Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis túrós csusza

Hamis túrós csusza
Hamis túrós csusza
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A története: gyermekként nagyapám sós csuszája a legkevésbé sem ízlett, ellenben a túrós tészta édesen igen; amit viszont a papa nem kedvelt soha életében. Így aztán nagymamánk a főzés közben oldotta meg a dolgot: többnyire hosszúmetéltet készített, majd a tejfölt kettéválasztotta, és tálaláskor papának túróval megszórt, sós-tejfölös, szalonnás "hamis" csuszát szervírozott, míg a gyerekek túrós, édes-tejfölös, porcukros klasszikus túrós tésztát.

Hamis, mert a túrós csusza nem hosszú metéltből, hanem valamilyen kockatésztából készül, mivel azt a tálalás előtt össze kell forgatni kevés túróval; a metéltre pedig alig-alig tapad rá a túró. Nekem legalábbis nincs jó módszerem rá.

Felnőttként aztán megkedveltem a sós csuszát, és sokszor készítem a mama-féle variációt; ezt szeretném most bemutatni.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A nagymamám módszere alapján az alapanyagok most is ketté választhatóak, és készíthetünk édes túrós tésztát is: A tejfölt elfelezzük, s az édes felét kikeverjük 1 tk porcukorral vagy 1/2 csomag vaníliás cukorral.

A túróval, majd az édes tejföllel gazdagítjuk a tésztát, végül 1-2 ek porcukrot halmozunk rá. Közvetlenül ezután örömmel tálalhatjuk!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát enyhén sós vízben készre főzzük, majd lecsepegtetjük.
  2. A szalonnát igen apró kockákra vágjuk, az 1 ek. zsíron megpirítjuk. Lecsepegtetjük, vagy papírtörlőre tesszük 1-2 percre.
  3. A tejfölt ízlés szerint sózzuk (én nem szoktam, ellenben a párom nagyon). A tésztát mélytányérba tálaljuk. Az előzőleg villával kevéssé összetört túróval megszórjuk, a tejföllel meglocsoljuk, majd a pirított szalonnával díszítjük.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 110
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szalonnás csusza, túrós metélt

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

730
hosszúmetélt 10 dkg
tehéntúró 10 dkg
tejföl 20 dkg
császárszalonna 10 dkg
sertészsír 1 ek
1 kávéskanál