Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis gesztenyepüré

Hamis gesztenyepüré
Hamis gesztenyepüré
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (62)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves látogatóm kérésére kezdtem kutatni a recept után, több receptből raktam össze. (Ezúton ajánlom a receptet neked kedves Veronika.) A fotón látható krémnél a masszához hozzákavartam 10 dkg olvasztott étcsokoládét, tejszínhabot adtam hozzá és meglocsoltam olvasztott csokival. Senki nem ismerte fel, hogy babból készült. Úgy értesültem, hogy az "igazi" gesztenyepüré sem igazi, tartalmazhat burgonyát, babot és ki tudja még mi mindent.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot pár órára beáztatjuk, majd puhára főzzük. Mikor kihűlt átpasszírozzuk (vagy daráljuk), hozzáadjuk az átszitált kakaót, a darált diót és az eszenciát (ebből tehetünk többet, ízlés szerint).
  2. A vajat a porcukorral és a vaníliával habosra kavarjuk, majd a két masszát összevegyítjük, és pár órát hűtőben tartjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  3. Tálalhatjuk tejszínhabbal, de tortakrémet is készíthetünk belőle.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 37 843
elküldve: 12
receptkönyvben: 455
elkészítve: 7/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
226 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gesztenyepüré babból, gesztenyepüré hamisan, gesztenyepüré tarkababból

Hozzászólások (62)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2018-12-29 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.12.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

saran
saran Wed, 2014-01-15 11:31

Kedves Piroska,
Ezer köszönet ezért a receptért! Nagymamám készítette mikor még kicsi voltam, pár éve jutott eszembe, hogy milyen finom is volt és de jó volna elkészíteni, de sajnos nem volt meg a receptem és már megkérdezni sem volt kitől ... Visszahozta nekem a gyerekkorom egy darabját és vele sok-sok emléket :) Köszönöm!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2014-01-15 16:37

Be jó egy kicsit nosztalgiázni, én is vagyok így régi receptekkel. Örülök, hogy kedves emlékeket idézett fel benned. Üdvözlettel: Piroska

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2013-12-10 15:58

Kedves Piroska!
Mindenkit átvertem vele! :-))) Senki nem jött rá, hogy nem gesztenyepürét eszik! Szóval tökéletes!!! :-)))
Szeretettel
Tímea

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2018-12-28 12:10

Nálunk nem terem meg a gesztenye, bab viszont bőven van, saját termés. Az üzletiben pedig nem tudjuk, hogy mi van.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-12-10 18:27

Kedves Tmea!
Nagyon örülök a sikerednek és köszönöm a visszajelzést. Kívánok szép adventi napokat.
Szeretettel
Piroska

kenzah
kenzah Tue, 2013-03-19 07:33

Kedves Piroska! Ez eletmento receptnek igerkezik, surgosen ki kell probalnom! :) Itt nincs gesztenye-massza, az ize-sok mas mellett- hianyzik, ezert is orultem annyira, amikor meglattam a receptjeid kozt! Van, aki a bolti gesztenyemasszara eskuszik, mas a hazilag elkeszitett gesztenyepuret reszesiti elonyben, de az igazat megvallva, nekem ez a "babgesztenyepure" kincs-kategoria...
Koszonom! :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-03-19 07:54

Kedves Bea! A story-ban írtam, hogy egy látogatóm kérésére tettem fel ezt a receptet. Amint látod elég sok vihart kavart, ha elkészíted kíváncsi lennék a véleményedre. Fontos az ízesítés, rumból tehetsz többet bele. Piroska

szaboadel
szaboadel Fri, 2013-01-18 16:01

Kedves Piroska!
Most bukkantam a receptedre, már valahol hallottam róla, de még nem próbáltam ki, most
elmentettem és rövid időn belül el fogom készíteni.
Üdv.további szép napot kívánok: Adél

lubikme
Lubikme / lubikme Tue, 2012-11-13 08:47

Kedves Csikipi!

Bevallom első olvasatra furi a recept de mért is ne?Aki nem kockáztat az nem is nyer!!!! :))
Bár nekem szerencsém van mert a szőlősünkben van 2 szép szelídgesztenye fa.Össze szoktuk szedni,és a következő képen készítem el.: Bevagdalom a gesztenyét (anno vettem és nagyon jó könnyű vele dolgozni),forrásban lévő vízbe teszem amibe pár csepp olajat öntök előtte, 5 percig főzöm közepes lángon.Miután szűrő kanállal kiszedtem tepsibe teszem letakarom alufóliával és 30 percet sütöm nagy lángon.Miután kész fólia alatt hagyom hűlni és utána pucolom.
Így esszük mi a sült gesztit.
Ebből a sült gesztiből a pürét pedig úgy csináljuk hogy ledaráljuk és ízlés szerinti porcukrot, rumaromát adunk hozzá.Lényeg az hogy gyúrható masszát kapjunk. Fagyasztjuk, reszeljük, fogyasztjuk. :)

Jó étvágyat hozzá!!
Üdv: Melinda

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-11-13 08:54

Kedves Iubikme!
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a receptet, ha egyszer majd hozzájutok a gesztenyéhez elkészítem a recepted alapján. Sajnos nálunk nagyon ritkán található az üzletben, de már akkor se merek venni, mert legtöbbször penészes belül. Lehet, hogy nem jól tárolják. Üdvözlettel, Piroska

evacili
evacili Mon, 2012-11-12 13:45

Nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni. Ha mélyhűtőben lefagyasztom és kicsit kiengedem, át tudom nyomni krumplinyomón, mint a boltban vásároltat? Üdv: Cili

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-11-12 11:36

Piroskám !
Erre a receptedre most találtam rá és nagyon örülök neki,mert én is hallottam róla,
de nem ismertem. Köszönöm neked.
Képzeld, most meg egy folyékony szappan receptet találtam a NET-en, én ezt
is kipróbálom! Szerinted butaság ? Nálunk a fiúk állandóan pacsálnak, mert
mindig szerelnek valamit, ezért gondoltam.Elnézést a kalandozásért. Puszi: Anci

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-11-12 12:59

Ancikám! Egyáltalán nem butaság, nagyon jó ötletnek tartom. Nem tudom az ételeknél felteheted-e, de a praktikáknál mindenképpen igen. Én nagy érdeklődéssel várom. Puszi: Piroska

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-11-12 15:20

Gondolod ? Majd utána nézek.Már elkészítettem, másnapig áll, ha én is meg leszek
vele elégedve és tehetem, felrakom. Puszi: Anci

verne57
verne57 Tue, 2012-10-30 13:13

A dédi mamám mindég tarka babból készitette a finom tortába való krémet ,ő az uraságnál szolgált és ott tanulta .Nagyon finom még mindég itt érzem a számba az ízét .Sok féle kép ízesítette .

kisakata
Terézke / kisakata Sun, 2012-09-23 18:28

Kedves Piroska ! Nagyon guszta a recepted, és biztosan nagyon finom is. Akik kétkednek és inkább megveszik a boltban a gesztenye masszát, azoknak üzenem, hogy valamikor nem is olyan régen még nem lehetett ilyet venni a boltban, ezért az asszonyok kitalálták ezt és még sok mást is amivel helyettesíteni lehet bizonyos dolgokat. Továbbá amit a boltban megveszel, az nem biztos, hogy az aminek hiszed, hiszen Piroska is írta sok minden van benne ami nem gesztenye, és a gesztenye a legkisebb rész ami benne van. Pl. a barackíz, amiben ugye nem igen van barack. Persze a fiatalabb korosztály nem olyan tájékozott még a konyha területén, de ha kap egy öteletet azt nem elvetni kell, hanem kipróbálni.

pal.tengericki
pal.tengericki Tue, 2012-10-23 13:54

kisakata, lehet kapni szelídgesztenyét is, csak kicsit kell vele dolgozni. Most biztosan azt gondolod , hogy "nem olyan rég nem is lehetett" gesztenyét sem "venni a boltban", "ezért is találták ki az asszonyok" ezt a jó kis receptet. Valamint fene tudja, hogy a szelídgesztenye, amit megvesz az ember, hogy mi lehet benne. Pl ebben is biztosan gesztenye a legkevesebb.
Lehet kapni jó minőségű gesztenye-masszát is, ami tényleg jó, vagy hámozott, készre készített gesztenyét is (gy.k 100% -os gesztenye), de ezt is fel kell dolgoznia az embernek, hogy krém legyen belőle.
Egyébként csak egy tipp, hogy ha már készíted ezt a frankó babkrémet, próbáljad ki egy kevés chillivel összekeverni a babkrémet, kevés ráolvasztott csokoládéval, - tejszínhab nélkül. Inkább ezt tálaljad, mint a tejszínhabbal, sokkal exkluzívabb...

Böbe0402
Böbe0402 Fri, 2012-11-09 23:24

Kedves(?) pal.tengericki! (s mindazon hozzászólók, akik szerint egyszerűbb kiemelni a bolt fagyasztójából a kész gesztenyemasszát)
Szeretném megjegyezni, hogy léteznek emberek, akik allergiásak a gesztenyére. Nekik határozottan jó dolog, hogy van olyan megoldás, amivel kiváltható, de ízvilágában mégis a gesztenyéhez igen hasonló süteményt készíthetnek. (Hála Istennek, nem engem érint a probléma, de ismerek ilyen embert.)
Jómagam a babból készített gesztenyepótlót még nem próbáltam ki, de van egy nagyon jó "hamis gesztenyés" szelet receptem. Ebben puhára főzött, áttört krumplit kell darált dióval, cukorral, rumaromával és felvert tojásfehérjével összedolgozni, és úgy sütöm, mint az almás pitét. Isteni finom , és el sem tudom képzelni ezt a süteményt tömény gesztenyemasszával a közepében. Valószínűleg sokkal nehezebb süti lenne, mint ez a habos, könnyű "hamis gesztenyés".
Amúgy nagyanyám nálunk is készített "gesztenyepürét" nagyszemű tarka babból annak idején. És elhiszi nekem, kedves Pál, hogy a hatvanas években még nem lehetett kapni a szupermarketben lefagyasztott, előre elkészített gesztenyemasszát? És valóban, lehet kapni szelídgesztenyét a zöldségesnél, kb. arany áron. Én már próbáltam házilag elkészíteni a gesztenyemasszát. Sokkal több időbe telt megfőzni, mint a babot, és akkor még nem beszéltem a pucolásról. Ráadásul az edényt is annyira megfogta, hogy nem győztem sikálni. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy a kész gesztenyemassza semmire sem jó, én is meg szoktam venni. De nyitott vagyok minden újra is. Szóval ez van, kedves Pál. Hála a jó Istennek, nem vagyunk egyformák, és az emberek többsége, akik a No Saltyra látogatnak, nem azért vannak itt, hogy kötekedjenek, hanem hogy tanuljanak.
Böbe

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Thu, 2012-12-13 12:16

Kedves Böbe!
Eszembe juttattad az Anyukám "hamis gesztenyés pitéjét"....
Ideírom, hátha érdekel valakit:
tésztája:
40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 sütőpor, 15 dkg zsír, 2 tojás sárgája, kettéosztjuk, felét bele a tepsibe (24x36 cm-es), rá a töltelék, arra a tészta másik fele, villával megszurkáljuk, forró sütőbe, de utána, lassan sütjük, ha kisült vaníliás porcukorral megszórjuk.
töltelék:
fél kg főtt krumpli, krumplinyomón átnyomva, 30 dkg porcukor, 16 dkg darált dió, fél dl rum, hozzá a két tojás keményre vert habja.
(nagyon régen sütöttem ezt a sütit, de mivel mi a pitéket "vastag" töltelékkel szeretjük, úgy emlékszem, a tölteléknél "emeltem a mennyiségeken", de akkor eggyel több tojásfehérje kell!)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2012-11-19 14:38

Kedves Bobe0402! Tetszik nekem a te recepted is, nagyon jo otletnek tartom. Megtenned, hogy leirnad egy kicsit pontsabban az aranyokat az elkeszitesenel? Elore is nagyon koszonom. Veronika

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-09-23 19:57

Kedves kiskata!
Köszönöm szépen. Sajnos valóban így van, egyre inkább nem tudjuk mit veszünk meg és mit eszünk.

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2012-09-21 13:56

Kedves Piroska! Igazan nagyon koszonom a receptet. El sem tudom mondani, hogy mennyire orulok neki. Jovo heten kifogom probalni es majd megirom, hogyan sikerult. Finom lehet. Itt most tel van - otthon is mindig telen ettunk gesztenyepuret. Meg egyszer koszonom, szeretettel: Veronika

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-09-21 16:49

Kedves Veronika!
Nagyon szívesen. Kizárólag a te kérésedre kezdtem kutatni és küldtem be ezt a receptet. Igaz egy páran elmarasztaltak érte, de ha csak egy embernek is tetszik, már akkor is megérte. Üdvözlettel: Piroska

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2012-09-21 11:30

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.09.20. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

saksa
saksa Thu, 2012-09-20 19:06

Köszi a receptet,mivel gesztenyepure nelkuli orszågban elek,tuti kiprobålom,mert imådooom :))

witch
witch / witch Thu, 2012-09-20 18:59

Kedves Piroska!
Fantasztikus otlet! Nalunk sem konnyu a gesztenyemassza beszerzese, a gesztenyerol nem is beszelve. Ha meg van, az olyan draga, mintha aranyat adnanak erte. A bab viszont olyan olcso es babot ennek babbal, igy meg az edessegnel is tudom hasznalni. En egyszerre tobbet fozok, mert gyakran hasznalom leveseknel. Adagokban lefagyasztom es nem kell mindennap vagy heten ujra fozni egy bogrere valot.
udv:witch

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-09-20 21:10

Kedves witch!
A babból mindig én is többet főzök, mert időigényes a főzése és a fagyasztást jól tűri. Örülök, ha kedvet kaptál a püré készítésére. Remélem nem csalódsz benne. Üdv. Piroska

pal.tengericki
pal.tengericki Thu, 2012-09-20 17:23

Azt szeretném kérdezni, hogy a tejszínhabot nem írta, hogy mivel lehetne helyettesíteni. Ha olajba ha öntök valamilyen jó minőségű lóejakulátumot, nem lehet valahogy felverni habverővel? Olyan tanácstalan vagyok :(

Hajnal80
Hajnal80 Thu, 2012-11-29 15:59

Ez az oldal az utolsó,ahol ilyen parasztok jelenlétére számít az ember.Sajnálom,hogy itt éli ki magát.:(

emilia90
H. Emília / emilia90 Thu, 2012-09-20 17:38

Ja szerintem nyugodtan próbáld meg, csak jós sokáig keverd...ja, és jó étvágyat hozzá..:DD

pal.tengericki
pal.tengericki Tue, 2012-10-23 13:43

Én még sosem próbáltam, de annyira tudtam, hogy neked van már tapasztalatod benne, ezért is kértem a tanácsodat, köszike.

pal.tengericki
pal.tengericki Wed, 2012-10-24 16:31

Inkább örülnöd kellene, hogy megelőlegeztem neked a bizalmat, te hálátlan. Bíztam benned, hogy van már tapasztalatod benne. Sőt, azt is kinézem belőled, hogy te igazán jó étvággyal, sőt, farkasétvággyal fogyasztottad.

702
fejtett bab 25 dkg
porcukor 20 dkg
dió 10 dkg
vaj 7 dkg
rumaroma 5 csepp
vanília 1 db
cukrozatlan kakaópor 2 ek