Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamburger ahogy whollosi készíti

Hamburger ahogy whollosi készíti
Hamburger ahogy whollosi készíti
160 perc / előkészület: 120 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A jó hamburgerért oda vagyunk, akármennyire nehéz étel. Mind talán a legnépszerűbb fast food ételnek ezernyi-ezernyi receptje és változata létezik, pont ez a "liberalizmus" adja a hamburger szépségét. S bár én is azon a véleményen vagyok, hogy a változatosság gyönyörködted, a hamburger esetében (is) különösen fontos azért megjegyezni: a jó, az igazi, az egyetlen a megfelelő pékáruból, zöldségekből, szószokból, de legfőképpen színtiszta marhahúsból készül. Nem pulykából, nem sertésből, nem egyebekkel felhúzott húspogácsákból. Mi a blog születésnapjára csináltunk egy adaggal, sült krumplival, ahogy a filmekben szeretjük.

hozzávalók / 5 adag

A húshoz

A vörösboros hagymához

A worcestershire-gombához

ajánlat

Egy fő egy burger. Tényleg. Mellé válasszunk egy savasabb és vékonyabb, fiatalabb vörösbort, kékfrankost vagy portugiesert.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha nincs időnk magunk elkészíteni, a hamburger zsemlét vegyük készen, legjobb ha egy pékségben egyezkedünk. A húst kétszer daráltassuk le, nem szükséges a legjobb minőségű részből, de tarja, lapocka biztos jó.
  2. Az összes hús súly kb. 20 %-hoz keverjünk zsiradékot. Ha lehet, akkor marhafaggyút oszlassunk el egyenletesen, ennek hiányában ledarálhatunk egy zsírszalonnát  is.
  3. Keverjük össze a húst, mehet bele egy ek só, két tk őrölt fekete bors, fűszer ízlés szerint (fehérbors, kömény). Ha egyenletesen eloszlik, tegyük vissza a hűtőbe.
  4. A vörösboros hagymához serpenyőben hevítsünk vajat, tegyük bele a felszeletelt fehér hagymát, kicsit pároljuk, ezután mehet bele egy deci vörösbor. Párologtassuk el a bor nagy részét.
  5. A Worcestershire-gombához a gombát vágjuk fel szeletekre, serpenyőben melegítsünk fel vajat. Mehet bele a gomba, pirítsuk meg, locsoljuk meg a Worcestershire-szósszal, aztán le is kapcsolhatjuk alatta.
  6. Osszuk fel a hústömeget öt része, formázzunk széles, nagy „párnácskákat”. Ne aggódjunk, hogy nagyok, nagyon hamar összefognak ugrani, ha sütni kezdjük őket.
  7. Keressünk egy vas vagy olyan serpenyőt, amiben nehezen ég le a hús. Melegítsünk kis zsiradékot, és mehetnek a húspárnák bele.
  8. Pirítsuk meg mindkét oldalát a húspárnáknak magasabb hőfokon, majd vegyük lejjebb alacsonyabb fokozatra a hőt, és süssük készre őket. Egyszer forgassunk rajta.
  9. Pirítsuk meg kicsit a félbe vágott zsemléket belsejét. Mehet bele a saláta, hússzelet, a sajt, és tetszés szerint a zöldségek, kísérők meg a szószok.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 341
elküldve: 0
receptkönyvben: 109
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

whollosi

Mióta szakács: 2011.12.20.
4 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

hamburger marhahúsból, hamburger Worcestershire-gombával, vörösboros hagymás hamburger

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

poison_ivy
poison_ivy Mon, 2012-07-09 13:29

Meglepő módon a marhának is van tarja, illetve lapocka nevezetű része, érdemes utánanézni... És szerintem receptet csak akkor illik kritizálni, ha már el is készítettük valaha.

whollosi
whollosi / whollosi Tue, 2012-07-10 10:53

Kedves biromaria!

Hát igen, az van, hogy amiben ennyi netto színhús van, az nehéz étel:(
Semmi gond, ha van javítási javaslat, szívesen veszem!

kacsika
kacsika / kacsika Fri, 2012-07-06 20:42

Bocs még valami:hozzá marhafaggyú keverjük össze ha eloszlott tegyük hütőbe. Miért ha nem oszlik szét hova tegyem?Marha faggyú aztán a 4. pont vaj, majd 7. pont zsiradék, arról nem beszélve hogy szerintem és a sertés szerint is a tarja és a lapocka nem száraz hús. Na ha ezt vaalki így megeszi, biztos számíthat epe bántalmakra !!!!

whollosi
whollosi / whollosi Tue, 2012-07-10 10:51

Kedves Kacsika!

Ne haragudj, de nem sikerült értelmeznem minden mondatod, hol is van a probléma. Ne egy darabban maradjon benne a zsiradék, a vaj, ha megnézed nem a húsba kell. Valóban nem a lapocka a száraz, hanem a vörösbor, amit jólesik meginni mellé.

Mi már néhányszor megettük, epe bántalom nem volt:)

kacsika
kacsika / kacsika Fri, 2012-07-06 20:31

tarja,lapocka,????? na igaz mindegyiknek vannak részei, csak nem ugyanígy nevezik. Most akkor sertés vagy marha.... vagy minden mi ránk van bízva.

883
hamburger zsemle 5 db
darált marhahús 1 kg
tokaszalonna 20 dkg
cheddar sajt 10 dkg
jégsaláta 0.25 db
paradicsom 2 közepes db
uborka 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fehér hagyma 1 közepes db
ketchup 2 ek
majonéz 2 ek
mustár 2 ek
fehér hagyma 1 közepes db
vörösbor 1 dl
vaj 1 ek
csiperkegomba 15 dkg
worcestershire-szósz 1 teáskanál