Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halpörkölt

Halpörkölt
Halpörkölt
65 perc / előkészület: 40 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy mohácsi "halastól" (halboltostól) kaptam a receptet, és úgy bevált, azóta is ezt használom... használd te is. Jó étvágyat!

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Fontos, hogy mielőtt elkezded főzni a halat, szólj a "csuszafelelősnek", hogy főzze meg a csuszatésztát, keverje be túróval, tejföllel. 1 csomag tészta kb. 6-8 főre elég. A túrós csuszának pikáns ízt ad ha a kiolvasztott, pirított szalonnából teszel hozzá.

A legjobb száraz fehéreket iszogatni hozzá, de ha csak jóféle vörösborod van ám legyen...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A recept úgy kezdődik: vegyünk 2 kg halpörkölthöz való uszonyost (harcsa, csuka, kecsege), és akkor a halakat bepácoljuk.
  2. Ezt követően a halakat fajtánként más-más edényben helyezzük el felszeletelve, illetve felkockázva, 3x3 cm-es darabokra és ahány kg halat tettünk egy edénybe, annyi dl jó minőségű fehérbort adjunk hozzá. Ezt követően ahány kg hal van egy-egy edényben, annyi púpozott evőkanál jó minőségű őrölt paprikát tegyünk rá, valamint mindegyik edényben lévő adaghoz 1-2 babérlevelet, kevés sót, törött borsot és kg-onként 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Jó alaposan keverjük el az edények tartalmát fakanállal. Amennyiben a paprika felszívná a bort, még egy kevés fehérbort  hozzá és meg is van a pác. Ezt követően legalább 1 órát, de jobb, ha 2 órát hagyjuk állni az így összeállt elegyet.
  3. Ehhez a mennyiséghez kb. 25 dkg nem túlzottan húsos, de jó füstös szalonnát kell felkockázni és a zsírját kiolvasztani. Amikor a zsír kiolvadt, a szalonna megpirult, akkor a szalonnát lemerjük a zsírról szűrőkanállal, figyelve arra, hogy a szalonna ne égjen oda!
  4. Ebben a zsírban pirítsuk meg a hal kg-onként 1 közepes, vagy annál nagyobb fej vöröshagymát. A halpörköltnek nem árt, ha kicsivel több hagymát teszünk hozzá, viszont a túl sok hagyma édeskés ízűvé teszi, ezért óvatosan! (A halpörköltet általában nem bográcsban főzöm, hanem vastag fenekű lábasban.)
  5. Ha megpirítottuk a hagymát ráöntjük az előkészített, bepácolt halat, és öntünk rá annyi vizet, hogy a víz nem teljesen lepje el a halat. Lapos fakanállal elkeverjük az edényben lévő elegyet, a megpirított szalonnából visszateszünk fél, maximum egy evőkanálnyit. Forrástól számítva 20, maximum 25 percig főzzük a halat úgy, hogy csendesen rotyogjon, de az edény teljes felületén, az első 5 percben tán fedővel is befedjük.
  6. Amennyiben sikerült kapnunk halmájat vagy más belsőséget (haltej), akkor azt a főzés vége előtt 10-15 perccel kell beletenni az edénybe, és a főzés vége előtt 5 perccel szoktam még egy kevés törött borsot rátenni, mivel amit korábban beletettünk, az jórészt elveszítette az illatát.
  7. Amennyiben a lé elfőne, kevés vizet öntünk utána, de törekedni kell rá, hogy az elején annyi vizet adjunk hozzá, hogy ne kelljen utána önteni.
  8. Főzés közben a halat ne kevergessük, hanem legfeljebb csak az edényt szabad rázogatni.
  9. A főzés vége előtt 10 perccel be kell állítani a sómennyiséget, amelyet apránként szabad hozzáadni, és közben kóstolgatni. Vigyázni kell a sóval, mert közben, ahogyan a lé besűrűsödik, úgy könnyen sós lehet a pörkölt, ezért kell óvatosan, apránként hozzáadagolni a sót és közben kóstolgatni.
  10. Ha különböző fajtájú halakból főzzük a pörköltet és vegyes halpörköltet szeretnénk készíteni, akkor az előpácolt halakat nem egy időben kell betenni főzni, hanem sorrendben: először a harcsát és a csukát, és ezt követően 3-5 perc múlva a kecsegét, és ha így vegyes halpörköltet főzünk, akkor nem 20, hanem 25-30 percig kell főznünk, de azt javaslom, ha kezdők vagyunk, főzzünk harcsapörköltet kb 3x3 cm-es kockákra felvágott haldarabokból.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 075
elküldve: 6
receptkönyvben: 219
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: 2

szakács

Gasztro hedonista

Mióta szakács: 2012.08.26.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: halételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

halpörkölt - a "halas" módszerével, vegyes halpörkölt, fehérboros halpörkölt

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Tue, 2014-12-30 04:53

Kipróbálom, de a maradék itt a hagyma, vagy a bor? Szerintem biztos, hogy ünnep után senkinek nem maradt 2 kg hal. üdv. Ticcsi

626
hal 2 kg
fehérbor 3 dl
fokhagyma 8 gerezd
füstölt szalonna 25 dkg
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 közepes fej