Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis vaddisznópörkölt-sertéshúsból

Hamis vaddisznópörkölt-sertéshúsból
Hamis vaddisznópörkölt-sertéshúsból
115 perc / előkészület: 25 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sophia Loren egyszer az alábbi mondatot nyilatkozta: "Szeretek borral főzni, néha az ételbe is teszek". Osztom ezt a gondolatát, nincs jobb, mint egy finom ételfőzés közben borozgatni, s néha egy keveset - vagy egy kicsivel többet - az ételbe is tenni.

Na, ez az étel az, ami elkészítésénél mi is szeretnénk inni pár pohárral, akkor minimum két üveg borra lesz szükségünk.
És beszéljünk még egy kicsit az olasz "pörkölt" fogyasztási szokásokról. Ami a legfeltűnőbb, hogy messze nem úgy fogyasztják, ahogy mi. Egy tányér "pörkölt" náluk máris két fogás. Ugyanis a sugo-t, vagyis a szaftot tésztával eszik első fogásként, majd a húst főételként, salátával. Csak ajánlani tudom, hiszen fantasztikus élmény... s ráadásul nem is hízlal.... annyira :-).

hozzávalók / 5 adag

A főzés előtt három nappal

A főzés napján

A főzés végén

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A borókabogyót, szegfűszeget és borsot egy mozsárban összetörjük, hozzáadjuk a sót, majd a húsdarabokat bekenjük vele és három napra egy zárható üvegtálban a hűtőbe tesszük, minden nap egyszer átforgatjuk a húsokat.
  2. Amikor eltelt a három nap a húsokat papírtörlővel áttöröljük, s az olajon megpirítjuk őket. Majd kivesszük az olajból, és tányérra tesszük. A maradék olajon - ha szükséges, pár cseppet teszünk hozzá - megpirítjuk a hagymát a sóval, majd a végén hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát is. Egyszer átkeverjük, és hozzáadjuk a bor 1/2 részét. Felkaparjuk a fazék aljáról a maradékot, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és az egészet éppen csak felforraljuk.
  3. Beletesszük a húsokat a mártásba, s ha nem fedné el a mártás a húsokat - nekem mindig el szokta -, akkor annyi bort öntünk hozzá, hogy elfedje. Majd félig lefedjük a fazekat, és lassú tűzön kb. 1,5 órát főzzük. Néha keverjük meg, nehogy leégjen. Ha nagyon besűrűsödik a szósz, már majdnem száraznak tűnik, adjunk hozzá egy kis bort. (Én felénél mindig öntök hozzá egy keveset.) Ha villapróbára szétesik a hús, akkor jó.
  4. Amikor a hús elkészült, lyukas kanállal kiszedjük egy tányérra. A szószhoz kb. 1-1,5 dl bort öntünk és felforraljuk. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, ecet és rozmaringot, ezzel frissítjük fel a mártást. Kicsit felforraljuk, majd visszatesszük a húsokat, és alaposan átkeverjük. Elzárjuk a tüzet alatta, s lefedve néhány percig állni hagyjuk.
  5. A szószt spagetti tésztával, a húst salátával, kevés kenyérrel ha kell és ugyanolyan borral tálaljuk, mint amilyennel főztük. A főzés végén gyönyörű, szinte fekete szaftot kapunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 022
elküldve: 1
receptkönyvben: 52
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sertéspörkölt, vörösboros sertéspörkölt, szaftos-fűszeres sertéspörkölt

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

323
borókabogyó 5 db
szegfűszeg 5 db
fekete bors 5 szem
1 tk
sertéscomb 45 dkg
olívaolaj 1 ek
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 1.5 gerezd
csípős fűszerpaprika 0.5 teáskanál
1 csipet
száraz vörösbor 7 dl
sűrített paradicsom 10 dkg
fokhagyma 1 gerezd
vörösborecet 1 tk
rozmaring 0.5 ek