Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hámozott kenyér-Pan de hojaldre

Hámozott kenyér-Pan de hojaldre
Hámozott kenyér-Pan de hojaldre
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megláttam ezt a tésztát, s gondoltam itt a tanév, az biztosan fog tetszeni a fiamnak, ezt szívesen elviszi az iskolába, főleg ha reggel frissen sütöm neki. Csak azt rontottam el, hogy amikor a tésztákat a tepsibe tettem keleszteni, széthúztam őket, így nem igazán olyan külleműek lettek, ahogyan azt képzeltem. Ha hagyjuk maguktól megkelni, akkor szépen kinyílik a tészta, mint egy legyező, mint ezen a prototípuson, ami a cindystarblog.blogspot.hu. oldalán található. A következő biztosan szebb lesz. Főleg, hogy már csak akkor eszméltem fel, hogy nem fotóztam le, mikor már a családom tagjai szétszéledtek a szebb darabokkal. 

hozzávalók / 4 adag

A kovászhoz

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. Este a kovásznakvalót összekeverjük, lefedjük, félretesszük reggelig.

  2. Másnap a tejet meglangyosítjuk, hozzákeverjük a mézet és az élesztőt, felfuttatjuk, aztán hozzáadjuk az előző napi kovászhoz, valamint a lisztet, az olajat és a sót is. Megdagasztjuk, 1 órát kelesztjük.

  3. A megkelt tésztát ketté vesszük. Egyik adagot kinyújtjuk kb 40x15 cm-es téglalappá, megkenjük olívaolajjal, kevés pizzaszósszal, megszórjuk 1 tk-nyi pizzafűszerrel és két oldalról elkezdjük befelé tekerni. Ha jól csináltuk, középen találkozik a két tekercs, amit egymásra fektetünk, amit kettévágunk, és a közepén egy éles késsel hosszanti irányba is jól bemetszünk,tetejére sajtot teszünk, megkenjük tejjel, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük kelni fél órára.

  4. A másik fél adag tésztát ugyanígy kinyújtjuk, megkenjük kacsazsírral, feltekerjük, elfelezzük, hosszában bemetsszük, megkenjük tejjel, megszórjuk sóval és provance-i fűszerrel, kelesztjük.

  5. 200 C-os sütőben hőlégkeverésen a megkelt tésztákat kb. 15 perc alatt megsütjük.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 875
elküldve: 1
receptkönyvben: 41
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
konyha: olasz
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

legyezőkenyér, hámozott kenyér, kovászolt kenyér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-09-09 18:49

Kedves Gabi!
Megkerestem neked, hogy hol találtam a receptet,( http://cindystarblog.blogspot.hu/2010/01/pan-de-hojaldre.html) itt szépen le van fotózva a tészta elkészítése, hajtogatása, vágása. Valamint, ha figyelmesebben elolvasod, a kovászhoz kella 2 g élesztő, másnap még hozzáteszünk 1 dkg-ot. Úgy működik ez, mint számtalan receptemben az öregtészta, amit Limara oldalán (http://limarapeksege.blogspot.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlenn...) találtam valamikor, és nagyon gyakran használom. Ez mind azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebb élesztővel készíthessük el a kenyeret. Régen is mindig eltettek egy kis kenyértésztát és következőleg az volt a kovász, nem kellett élesztőt használniuk. A sok élesztő fogyasztása nem egészséges. Remélem hasznos amit küldök és vele igazán könnyen elkészítheted ezt a finomságot. Üdv: Évi néni

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-09-09 19:23

Kedves Évi,
figyelmesen elolvastam vagy 3x:) Azért érdeklődtem a 2 gr. után. Nem szoktam öregtésztát csinálni, ezért volt nekem furcsa. De köszönöm, hogy megkerested, a képek és a magyarázatod alapján teljesen megvilágosodtam:) Köszönöm! Szép estét Neked - ahogy lesz időm nekiugrok, mert nagyon tetszik, különleges és biztos finom is....:)-

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-09-09 22:51

Az, és remélem neked is olyan szép lesz, mint a képen. Én is elkészítem még egyszer. A 2 g azért csak annyi, mert egy adag kovászt készítesz el, és nem többet. Hidd el, jó lesz. Sok sikert hozzá. Üdv: Évi néni

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-09-09 12:39

Kedves Évi-néni,
szívesen megcsinálnám, de 3. dologban elakadtam:)
bizti hogy 2 gr. élesztő kell?
miért kell egy éjszakán keresztül állni a kovász alapanyagoknak, ha hagyományosan viszonylag gyorsan kovászom lesz, miért kell 1 éj?
és biztosan bennem a hiba, de amig szembe tekerem a tekercseket értem...de onnantól elakadtam:( Ráforditom egymásra? kettévágom? nem értem:( segítenél?:)
Köszi Gabi

436
finomliszt 5 dkg
víz 30 ml
friss élesztő 2 g
finomliszt 30 dkg
tej 125 ml
olívaolaj 1 ek
friss élesztő 1 dkg
méz 1 teáskanál
1 tk
olívaolaj 1 ek
pizzaszósz 1 ek
pizza fűszerkeverék 1 ek
ementáli sajt 2 dkg
kacsazsír 1 ek
1 ek
provence-i fűszerkeverék 1 ek