Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis teknős leves

Hamis teknős leves
Hamis teknős leves
200 perc / előkészület: 20 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsony környékén láttam a tévében Heston Blumenthal „viktoriánus lakomáját”, ahol az egyik fogás a kor egyik kedvelt fogása az „álteknős leves” volt. Fent említett szakácsguru a marha fejét használta a leves készítéséhez, ami elég bizarr és nehezen beszerezhető hozzávaló lett volna. Másfelől a ritka és szigorúan védett levesteknős se jöhetett szóba. Szerencsére némi utánjárás után rájöttem, hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel: angol nyelvű weboldalakon „mock turtle soup” receptek tucatjait találtam. A változatos leírások megegyeztek a marhahús alapanyagban, de nem ragaszkodtak a fejhez. Sok receptben többféle húst használnak a leves elkészítésénél, ami megtetszett, ahogy a különleges fűszerezés is. Például soha eszembe nem jutott volna szegfűszeget tenni egy húslevesbe, pedig mint kiderült, egyáltalán nem rontja el, sőt!
Úgy egy tucat recept átolvasása után raktam össze az itt közölt változatot. Végeredményben egy sűrű, tartalmas levest kaptam, nagyon különleges, komplex ízzel, ami gyorsan egyik kedvencemmé vált. Na jah, ezek a viktoriánusok tudtak valamit.
Ez az a típusú leves, ami másnap felmelegítve még finomabb, mert összeérnek az ízek.
Tekintve, hogy a leves sovány húsokból és minimális szénhidrátból áll, beilleszthető 90 napos diéta fehérje napjába, vagy Atkins diétába is, mint egytálétel.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tálaláskor feladhatjuk az asztalra a főzéshez használt sherryt vagy bort. Testes száraz bort kínáljunk mellé, mivel fehér és vörös húst is tartalmaz az étel, fehér vagy vörös bor is illik hozzá, például száraz szamorodni vagy egri bikavér.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dkg vajat az olívaolajjal felolvasztunk, és a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta.
  2. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, keverünk egyet rajta, majd felöntjük a két liter csirke alaplével és egy liter vízzel.
  3. Hozzáadjuk a megmosott húsokat és a többi hozzávalót, kivéve a száraz sherryt, vajat és lisztet.
  4. Az erős paprikát vágjuk karikákra, és ízlés szerint adagoljuk: akkor jó, ha kicsit csíp, mert a főzés alatt úgyis veszít az erősségéből, de a zamatához szükséges egy enyhe csípősség. Néhány karikát tegyünk félre a díszítéshez.
  5. Lassú tűzön gyöngyöztetve főzzük puhára a húsokat (kb. 3 óra). A csirke hamarabb készen van, ezt vegyük ki ha megfőtt, és tegyük félre.
  6. Amikor a húsok már megpuhultak, vegyük ki őket a levesből, és hagyjuk kicsit hűlni.
  7. A levet szűrjük át, és a leves „sűrűjét” passzírozzuk át a szűrőn egy fakanál segítségével.
  8. A húst csontozzuk ki, és vágjuk apró darabkákra.
  9. Forraljuk fel a levet, és adjuk hozzá a sherryt/bort.
  10. A maradék vajból és a lisztből készítsünk közepesen sötét rántást, és sűrítsük be a levest.
  11. Adjuk hozzá a darabokra vágott húst, és forraljuk össze a levest.
  12. Feltétként apróra vágott kemény tojást adjunk hozzá: ezt lehet tálalás előtt az egészbe belekeverni, vagy külön tálkában felszolgálni, hogy mindenki ízlése – és étvágya – szerint szedhessen. Néhány karika főtt tojást használhatunk díszítéshez.
  13. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzöldet is adhatunk hozzá.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 145
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Iofiel

Mióta szakács: 2011.12.22.
10 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

álteknős leves, mock turtle soup, hamis teknőc leves, citromos raguleves

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-02-06 11:11

Kedves lofiel!

Heston azon műsorait is néztem és nézem, ha újra adja a főzős csatorna:-)))
Láttam a műsort, ez a recept csodás: úgyhogy elmentve, köszönöm . :-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Iofiel
Iofiel / Iofiel Mon, 2012-02-06 21:59

Kedves Éva-Anyóca!
Nagyon szívesen, én köszönöm a visszajelzést. :) Bár arany zsebórát nem fogok csinálni ebből a levesből, ahogy Heston tálalta, de felvettem a konyhai repertoárba. További jó főzőcskézést!
Ida

499
marhalábszár 50 dkg
sertéscomb 50 dkg
csirkecomb 50 dkg
csirke alaplé 2 l
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
vaj 8 dkg
olívaolaj 2 ek
finomliszt 1 evőkanál
konzerv paradicsom 400 g
hegyes erős paprika 1 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
citrom 1 db
szegfűbors 2 teáskanál
szegfűszeg 3 db
babérlevél 2 db
kakukkfű 0.5 tk
petrezselyem 1 ek
worcestershire-szósz 1 ek
sherry 2 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 10 szem
főtt tojás 8 db
víz 1 l