Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamburger brie sajttal és karamellizált körtével

Hamburger brie sajttal és karamellizált körtével
Hamburger brie sajttal és karamellizált körtével
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ehhez a hamburgerhez nem zsemlét használtam, hanem egy rusztikus, hosszúkás formájú kenyeret vágtam fel négy, nagyjából zsemlényi méretű darabra. A brie sokkal folyósabbra olvadt, mint mondjuk a cheddar vagy valamilyen más keményebb sajt olvadt volna, de ennek ellenére azért valamilyen szószt még elbírt volna.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha kevésbé lágy sajtot használunk, érdemes lefedni a serpenyőt, miután rátettük a sajtot a pogácsára, mert a cheddar vagy mondjuk az ementáli nem biztos, hogy 3-4 perc alatt fedő nélkül ráolvadna teljesen a húsra.

Akármekkora serpenyőt is használunk, nem érdemes egyszerre két burgernél többet sütni benne. Ha egyszerre 3-4 húst teszünk a serpenyőbe, és esetleg a láng sem elég nagy, könnyen visszahűtheti annyira a serpenyőt, hogy nem fognak a burgerek szépen körbepirulni még azelőtt, hogy a belsejük túl ne készülne. Szóval csak türelem. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A körtékből vágunk hamburgerenkét 3-4 szeletet, és egy kis vajon a szeletek mindkét oldalát karamellizáljuk, majd a hamburger összeállításáig félretesszük.
  2. A darált húsból anélkül, hogy előtte bármit belekevertünk volna, négy egyenlő pogácsát formázunk. Hogyha megfelelő, azaz legalább 20-30% zsírtartalmú hússal dolgozunk, akkor a pogácsák sütés közben veszíteni fognak a méretükből, és az átmérőjük akár 1-2 cm-rel is kisebb lehet a sütés végére. Ezt a csökkenést érdemes bekalkulálni, mikor a pogácsát formázzuk, hogy ne legyen majd kisebb, mire megsül, mint a zsemle, amibe tennénk. A megformázott pogácsák közepébe a hüvelykujjunkkal kis mélyedés nyomunk, így a pogácsa közepe sülés közben nem fog felpúposodni. A pogácsákat, akárcsak egy steaket, kizárólag sóval és frissen őrölt borssal és csak közvetlenül a sütés előtt fűszerezzük. A pogácsákat a formázás után, ha nem azonnal sütjük meg (itt a steakkel ellentétben), a sütésig tartsuk a hűtőben.
  3. A hamburger zsemléket vágjuk félbe, a vágott felüket vajazzuk meg, és egy zsiradékmentes serpenyőben a vágott felüket süssük aranybarnára.
  4. A húspogácsákat a legvastagabb aljú tapadásmentes edényünkben, közepes-nagy lángon és kevés napraforgó olajon süssük meg. A receptben szereplő 150 g-os pogácsa a két oldalán 3-3 perc sütéssel nagyjából mediumra fog készülni, 4-4,5 perc sütéssel oldalanként pedig szinte biztosan teljesen át fog sülni. Ha a pogácsának megsült az egyik oldala, megfordítjuk, és ekkor a sajtszeletekkel a pogácsát beborítjuk, ami így a következő pár percben, amíg a másik oldala sül, szépen rá fog olvadni.
  5. A hamburger összeállításánál tetszőleges a sorrend, én alulra tettem egy marék bébispenótot, arra jött a pogácsa, rá a karamellizált körteszeletek.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 875
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

danigero

Mióta szakács: 2017.01.27.
5 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

különleges hamburger, karamellizáltkörtés hambi

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

694
darált marhahús 60 dkg
brie sajt 20 dkg
spenót 40 g
körte 2 közepes db
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
hamburger zsemle 4 db
napraforgó olaj 1 ek