívánok: Gabi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-09-27 19:29

Kedves Afraa!
Meláttam a fotót és azonnal tudtam, csak te készíthetted. Nagyon megörültem neki, hogy újra láthatunk egy remekművet a konyhádból. Én szeretem minden receptedet. Ezt is ki fogom próbálni. Üdvözlettel: Évi néni

Afraa
Afraa / Afraa Sun, 2012-09-30 12:55

Kedves Évi néni!

Nagyon köszönöm a kedves szavait :)
Remélem ízleni fog az édesség :)

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2012-09-27 18:11

Kedves Afraa:)
Nagyon különleges érdekes recept. Kedvem lett kipróbálni. Dobjuk fel a magyar konyhát jeligére:) Viszont nem használok rózsavízet, sem esszenciákat, valami mással esetleg tudom pótolni, vagy kihagyhatom? A másik: a cukorszirupot felszivja a tekercs, vagy csak áll benne ez a különlegesség? A tányéron ahogy nézegetem nincs lé...Köszi a választ, szép estét Gabi
Uccsó kérdés a tejszín főző vagy habtejszín?

Afraa
Afraa / Afraa Sun, 2012-09-30 12:54

Kedves Gabys!
Persze, nyugodtan kihagyhatod a rózsavizet, de akkor egy elég jellegtelen, tejszínízű krémet kapsz. Ez persze azt is jelenti, hogy nagyon gazdagon lehet ízesíteni. Tehetsz bele kókuszreszeléket/tejet, valami különlegesebb lekvárt, vaníliát, fahéjt, kardamomot. Most így hirtelen ezekkel tudnám elképzelni.

Nekem nem szívta fel a szirupot a tekercs, lefolyt róla, úgyhogy tunkolni kellett (a fotót még azelőtt csináltam, hogy leöntöttem volna a sziruppal).

A tejszín szerintem tök mindegy (én habtejszínt használtam).

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-09-30 13:12

Kedves Afraa,

nagyon szépen köszönöm, sok tippet adtál:) Ahogy időm engedi, megcsinálom. Szép hétvégét kívánok!:) Gabi

Afraa
Afraa / Afraa Sun, 2012-09-30 14:15

Kedves Gabys!
Nagyon szívesen, remélem ízleni fog a végeredmény :) Kíváncsian várom a véleményed róla :)

731
mozzarella 500 g
tej 500 ml
cukor 300 g
búzadara 300 g
habtejszín 200 ml
tej 350 ml
cukor 2 ek
étkezési keményítő 4 csapott ek
rózsavíz 1 teáskanál
cukor 180 g
víz 2.5 dl
rózsavíz 1 teáskanál
pisztácia 2 dkg