Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamburger aiolival

Hamburger aiolival
Hamburger aiolival
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig azt hittem, utálom a hamburgert. A mai napig ki lehet űzni a világból a magyar klasszik buciba temetett szottyos, ipari szemét pipifasírttal, amit még mindig hamburger néven mernek árulni, és még mindig árulni mernek. Brrr!
Aztán volt szerencsém megkóstolni az igazi burgert New Yorkban, itt.
A hétvégén pedig itthon is elkészült a tökéletes.
Suzanne Goin receptjét használtam, csak a romesco maradt ki. Azt majd legközelebb. Mi egyelőre már ettől az ízorgiától is extázisba estünk.

hozzávalók / 8 adag

A hamburgerhez

Az aiolihoz

ajánlat

Sok-sok friss paradicsommal tálaltam.

Hamburger cipó házilag is készíthető: http://www.nosalty.hu/hamburger_cipo_recept_8002

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Legelőször megpirítjuk a köménymagot egy száraz serpenyőben, amíg egy kicsit megbarnulnak, majd mozsárban durvára törjük.
  2. A hagymát megdinszteljük 3 ek olívaolajon, hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, köményt és a feldarabolt csillit. Megsózzuk, borsozzuk és még kb 3-4 percig kavargatjuk.
  3. Félretesszük hűlni.
  4. A húst, kolbászt és szalonnát átnyomjuk a húsdarálón és hozzáadtjuk a kihűlt fűszereket és a petrezselyemzöldet.
  5. 8 húspogácsát formázunk belőle, melyeket tálcára teszünk, és lefóliázva a hűtőbe tolunk egy éjszakára. (Aki nagyobb adagot csinál, le is fagyaszthatja őket.)
  6. Másnap délben elővsszük a grillserpenyőnket, és feltesszük a gázra. Egyszerre négy húspogácsát grillezünk.
  7. Mikor átsült az egyik oldal, átfordítjuk őket és egy-egy darab cheddar sajtot teszünk a tetejükre olvadozni, amit olvadozó tekintettel figyelünk.
  8. A kész húspogácsákat tányérra szedjük, a serpenyőt pedig kitöröljük papírtörlővel.
  9. A hamburgerzsemléket kettévágjuk, és a belső oldalukat megpirítjuk a serpenyőben.
  10. A zsemlék pirított belső oldalát megkenjük az aiolival, majd rátesszük a sajtos húspogácsát és a rukkolaleveleket.

Aioli (provanszi fokhagymás majonézféle) készítése: 


  1. A fokhagymát egy kis sóval krémmé törjük a mozsárban.
  2. A tojássárágához lassú sugárban, folytonosan keverve, (habverővel) hozzáadjuk a kétféle olajat.
  3. A fokhagymapasztával, citromlével és cayenne borssal pedig fűszerezzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 769
elküldve: 3
receptkönyvben: 300
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Pákosztos macska

Mióta szakács: 2008.05.20.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 8 főre

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Thu, 2019-10-10 16:31

Kedves Szakácsunk!
Köszönjük a gyönyörű receptjeidet.
 Szerintünk ez a fogás nagy eséllyel befutó lehet a Bock receptversenyünkön! Nevezd be az alábbi linken október 30-ig, hogy Tiéd legyen a 3 napos wellness hétvége a Bock Hotel Ermitage****-ban 2 fő részére, vagy a többi értékes ajándék egyike! A jó hírünk, hogy egyszerre több receptedet is nevezheted, szurkolunk Neked!
https://www.nosalty.hu/ajanlo/nyerj-hetveget-villanyban-uj-receptverseny...
Üdvözlettel, a Nosalty csapata

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-20 17:14

végre valaki rajtam kívül, aki ismeri az aioli-t!
:)
Üdv a fedélzeten.

Browney
Browney Fri, 2012-08-10 13:32

Csatlakozom,isteni!Bár én úgy ismerem az eredetihez nem tesznek tojást,de úgy elég macerásan áll össze.

Tibu
Tibu Wed, 2009-07-01 23:38

SEGÍTSÉG SEGÍTSÉG !!

Hol vesztek Bp-n jó hamburger zsömlét ???

Előre is köszönöm

Tibu

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2009-07-05 07:28

hali Tibu!
én nagyjából sajnos nem tudok segíteni, mert a kenyérfélét magam sütöm. emlékeim szerint bezacskózott zsemléket szoktam látni a nagyobb üzletek polcain, bár lehet, hogy azok nem férnek bele a jó kategóriába...
ha sikerül találnod, azért majd értesíts bennünket is.
üdv,
toma

Tibu
Tibu Tue, 2009-06-30 22:32

Jó kép, jó recept........

Hétvégén megcsinálom annyi csavarral, hogy lávaköves gázgrillen lesz elkészítve.

Üdv. Tibu

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2009-06-30 22:03

ezt most miért kellett?!? most egész este csorogni fog a nyálam... ;-)
nagyon klassz recept, gratulálok!
további jó főzőcskézést.
üdv,
toma

923
sertéscomb 1 kg
bacon 100 g
chorizo 150 g
petrezselyem 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 1 közepes db
köménymag 1.5 teáskanál
kakukkfű 1 ek
chili 2 db
cheddar sajt 25 dkg
hamburger zsemle 8 db
rukkola 10 dkg
olívaolaj 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db
szőlőmagolaj 1.25 dl
olívaolaj 1.25 dl
fokhagyma 1 gerezd
citromlé 0.5 citromból nyert
cayenne bors 1 csipet
0 ízlés szerint