Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis Baked Alaska

Hamis Baked Alaska
Hamis Baked Alaska
90 perc / előkészület: 80 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A The Great British Bake Offban készítette Mary Berry ezt a gyönyörű tortát, tudtam, hogy nekem is ki kell próbálnom :). Hosszas keresgélés után ráakadtam a receptjére, és mivel nincs légkeveréses sütőnk, a habcsóknál módosítottam rajta. Volt próbasütés, és születésnapomra készítettem, 15 perc után egy morzsa sem volt, ez mindent elmond :)

hozzávalók / 11 adag

Fagylalt

Piskóta

Habcsók

Szólj hozzá!

elkészítés

Fagylalt

  1. Kivesszük a 3 liter fagylaltot a hűtőből, majd egy nagy kerek tálat kibélelünk fóliával, úgy, hogy mindenhol fedje.
  2. Ha a fagyink kicsit felolvadt, egy külön tálban robotgéppel átkeverjük, hogy jobban formázható legyen.
  3. A fóliás tálba kanalazzuk az összes fagyit, és egy spatulával belenyomkodjuk és elegyengetjük, hogy idomuljon a tál vonalához, majd visszatesszük a fagyasztóba.

Piskóta

  1. Egy hagyományos tortaformát kivajazunk, és liszt helyett kakaóporral megszórjuk (liszttel is jó).
  2. A tojásokat, a cukrot és a sót egy tálba tesszük, robotgéppel addig habosítjuk őket, amíg egy világos színű keveréket kapunk, amiben már látszik a habverő nyoma, ahogy mozgatjuk.
  3. Beleszitáljuk a lisztet, kakaót és sütőport, majd óvatosan egy spatulával beleforgatjuk őket.
  4. Ha már nagyjából egynemű a kakaós-lisztes keverék, a tál oldalán finoman belecsorgatjuk az olajat is, és néhány keveréssel beleforgatjuk, hogy ne törjük össze a habot.
  5. Ha elkészült, beleöntjük a tortaformába, és kb. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Akkor jó, mikor a széleinél már kezd középre zsugorodni, és szivacsosnak érezzük, nem jó, ha túl száraz. Egy rácson kihűtjük.

Habcsók

  1. Ha van gél állagú ételfestékünk, ezt hagyjuk ki. Cukorszirupot főzünk, én 1 dl vízbe tettem 2 dkg cukrot. Felforraljuk a vizet, és beletesszük a cukrot, addig főzzük, míg fel nem olvad és gyöngyözni kezd, de átlátszó marad. Levesszük a tűzről, 2 pohárban elosztjuk, és a poharakba külön-külön ízlés szerinti ételfestéket teszünk, amit elkeverünk a szirupban.
  2. A fehérjéket félig felverjük, majd kanalanként adagolva hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, az ecetet, és kemény habbá verjük.
  3. Elővesszük a habzsákot vagy sütinyomó pisztolyt, csillagos véget teszünk rá, és ecsettel (vagy kiskanállal) hosszában négy csíkot húzunk bele a festékeinkkel úgy, hogy az azonos színek egymással szemben legyenek. Ha szükséges, később ismételjük.
  4. Beletöltjük a habot, és egy sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe kb. 2-3 cm átmérőjű habcsókokat nyomunk. A sütő legalacsonyabb fokozatán (ha kell, kicsit ki is nyithatjuk) 1,5-2 órán keresztül szárítjuk őket, hogy világosak maradjanak.
  5. Az elkészült habcsókunk kemény, és könnyen lejön a sütőpapírról, ha kihűlt, egy dobozban a rétegeket papírral elválasztva, hűvös és sötét helyen tárolhatjuk felhasználásig, így ezt a fázist akár pár nappal korábban is elvégezhetjük.

Összeállítás

  1. Egy tálcát kicsit megszórunk liszttel. Kivesszük a fagyit a hűtőből, és a piskótalapot fagyira illesztjük, majd óvatosan kiborítjuk a tálcára a fagyival, és lehúzzuk a fóliát.
  2. A habcsókokat is elővesszük, és a fagyira rakosgatjuk úgy, hogy mindenhol fedje. Ha nagyon elkezdene olvadni, visszatehetjük közben a fagyasztóba, hogy megdermedjen.
  3. Ha elkészültünk, azonnal tálaljuk, de a fagyasztóban is kibír kb. negyed órát, ha szükséges.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 292
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Dundola

Mióta szakács: 2013.08.08.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, buli receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sült fagylalt, baked alaska

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

638
csokoládé fagylalt 300 dkg
tojás 2 db
cukor 2 ek
finomliszt 1 ek
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek
1 csipet
olívaolaj 1 ek
sütőpor 1.5 kávéskanál
tojásfehérje 4 db
cukor 4 púpozott ek
ecet 1 kk
1 csipet
ételfesték 3 kávéskanál
cukorszirup 1 dl