Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hámán füle

Hámán füle
Hámán füle
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Diósat szerettem volna sütni, de a hagyományostól eltérőt. Édesanyám régi receptjei között találtam. Látványra nem szép, de nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

Tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • fél cs sütőpor
  • 1 dl tejföl

Diókrémhez:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • kandírozott narancshéj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat a tojásfehérje kivételével összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra. A legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a következő diókrémet tesszük a közepébe.
  2. A tojások fehérjét 20 dkg darált dióval, 1 citrom levével, 15 dkg cukorral, kandírozott narancshéjjal összekeverjük. Egy sűrű masszát kapunk, amit kiskanállal a tészta közepére teszünk. A tészta 3 oldalát a töltelékre hajtotjuk, tojással lekenjük.
  3. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép narancssárgára sütjük. Porcukorral meghintjük. A töltelék bármi más is lehet. Nem valami szép sütemény, de annál finomabb.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 38x34 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 108
elküldve: 2
receptkönyvben: 127
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Mara

Mióta szakács: 2013.05.28.
84 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: zsidó
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós sütemény, dióval töltött fülecskék, diókrémes táska, hámán táska

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Sun, 2016-10-16 17:29

Eredeti zsidó receptben úgy olvastam, hogy háromszögeket vágunk, töltjük és összefogjuk. Ha kinyílik, nem baj. Nézzetek rá, pont olyan,mint egy fülecske...:)

Ginipig
Ginipig / Ginipig Sun, 2014-08-17 11:49

Nagyon finom sütemény, már rengetegszer elkészítettem, és mindig elkérik a receptet! ;)

azigazizsoozsy
Zsoozsy / azigazizsoozsy Mon, 2016-04-04 15:58

Igen, konkrétan Eszter könyvében érdemes keresni, ő a gonosz a történetben, és amúgy ezt a süteményt magyarul klasszikusan Hámántáskának hívják, bár kétségtelen, hogy héberül meg szó szerint tényleg Hámán füle.

A farsangi fánkhoz hasonló édesség, hiszen az Eszter könyvének történetének purim ünnepe állít emléket, és ráadásul ugyanúgy álarcos karnevállal meg petárdázással szokás ünnepelni, mint a farsangot, ráadásul ugyanúgy tél vége-tavasz eleje, vagyis télűző-tavaszköszöntő mulatság.

Ezt amúgy hagyományosan is diósan vagy mákosan, netán datolyával szokták tölteni (vagy csokival, hogy az egyre több extrázásról már ne is beszéljünk ugye), de azért a formája kicsit más, érdemes rákeresnetek legalább a képkeresőben, hogy általában sokkal zártabb, pedig pont úgy készül, ahogy a recpt is írja, csak jobban becsukják, néha egészen zárt.