Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamisz

Hamisz
Hamisz
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron minden nap készítek ilyet, mikor érik a paradicsom. Hol egy kilóból, hol kevesebből, de sosem marad belőle. Ha mégis, hát akkor sem lesz az enyészeté, hiszen hidegen még finomabb is, mint frissen. Az arab konyha egyik jellegzetes esti csemegéje, arab kenyérrel, tortillával, pitával esszük. Természetesen fehér kenyérrel is finom. Ezt a receptet aztán továbbvittük oly módon, hogy mint vegetáriánus spagettiszószt használtuk, később bolondítottam cukkinivel, padlizsánnal. De azt hiszem, az már egy másik recept :) 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A jó érett paradicsomokat meghámozzuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk, húsát felkockázzuk.
  2. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, felforrósítjuk és rádobjuk a paradicsomot. 
  3. Sózzuk, majd beletörjük a fokhagymát. (Lehet reszelni is, mi szeretjük úgy is, ha kicsit nagyobb darabkák vannak benne.)
  4. Közben a gázon megégetjük a paprika héját, majd ha kihűlt, kézzel egyszerűen "letoljuk" a héját. Felkockázzuk. 
  5. A paradicsomot addig főzzük, amíg pépessé nem fő, közben villával szétnyomkodjuk.
  6. Ha kész, belekeverjük a zöldpaprikát (ínyencek, illetve az erős gyomrúak méregerős chilivel készítik).
  7. Meglocsoljuk kevéske olívaolajjal.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 16 720
elküldve: 1
receptkönyvben: 258
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ZsuzsannaLilla

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: arab
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: szósz
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paradicsomkrém, arab paradicsomos mártogatós, arab fűszeres paradicsompüré

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Manubiya
Manubiya Fri, 2012-12-14 18:40

Én úgy tudom a Hamiszt, hogy a paradicsom héját is le kell égetni, hagymát nem tesznek bele. De ebből is látszik, hogy ahány ház annyi szokás.

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Sat, 2012-12-15 19:00

Én is úgy gondolom, hogy ez azok közé az ételek közé tartozik, amit sok arab országban ismernek és készítenek, lehet, hogy mindenütt másképp. Én simán hámozva ismertem meg. Láttam tévében olyat, hogy leégették a paradicsom héját, biztosan finom így is, sőt, az égetés ad az aromához egy pluszt. Nekem egyszerűbb a hámozós. El tudom képzelni fokhagyma nélkül is, de igazából nekem ennek az ételnek ez adja a lelkét. Érdemes megpróbálni. Volt, hogy kifelejtettem belőle, úgy is finom volt.
Végülis nem baj, ha egy ételnek többféle elkészítési módja van. Az alap hozzávalók nem nagyon változnak. A fő, hogy nagyon finom. :)
Üdvözlettel:
ZsuzsannaLilla

Zsu1303
Zsu1303 Sat, 2011-10-01 15:31

Nekem nagyon izlet ez az étel,bár olyan pokoli erős paprikát raktam bele,hogy kénytelen voltam egy kis rizzsel kompenzálni az erősséget,hát nem sok sikerrel. De szerencsére van a családba olyan,aki igen csak birja az erőset,neki nem okozott gondot ellentétben nekünk. Azért köszönöm a receptet!
Jah,egy kis fenn akadást jelentett ez a paprika héjának leégetése,nem nagyon tudom,hogy kellene csinálni ezt szóval én "héjastól" raktam bele...

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Sat, 2011-10-01 16:04

:D Akkor legközelebb válassz enyhébben csípős paprikát:))))) Sőt, a "csípőtlen" is jó bele, lényeg, hogy legyen benne a paprika íze is.
Szóval az égetés úgy zajlik: Ráteszed arra a kis lemezre a paprikát, ami a kávéfőzőt is megtartja. Így a láng fölött szépen fekszik a paprika, szép lassan elfeketedik a héja. Pattog is és isteni illata van. Aztán fordítasz rajta egyet, míg szép lassan körbeérsz. Nem tart nagyon soká. Egyszerre kettő is elfér a gázon. Aztán megfogod a szárát, és deszkán késsel lekaparod a feketét, majd hosszában kettévágva a maját is eltávolítod. Így marad a paprika húsa amit aztán felkockázol, és beleszórod a hamiszba.
Remélem, tudtam ezzel segíteni, érdemes megpróbálni a paprikázást is.

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Sun, 2011-09-25 21:05

Kedves Kerepesi!
Nemrég kezdtem el a feltöltögetést, szándékomban áll a blogomat is fejlesztgetni, és ide is feltöltögetni a kedvenceimet. Sajnos, néha versenyt futok az idővel, de igyekszem.
Akkor legközelebb a Tomminát teszem fel, azt hiszem, arra gondoltál.
Üdv:
Zsuzsa

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi Sun, 2011-09-25 19:52

kipróbáltam, nagyon jó. A darás-vajas-mézes recept is nagyon tetszik a blogodban, kár hogy ide nem tetted fel. Elmenteném a szakácskönyvemben.

95
paradicsom 1 kg
fokhagyma 3 gerezd
zöldpaprika 3 db
0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek