Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis Dobos szelet

Hamis Dobos szelet
Hamis Dobos szelet
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családban mindig anya készíti el ezt a sütit, mert mindig neki sikerül a legjobban. Ez olyan, hogy az Etus szeletet meg a nagynéném süti meg, mert azt meg ő tudja igazán tökéletesen elkészíteni. Most már rendelkezem annyi tudással, hogy én is meg tudjam csinálni. Szilveszterre készült barátoknak, és nagyon jól sikerült. Büszke is voltam, hogy átvehettem anyukámtól ezt a tudást. Köszönöm, anya!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból jól gyúrható tésztát készítünk. Hat egyforma részre vágjuk, és vékony lapokat nyújtunk belőle (32x23 cm-es volt a tepsi, amin kisütöttem, ekkora lapokká nyújtottam őket).
  2. Ezeket egyesével tepsi hátán megsütjük, és hagyjuk hűlni. Jó kemény lapokat kapunk, de a krém majd megpuhítja őket.
  3. A krémhez a lisztet, a kakaóport és a vaníliás cukrot összekeverjük, és fél liter tejjel csomómentesre kidolgozzuk.
  4. A cukrot egy nagyobb lábasba tesszük, és karamellizáljuk. Felöntjük a maradék fél liter tejjel, de csak óvatosan, mert a forró karamell fröcskölhet. A tej hozzáadásával a karamell a lábos alján megkeményedik, de további melegítés hatására újra megolvad.
  5. Kevergetve várjuk meg, amíg teljesen felolvad, majd öntsük hozzá a lisztes tejet, és sűrítsük be vele. Ezt a  főzött krémet hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  6. Robotgép segítségével dolgozzuk a  krémbe a margarint.
  7. 5 egyenlő részre osztva kenjük meg vele a lapokat: lap-krém-lap-krém-lap. Amikor a legfelső lap is rákerül, én leszoktam nyomatni kicsit, hogy a krém egyenletesen eloszoljon a lapok közt, és a felső lap is szépen megpuhuljon. Erre a célra megfelel néhány főzős magazin. Egy éjszakát így hagyjuk, és másnapra tökéletesen megpuhul a süti. Porcukorral vagy csokimázzal díszítjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x23 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 31 786
elküldve: 4
receptkönyvben: 356
elkészítve: 9/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

dobos sütemény, kakaókrémes emeletes, hatlapos

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2012-12-27 19:09

Kedves Tündi, nagyon szívesen, édesanyám is elkészítette Karácsonyra. Megunhatatlan! :) Boldog új esztendőt kívánok! Zsuzsa

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2012-02-21 13:44

Kedves Nyulas!
Múlt hétvégén készítettem el ezt a sütit 26 cm -es tortaformára "szabva". Hatalmas torta lett , még mindig van belőle. Csokival volt bevonva a teteje, szép volt és nagyon-nagyon finom. A kislányom azt mondta - neki készült - hogy ugyanolyan, mint a cukrászdában a Piramis. Ezt a tésztát mindenképpen felveszem a repertoárunkba, és emellett a csokikrém mellett még különböző krémekkel is el fogom készíteni máskor is, mert tényleg egy igazi cukrászremek! :-)) Lehet, hogy megtaláltam a régóta keresett ünnepi tortareceptemet? :-))
Köszönettel
Tímea

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2012-02-22 11:37

Kedves Tímea, nagyon örülök, hogy sikere lett. Bizony ez egy nagyon finom sütemény. És örülök, hogy elkészítetted! Szép napot neked, Zsuzsa vagyis Nyulas

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-03-15 14:19

Szia! Tegnap megcsináltam főzött kókuszkrémmel, nagyon fincsi lett így is! A következő a párom szülinapjára gesztenyekrémes lesz, aztán meg ki tudja még...:-))
Szép hétvégét!
Tímea

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2012-03-15 17:23

Kedves Tímea, Te aztán nagyon kreatív vagy! :-) Gratulálok, előbb-utóbb kipróbálom az újításaid! Szép hétvégét kívánok, Zsuzsa

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-03-23 12:52

Eddig a gesztenyés viszi a prímet! Embertelen finom lett! :-))
A kókuszkrémet úgy csináltam, hogy 1 l tejbe tettem 6 evőkanál lisztet, 5-10 dkg cukrot, egy vaníliás pudingot, és 15 dkg kókuszreszeléket valamint egy kis mandulaaromát. Ezt megfőztem aztán kikevertem 20 dkg margarint 15 dkg cukorral és azzal össze a kihűlt krémet. Csokit a tetejére. A gesztenyéshez pedig 1 l tejet fél kg gesztenyemasszával, 2 evőkanál rummal, 1 vaníliás pudinggal és 3 evőkanál liszttel főztem meg. Aztán 25 dkg Rámát 15 dkg porcukorral kikevertem és azt a kihűlt krémhez. Itt 2 lapot megkentem a töltelék alatt vadringló lekvárral, a kókuszosnál pedig egy réteget ribizlilekvárral. A gesztenyésnek is tettem csokit a tetejére. :-)
Szép hétvégét!
Tímea

Dorcsika31
Dorcsika31 Wed, 2011-12-21 16:15

Sziasztok, még sosem szóltam hozzá semmihez, de ez már durva! Én azért járok erre az oldalra, hogy fincsi recepteket keressek, és egyen egy jót a családom. Mások ezek szerint kötekedni???? Felénk 1000 féleképp hívják, egy tojásos torta vagy hamis Dobos torta, teljesen mindegy a lényeg hogy finom legyen, amúgy mi villámos hullámosnak hívjuk, mert édesanyám mindig hullámokat húz a tetejébe, és a húgom így hívta kis korában. Remélem sikerülni fog az elkészítése. Kellemes Ünnepeket!

Zsuzska68
Zsuzska68 Sat, 2011-04-23 16:49

Már megértem pár évet, de már az én gyerekkoromban is ezen a néven sütötte az édesanyám ezt a sütit. Mármint DOBOS SZELET! Annyi különbséggel, hogy csokimázzal vonjuk be.

rebtom
rebtom Wed, 2011-02-09 11:52

Megsütöttem és hmmmm... nagyon fincsi lett. Annyit változtattam, hogy én a végén a krémhez nem kevertem hozzá a vajat, mert a férjem nem szereti a vajas krémeket, de így is kiváló lett. Köszönöm szépen.

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2011-02-10 09:31

Kedves Rebtom, örülök, hogy jól sikerült. Rengeteg kalóriát meg lehet spórolni a vaj kihagyásával, lehet, hogy én is kipróbálom így legközelebb! :-) Így nem lett nagyon tömény a karamellás-csokikrém?
Zsuzsa

pribisanne olah nikoletta
pribisanne olah nikoletta Wed, 2011-02-09 11:03

SZia zsusza! Nálunk már generációk óta Stolverkosnak hívják.Még annó gyerekkoromban a nagyanyám,és utána az édes anyám készítette.DE mivel ez a süti recept elkajlódott, az idők múlásával sajnáltam hogy nem tudtam elkészíteni.Ezért mondok most neked köszönetet hogy felraktad.:))))) Dobos ide vagy oda,köszönöm!!!!

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-02-09 11:32

Kedves Pribisanne olah, örülök, hogy örömet szerezhettem vele! Jó sütést és falatozást és nem utolsó sorban nosztalgiázást. Ez tényleg egy többgenerációs sütemény, jól kiállta az idő próbáját. Üdv, Zsuzsa

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-02-07 19:22

Sok vitatkozás helyett egyezzen ki mindenki a "Hatlapos" elnevezéssel. Ez egy nagyon régi recept, én is nagyon régóta ismerem és készítem. Ómamám száz éves receptfüzetkéjében is "Hatlapos".Szinte megszólalásig hasonló hozzávalókkal.
Már nagyon kívánkozik egy igazi "Dobos" recept ide az oldalra.

Amurath
Nyulas / Amurath Sat, 2011-02-05 18:34

Köszönök minden hozzászólást. Nem értem, hogy miért kell mindig lefikázni valakit, amikor az szívvel-lélekkel készíti el családja számára az ide feltett recepteket. Nálunk is ismerik hatlapos néven is. A receptem eredeti nevében benne volt, hogy "ahogy anya készíti", de a moderátor után már így került közszemlére. Aki mestercukrász remekeket szeretne látni, az rossz helyen jár, keressen más oldalt. Egyébként épp a Dobos C. József iskolában tanulok cukrászatot, és nem szégyellem, hogy ezt a receptet nem tankönyvből, hanem anyukám által sajátítottam el. Üdv mindenkinek, és remélem, hogy aki elkészíti, annak sikert hoz! Zsuzsa

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-02-07 19:39

Kedves Amurath ! Írd oda elé idézőjelbe hogy "hamis" . Ő lesz a finom kis hamis dobos torta :)) Igaz Te nem is tortának nevezted. Ne törődj vele jó ez így is meg úgy is:))). Üdv Edit

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2011-02-08 12:14

Kedves Edit, így is tettem, a receptemen ne vitatkozzon senki, inkább süssék meg otthon! Éljen a hatlapos, a hamis-dobos! Zsuzsa

martika0426
martika0426 Sat, 2011-02-05 13:42

Nem igazán értem, hogy miért kell így kedvét szegni valakinek egy elnevezés miatt...
Ami nem rossz, mert nem "Dobos torta" néven jegyezte. Kritika ekkor érhetné...
Ez pont olyan, mint a málna szörp és a málna ízű szörp...Hasonló, de senki nem állítja, hogy ugyan az!
A recept jó, én mentettem és a későbbiekben el is készítem.
Zsuzsa!
Én vállalom a keresztanya szerepet, legyen a sütid :Kisdobos szelet...talán ez elfogadható...:)
Amúgy Zserbó szeletet is vagy 6 félét ismerek...

rebtom
rebtom Sat, 2011-02-05 12:55

Ezer éve keresem ezt a receptet, mert a férjem kedvence. Nálunk hamis dobos a neve, és még ma meg is sütöm. Köszönöm. Ildus

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-05 11:57

Ez olyan mint a hatlapos süti,azt nagyon szeretem.Egyébként meg mindegy,hogy ki,hogyan nevezi el,a lényeg hogy a recept jó legyen és legfőképp használható.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Sat, 2011-02-05 11:33

Honnan tudjátok, h nem Dobos a családneve? Vagy dobol a mama miközben süti, vagy egy dobos ember ihlette, stb.
Hagyjátok már, ő nem mondta h Dobos torta... Akkor meg mi kínotok van?

citrom
Citrom' / citrom Sat, 2011-02-05 11:08

Ne haragudj Zsuzsa ,de ennek a sütinek köze nincs az igazi Doboshoz.Ahogy István mondja karamellizált cukor a teteje és a tésztája sem gyúrt tészta.Hisz ezért Dobos a Dobos.Szegény Dobos C. József fogná a fejét!Inkább adj más nevet neki mert biztosan finom ez a süti!(nem ajánlom a vizes kést a beosztáshoz mert beleragad.)Csak segíteni szerettem volna.

hettig istvan
hettig istvan Sat, 2011-02-05 10:27

az igazi dobos karamelizált cukorral van leöntve.még frissiben vizes késsel jelöljük meg a szeleteket

765
finomliszt 50 dkg
mangalica zsír 5 dkg
tojás 2 db
porcukor 20 dkg
szódabikarbóna 1 tk
tej 1 dl
porcukor 2 ek
cukor 35 dkg
tej 1 l
finomliszt 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 3 ek
margarin 25 dkg