Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halloweeni agytorta

Halloweeni agytorta
Halloweeni agytorta
180 perc / előkészület: 90 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly ilyenkor több helyen is szembejött velem az agytortát készítő lány videója – többek közt itt, a Nosalty-n is. Szóval gondoltam, megpróbálkozom vele, mert méltó dísze lenne az évek során tökélyre fejlesztett halloweeni házibulinknak, ahol olyan nyalánkságokkal vártuk a vendégeket, mint a töklámpás szájából folyó guacamole, a klasszikus virsliujjak, valamint a puncs tetején lebegő gumicukor-szemgolyók.

Az eredeti recepttől eltérően én nem fondanttal vontam be, hanem marcipánnal, mert arra nem volt időm, hogy otthon nekiálljak, a cukrász kellékboltban, ahová járok, pedig döbbenetes módon egy árban volt a kettő. Így szerintem még finomabb is lett a végeredmény, amivel egyébként teljes mértékben elégedett voltam, mert nem csak hogy a Halloweenunk dísze lett, de orvosira járó barátnőim még azt is megjegyezték, hogy anatómiailag milyen pontos lett a torta. Amihez, megsúgom, orvos édesapám agyalakú pecsétjét és ólomsúlyú anatómiai atlaszát használtam, hogy a főbb tekervények biztosan a helyükre kerüljenek.

hozzávalók / 12 adag

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

ajánlat

Két hasznos ábra az agy megformázásához:

1. http://images.slideplayer.hu/8/2168802/slides/slide_6.jpg

2. http://cms.sulinet.hu/get/d/c37cd6e6-622d-46ff-a1c2-d8eb1e280db6/1/6/b/Normal/ideg15.jpg

Szólj hozzá!

elkészítés

Tortaalap

  1. 180°C-ra előmelegítjük a sütőt, és egy viszonylag félgömb alakú sütőformát vajjal kikenünk és belisztezünk.
  2. A vajat, az olajat, a kristálycukrot és a vaníliaaromát robotgéppel 5 perc alatt összekeverjük. Ezalatt a lisztet, a kakaót és a sót egy másik tálban összeforgatjuk.
  3. A vajas-cukros keverékbe egyenként beleütjük a két tojást, majd az ételfestéket (típusfüggő, hogy mennyi kell belőle, a lényeg, hogy legyen nagyon-nagyon sötétvörös). Ezután részletekben, felváltva belekeverjük a lisztes keveréket és az írót is.
  4. Egy kis tálkában összekeverjük az almaecetet és a sütőport, majd a tésztához adjuk.
  5. A kivajazott félgömb-formába öntjük a tésztát, és félóránként forgatva egyet rajta, nagyjából 90-100 perc alatt megsütjük (nem szabad légkeveréssel sütni!). Szurkáljuk meg, nem nyers-e belül, majd ha késznek ítéljük, hagyjuk teljesen kihűlni.

Cukorszirup

  1. Felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, és folytonos kevergetés mellett feloldjuk benne. Utána hagyjuk lehűlni.

Vajas meringue-krém

  1. A cukrot és a vizet összeforraljuk.
  2. Mikor a cukros víz 110°C-os lesz, elkezdjük felverni a tojásfehérjéket, mikor pedig eléri a 115°C-ot, lehúzzuk a tűzről a cukorszirupot, és hozzáadjuk a tojásfehérjékhez. Magas fokozaton addig keverjük az egészet, míg ki nem hűl a cukros-tojásos keverék.
  3. Ezután darabonként hozzáadjuk a vajat, és 3-5 percig keverjük, végül beletesszük a vaníliaaromát is.

Összeállítás

  1. A legcélszerűbb éjszakára hűtőbe rakni az elkészített összetevőket, és másnapra hagyni a torta összeállítását. Az agy megformázásához a legegyszerűbb az, ha nyomtatunk egy agyat ábrázoló képet, hogy nagyjából lássuk, milyen forma a cél.
  2. A tetejét kicsit laposra kell vágni úgy, hogy előrefelé lejtsen, kétoldalt keskenyíteni kell, úgy, hogy hátulról előrefelé keskenyüljön, az elejét pedig le kell kerekíteni. A hátsó rész aljából vágjunk ki ék alakban egy darabot, ide jön majd a kisagy marcipánból.
  3. A formára vágott tortaalapot ekkor meglocsoljuk a cukorsziruppal (nem fog kelleni az egész), és bekenjük a vajas meringue-krémmel (ezt sem használjuk el mind).
  4. Ezután jön a „gyurmázás”. Először gyúrjunk két kagyló alakú golyót, barázdázzuk be, és nyomjuk a kisagynak vágott résbe.
  5. Ezután a marcipánból gyúrjunk rengeteg, hosszú hurkát, és a kinyomtatott kép alapján kezdjük feldíszíteni a tortát a tekervényekkel – célszerű fönt, középen kezdeni.
  6. Ha végeztünk a marcipánozással, keverjük össze a mag nélküli lekvárt és a vizet, és ecseteljük be vele a tortát, ettől lesz véres hatású.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 445
elküldve: 1
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
60 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: Halloween
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

halleween torta, agy alakú torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

874
vaj 90 g
napraforgó olaj 30 g
cukor 225 g
vaníliaaroma 1 teáskanál
finomliszt 200 g
cukrozatlan kakaópor 1 ek
1 csipet
tojás 2 db
ételfesték 1 kávéskanál
író 180 ml
almaecet 1 teáskanál
sütőpor 1 teáskanál
víz 125 ml
cukor 95 g
cukor 200 g
víz 120 ml
tojásfehérje 4 db
vaj 225 g
vaníliaaroma 0.5 teáskanál
marcipán 1000 g
málnalekvár 5 ek
víz 3 ek