Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis ananászkompót

Hamis ananászkompót
Hamis ananászkompót
20 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az én kompótom kétszeresen is hamis, mert ananász szirup helyett a saját készítésű bodzaszirupot használtam. A citromos áztatás fontos, mert attól lesz roppanós a tök, különben ellágyul. Van aki citrom helyett ecetet használ. Mi így szeretjük. Ebben a nagy melegben behűtve sokkal finomabb.

hozzávalók / 8 adag

  • 2 kg cukkini vagy spárgatök
  • 3 dl ananász szirup (nálam bodzaszirup)
  •  3 citrom leve és húsa
  • 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
  •  2 cs vanília vagy 1 rúd
  • Na-benzoát, ha tartani akarjuk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt meghámozzuk, a belsejét kivesszük, 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk.
  2. A citromlét rálocsoljuk, időnként belekavarunk, hogy a citrom jól átjárja. 1-2 órát pihenni hagyjuk.
  3. Hozzáadjuk szirupot, a cukrot, és főni tesszük. A forrástól számítva 5 percig főzzük. Levesszük a lángról, és hozzáadjuk a vaníliát (ha rúddal dolgozunk, már az elején beletesszük a kikapart belsejét), és hagyjuk kihűlni.
  4. Üvegbe rakjuk, és hűtőbe tesszük, ha tartani akarjuk, tetejére kevés Na-benzoátot szórunk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 773
elküldve: 14
receptkönyvben: 205
elkészítve: 6/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
223 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: kompót
hasonló kategóriák: befőtt, télire, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

édes cukkinikompót, kompót spárgatökből, vaníliás kompót

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ellák
Tésztásfül / Ellák Sat, 2017-01-28 16:05

Valóban , a leghálásabb növény . Minden évben ültetünk , bő termő , rengeteg finomat lehet főzni belőle . Rántott cukkini , fasírozott , hús nélkül , savanyúság. Annak örülök , hogy édesség is került elkészítésre, cukkiniból. Köszönöm az ötletet ! Már ezért is megéri itt kutatni, jobbnál jobb receptekért !

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2017-01-29 09:03

Valóban sok mindenre fel lehet használni. Mindig tartok a mélyhűtőben is. Így télen sem nélkülözzük.

kgyorgyi1968
GyörgyiKonyhája / kgyorgyi1968 Fri, 2013-07-12 21:22

Megcsinálom ezt a receptet,kiváncsi lennék előtte a véleményedre hogy ízre milyen ez hasonlít az ananászra. Érdemes hozzá fognom...............KÖSZI

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-07-13 06:15

A családom szereti és aki kóstolta mindenkinek tetszett. Ha ananász sziruppal készíted hasonlít az ananászra. Az enyém most bodza sziruppal készült, így is finom volt. A citromozás fontos, hogy roppanós legyen, mint az ananász. Piroska

V2rider
V2rider / V2rider Wed, 2013-04-24 21:28

Tiszteletem!
kb. 15 éve próbálkoztunk hasonlóval,csak ananászszirup helyett konzerv ananászt kellett keverni a tökbe,már nem emlékszem milyen arányban. Az eredmény förtelmes volt,a családban senkinek sem ízlett.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-04-25 06:22

Az enyém finom volt. Lehet, hogy a konzerv nem volt elég tömény ahhoz, hogy a tök átvegye az ízét és fontos, hogy a tök fiatal legyen.

Sancho
Sancho Wed, 2012-11-14 13:52

Pedig ott terem, a banán, meg a kókusz mellett, a medvétől jobbra! :D

huff
huff Fri, 2012-09-21 15:17

Nagyon köszi a receptet ! A kertben termett utolsó néhány darab cukkini került ebben a formában a kamrapolcra , közvetlenül a rumtopf mellé :D

poope13
poope13 Wed, 2012-09-12 16:48

Üdvözlöm!

Még kezdő vagyok a befőzés terén, de tudom, hogy nagyim csinált nekem is ilyet, de sajnos ő már nem tudja elmondani a receptet. Éppen ezért meg szeretném kérdezni, hogy az ananász/ bodza szörpöt mikor kell beletenni, mert én nem láttam a recept leírásában. Valamint vizet nem kell hozzá adnom? Válaszát előre is köszönöm!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-09-12 17:52

Kedves poope13!
A szirupot akkor teszem bele , amikor teszem főni. Vizet nem tettem csak a 3 dl szirupot, a 3 citrom levét és még a cukkini is enged vizet. Nem kell vízzel hígítani, így aromásabb lesz. Ha az üvegben a lé nem fedné a cukkinit akkor lehet pótolni a sziruppal. Üdvözlettel, Piroska

tépelődő
tépelődő Fri, 2012-08-03 08:21

Kedves Piroska!A kertünkben rengeteg cukkini terem, most először próbálkoztunk vele. Nem is tudtuk, hogy ilyen hálás növény. Éppen törtem a fejem, hogyan lehetne télire menteni a sós változat mellett. Még ma megpróbálom ezt a változatot, nagyon kiváncsi vagyok erre az izkompozicióra! Az alma,-rebarbara,-őszibarack lekvárba én fahéjat teszek, jól passzolnak szerintünk. Még megnézem a többi receptedet is, biztosan sokat "átmentek" hozzám!!!!!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-08-03 18:04

Kedves Tépelődő! Nálam is bőségesen terem a cukkini a szárazság ellenére is. Szinte már nincs is más a kertemben. Mivel a fiam vegetáriánus ezért sokféle változatban készítem. Most egy káposztás változatát készülök beküldeni. Ha elkészíted remélem ízleni fog ez az édes-savanykás változat. Piroska