Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis marcipánszelet

Hamis marcipánszelet
Hamis marcipánszelet
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egészen kicsi korom óta egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhatott ez a finom és egyszerű édesség. Nagymamám készítette, minden alkalommal legalább 6-8 rudat. Aztán a recept a feledés homályába veszett, mígnem nagymamám családjánál rábukkantam. Még nem sikerült a gyerekkori ízt reprodukálnom, amit én első sorban a keserű mandula hiányának tudok be, mivel sajnos kénytelen vagyok aromával csinálni. De jó úton haladok. Állagra, küllemre és már ízre is majdnem olyan, mint gyerekkorom nagy kedvence.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

ajánlat

A fenti mandulamennyiség nem szentírás, aki szereti, a keksz egy részét nyugodtan kiválthatja mandulával, úgy csak finomabb.

A mandula aromával vigyázzunk, tényleg elég 2-3 csepp maximum, mivel az összeérés során igen erőteljesen kijön az íze. Ha többet rakunk, nagyon "mű" íze lesz.

Lehet dióval is készíteni, akkor természetesen mandula aroma nélkül.

Az alufólián nyújtás nagyon praktikus dolog. Egyrészről nem ragad a deszkára a tészta, ami amúgy elkerülhetetlen, és márvány vagy kőlap hiányában biztosan a fához fog ragadni a tészta, másrészről segítségével könnyedén mozgatható a kinyújtott lap, és a másikra helyezhető anélkül, hogy elszakadna, vagy deformálódna.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  vajat összemorzsoljuk a darált keksszel, majd hozzáadjuk a darált mandulát és a porcukrot.
  2. A tejet felforraljuk, majd leforrázzuk vele a búzadarát, összekeverjük, hogy mindenhol egyenletesen érje a nedvesség (ha nincs keserű mandulánk, akkor a sütésálló aromát tegyük a tejbe).
  3. Mikor a búzadara meghűlt, jól összedolgozzuk a kekeszes alappal.
  4. A tésztát kettéosztjuk, és az egyik felét összegyúrjuk a kakaóporral.
  5. Majd mindkét felet alufólián kb. fél cm vastagra és téglalap alakúra (kb. 30x20 cm-es) kinyújtjuk.
  6. A két tésztalapot egymásra tesszük (a kakaóporosat belülre), egymáson kicsit még nyújtjuk, hogy a két lap teljesen összetapadjon, és az alufólia segítségével jó szorosan feltekerjük. A végeket behajtogatva kicsit formázzuk, gyúrjuk, hogy szép egyenletes hengert kapjunk.
  7. Végül a kész hengert follpack-ra tesszük, körbeszórjuk a kókuszreszelékkel, és a folpack-kal szorosan körbetekerjük, majd legalább fél napra a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 161
elküldve: 10
receptkönyvben: 567
elkészítve: 7/18
Facebookon megjelent: -

szakács

mewick

Mióta szakács: 2011.04.30.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás-kakaós keksztekercs, marcipántekercs

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2013-01-24 22:15

Ez nagyon-nagyon fincsi! Nagyon nagy ötlet a darált keksz - esetemben édes morzsa volt - darával történő hígítása! És ismét tanultam valamit! El nem tudtam képzelni, hogy a dara egy pillanat alatt megpuhulhat, ahogy ráöntjük a forró tejet. És de! Úgyhogy ezt a mutatványt szerintem fogom még alkalmazni ilyen-olyan krémeknél!
Üdv
Tímea

634
búzadara 100 g
tej 1 dl
kekszmorzsa 12 dkg
mandula 5 dkg
keserűmandula aroma 2 csepp
vaj 5 dkg
porcukor 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
kókuszreszelék 4 ek