Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis tiramisu krémes charlotte torta

Hamis tiramisu krémes charlotte torta
Hamis tiramisu krémes charlotte torta
105 perc / előkészület: 90 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családunk egyik kedvenc süteménye a hamis tiramisu, amely alapján elkészítettem egy ilyen tortát. A barátomnak annyira ízlik, hogy harmadik éve ezt kéri a szülinapjára. :) És nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnhet elsőre. :)

hozzávalók / 4 adag

Piskótatekercs

Krém

Díszítés

ajánlat

Ne kövezzetek meg, de nem vagyok biztos a tortaformám méretében. Szerintem 26 cm-es tortaformám van, és az ahhoz való mennyiséget írtam le. Csináltam már nagyobb adagot is. Annak 4.5 l-es Tupperware tál volt a formaadója, és ahhoz 3 piskótatekercs kellett és dupla adag krém. Ebben az esetben a krémet megfeleztem, és amikor a felét beletöltöttem, akkor 1 sor kávéba áztatott babapiskótát tettem rá, és erre öntöttem  a maradék krémet.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskótatekercs

  1. Mindenki úgy csinálja a tésztát, ahogy a legjobban bevált neki. Én így készítem: 1 piskótatekercshez: 4 tojás, 4 ek liszt, 4 ek cukor, fél csomag sütőpor kell. A tojásokat feltörjük, és elválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A sárgájához hozzáteszünk 4 ek cukrot, és ezt habosra keverjük.Majd hozzátesszük a sütőport a liszttel, és elkeverjük benne. A tojás felvert habját finoman hozzákeverjük, és sütőlappal kibélelt tepsiben megsütjük (kb.15-20 perc).
  2. Mikor kész a piskóta, még melegen kivesszük a tepsiből, egy konyharuhára borítjuk, levesszük az aljáról a sütőlapot. Ha a széle keményebb, akkor levágjuk, mert feltekerésnél különben megtörhet. (Bármilyen lekvár jó hozzá, de tapasztalataim alapján ehhez a krémhez a barack illik a legjobban, mert nem olyan erőteljes az íze.) A lekvárral megkenjük (ízlés szerinti adaggal), majd feltekerjük. Ezt félretesszük, és megcsináljuk a másik tekercset is.
  3. A piskótatekercseket feldaraboljuk. Azt a formát, amiben szeretnénk a tortát elhelyezni (tehát amilyen végleges formát akarunk a tortának), kibéleljük alufóliával. Ebbe szépen beletesszük a piskótatekercseket (ez adja a külsejét a tortának), és úgy próbáljuk ezt megtenni, hogy ne legyenek lyukas részek, ahol a krém kifolyhat, mint az én tortámon is látszik:). (Kibéleljük oldalt is a formát.)

Krém

  1. A tojások fehérjét különválasztjuk a sárgájától. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük. Ehhez hozzáadjuk a feketekávé negyedét és a vajkrémet (lehet mascarpone sajtból is készíteni, vajkrémmel számomra lágyabb hatású). Ezt már fakanállal keverjük össze. Ehhez hozzáadjuk a tojások felvert habját, és finoman összekeverjük.
  2. A kávét felmelegítjük, és beleteszünk egy csomag (ennyi kell, hogy megfogja a krémet!) étkezési zselatint. Elkészítjük úgy, ahogy a csomagoláson leírják. Amint kész, MÉG MELEGEN a krémhez tesszük, mert ha kihűlve tesszük hozzá, akkor darabos lesz, és elkeverjük benne.
  3. A piskótatekerccsel kibélelt formába beleöntjük a kész krémünket, és a tetejére is piskótatekercseket teszünk. Ha kész vagyunk, akkor alufóliával letakarjuk, és minimum egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőben.

Díszítés

  1. Igazából nem fontos a díszítés, hiszen önmagában is egy mutatós tortáról van szó. Én most csokipillangókkal és virággal díszítettem ki.
  2. Ehhez a díszítéshez durván fél-fél tábla fehér és étcsokoládé szükséges. A pillangók szárnyát és a virág szirmait egy zsírpapírra felrajzoljuk, majd megfordítjuk. Gőz felett megolvasztjuk a csokikat. Az étcsokival - ami lehet tejcsoki is természetesen - megrajzoljuk a pillangószárnyak körvonalait. Ehhez egy kilyukasztott zacskóba beletesszük a csokit. Mikor megdermedt a körvonal, fehér csokival kitöltjük a belsejét. Némelyik szárnyat őrölt kávéval díszíthetünk, míg másokat pici csokipöttyökkel (tűvel belepöttyentettem). A virág szirmait ugyanezzel a módszerrel készíthetjük. A szárnyak és szirmok seregét a hűtőben megdermesztjük. Ha marad ki krém, akkor azzal fel lehet tenni ezeket a díszeket. Gyorsan kell cselekedni, mert a vékony csoki gyorsan olvad.
  3. Jó étvágyat hozzá! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 267
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

balettbagira

Mióta szakács: 2013.09.07.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

charlotte tiramisu krémmel, tiramisus charlotte

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1338
tojás 8 db
finomliszt 8 csapott ek
cukor 8 ek
sütőpor 1 csomag
lekvár/ dzsem 20 ek
cukor 7 ek
vajkrém 500 g
tojás 4 db
zselatin 20 g
feketekávé 1.5 dl
fehér csokoládé 5 dkg
étcsokoládé 5 dkg