Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hangyaboly sütemény

Hangyaboly sütemény
Hangyaboly sütemény
30 perc / sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt egy rokonunknál ettük először. El szerettem volna kérni a receptjét. Azt mondták, ennek különösebb receptje nincs. Sütsz egy öttojásos vizes piskótát, felkockázod, készítesz karamellkrémet, egy tálba a kockákat összeragasztod krémmel, berakod a hűtőbe, hogy összeálljon, másnap bekened a külsejét is, és reszelsz rá csokit, ennyi.
Hát megcsináltuk, és jó lett.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A karamellkrémhez

ajánlat

A vizes piskótát más mennyiségben is elkészíthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások szétválasztása után a fehérjét habbá verjük a cukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet.
  2. A masszához a sárgáját egyenként hozzáadjuk és tovább verjük. 
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a piskótamasszához, majd alaposan elkeverjük.
  4. A piskótát beleöntjük egy alufóliával bélelt tepsibe, amit kiolajoztunk és végül kb. 30 percig sütjük.
  5. Forrón kifordítjuk a tésztát a tepsiből és lehúzzuk róla az alufóliát.
  6. A krémhez a cukrot karamellizáljuk, és addig kevergetjük a felolvadt cukrot, amíg jó barna lesz(de nem égett!), majd felöntjük a tejjel, de vigyázzunk a felcsapódó gőzzel. 
  7. Ha elolvadt a cukor, a lisztet annyi tejjel elkeverjük, hogy ne legyen csomós és hozzáadjuk a karamellás tejhez. Addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik és hagyjuk kihűlni.
  8. Ha a krém kihűlt, akkor robotgéppel elkeverjük benne a margarint és a vaníliás cukrot.
  9. Miután kihűlt a piskóta, felkockázzuk.
  10. Egy tálat fóliával kibélelünk és ebbe helyezzük a piskótakockákat, krémmel megkenve.
  11. Egy éjszekára hűtőbe helyezzük.
  12. Új karamellkrémet készítünk fele mennyiségben.
  13. Másnap kiborítjuk a sütit a tálcából, majd mindenhol bekenjük a krémmel.
  14. Csokoládét reszelünk a tetejére.
     

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 262
elküldve: 9
receptkönyvben: 714
elkészítve: 10/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Skorpió

Mióta szakács: 2010.07.30.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokoládés sütemény, karamellkrémes sütemény, karamellkrémes süti csokireszelékkel

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

benibaba1
benibaba1 Fri, 2011-07-29 14:00

Kedves Skorpió!
Tudnál Nekem segítem hogy a krémem mért csapodik ki amikor beleteszem a vajat?
Köszönöm!
Gyöngyi

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-07-29 15:11

Kedves Gyöngyi!
Próbáld meg úgy, hogy teljesen kihűtöd a karamell krémet. Mi kocka Rama margarint szoktunk használni ehhez a sütihez, ami szobahőmérsékletű. Én így csinálom.
Azonban Becsei Ági vajkrémjét is ajánlom. A pudingot elkészíti a csomagolásnak megfelelően. Miután a puding kihűlt, a szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük, és darabonként adjuk a pudingot folyamatos keverés közben a margarinhoz. Remélem tudtam segíteni.
Sok sikert, és eredményes sütögetést kívánok, üdv: Skorpió

benibaba1
benibaba1 Sat, 2011-07-30 07:48

Kedves Skorpió!
Köszönöm a segítséget,megprobállok mindent mert nagyon fincsi ez a süti:)
Szép napot!
Gyöngyi

Makka
Makka / Makka Thu, 2011-07-21 18:55

Muszáj leírnom, hogy a mai nap hatodik alkalommal csináltam meg ezt a sütit. Annyira híre ment, hogy milyen finomat tudok csinálni, hogy ha valami meghívásom van külön kérik, hogy ezt csináljam. :) Így készült el ismét! Ezek után csak ajánlani tudom mindenkinek!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-07-21 21:19

Kedves Makka!

Hát ennek nagyon örülünk! Köszönjük ezt a kedves hozzászólást!
Nos, további jó sütögetés, csak így tovább. Szép estét: Skorpió

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2011-06-29 08:41

Kedves Skorpió!
Tiéd lett 2011. június 28. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

Makka
Makka / Makka Wed, 2011-06-29 07:57

Csak most néztem meg a válaszokat, időközben meg is csináltam ezt a sütit, mert akár mennyire jó lehet a recept az emberi bénaság (jelen esetben az én bénaságom:D) bármikor tönkre teheti az élvezeteket:) És magamtól Adrien megoldását ötlöttem ki és nagyon jó ötletnek bizonyult! Egyenként megforgattam a felkockázott piskótát a krémben és úgy rakosgattam, nyomkodtam bele a tálba. Mivel minden felére került a krémből a piskótának így nem kellett újabb krémet csinálnom, hanem egyből kiborítottam és reszeltem is rá a csokit!
Amúgy nagyon finom ez a krém, bár első körben nem sikerült, mert csak egy világos édes besamell mártás lett a végeredmény nem ízlett egyáltalán, de nem adtam fel csináltam újat úgy kb egy kanállal több cukorral egész sötét karamellt csináltam és nagyon lassú tűzön főztem, hogy még véletlen se legyen liszt íze és így tökéletes lett jah és én nem raktam bele egy egész kockányi Ramat, mert rettegtem, hogy vaj íze lesz azt meg nagyon nem szeretem. Szóval 20 dkg-nyi margarin se került bele. Igen és a legfontosabb, tegnap délutánra lett kész, ma már egy szem sincs belőle! Jövőhéten is elfog készülni! Köszönöm a receptet!

Köszönöm!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Wed, 2011-06-29 14:12

Kedves Makka!
Nagyon örülök, hogy megcsináltad, és még ízlett is!:)
Egyáltalán nem vagy béna! Sőt, ügyesen megoldottad! Tetszik, hogy nem adtad fel!
További jó sütögetést, és szép napot! Üdv:Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-06-28 19:22

Kedves Dudy!
Remélem Neked is annyira fog ízleni, mint nekünk!:) Jó sütögetést! Üdv: Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-06-28 16:28

Kedves Anci!
Köszönöm szépen, remélem hamarosan ki is próbálod ;)
Jó sütögetést, üdv: Skorpió

Adrien
Adrien Tue, 2011-06-28 12:42

Szia Elise!
Nekem automatikusan a barack ugrott be, amikor írtam. Persze biztosan azért, mert én a barackot is barackkal enném...

Elise
Elise / Elise Tue, 2011-06-28 11:26

Hmm,istenien hangzik,ki fogom próbálni,bár annyi aggályom van, hogy nekem a karamell így töménynek tűnik,mit gondolsz milyen gyümölcsöt csenjek bele,ami passzol hozzá?barack?málna?cseri?
köszi a válaszod

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-06-28 16:23

Kedves Elise!
Köszi, örülök, ha kipróbálod :)
A gyümölcsök szerintem jók amit írtál, esetleg még banán, vagy télen akár alma is (vagy ez mind)
Jó sütögetést, üdv: Skorpió

Adrien
Adrien Tue, 2011-06-28 11:25

Tényleg ötletes és egyszerű! Kellemesen, már csábítóan néz ki. (főleg így, hogy napok óta ágyhoz vagyok kötve, és megőrülök egy kis sütés-főzésért) No persze az íze is finom lehet.
Ebben a lágyságban én el tudok képzelni valami roppanósat. Mondjuk egy kis grillázst... Vagy gyümölcsöt? Hogy kellemesen friss íze legyen...
De én Makka miatt ragadtam klaviatúrát...
Szerintem rétegezheted mint a tiramisut, úgy mutatósabb lesz. Én azonban elkeverném a piskótakockákat a karamellkrémmel, és így ömleszteném a tálba. Olyan kis hebrencs módon... :)

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-06-28 16:20

Kedves Adrien!
Először is remélem hamar rendbe jössz, bármiért is vagy ágyhoz kötve.
Leginkább diógrillázst képzelnék el, főleg ha gyömölcsök is kerülnek bele.
Apropó a gyümölcs: kicsit tanácstalanul körbenéztem a netem, mit ajánlanak karamellkrém mellé
Nos citrom (talán inkább cirtom leve, akár a tésztába is) narancs, vérnarancs, ill. mivel édeskés a krém akár fanyarabb gyümölcsel is próbálkozhatsz pl.: ribizli.
Azerintem ami biztos nem rontja el az a banán (csak előtte citromos vizbe mártsd, mert akkor nem barnul - ám ebbe a sütibe nem lenne feltűnő a barnaság :D )
Ja, igen meg a barack :)
A rétegezésnél akkor a gyors verzió a keveréses eljárásod, a tiramisu szerű elhelyezése a tésztának pedig a lassabb ;)
Köszi, hogy írtál, szép napot: Skorpió

Makka
Makka / Makka Tue, 2011-06-28 10:04

Juj ez nagyon jól néz ki! Annyira egyszerű, de mégis mutatós, hogy ezt fogom megcsinálni a jövőheti családi összejövetelre. Csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy megkened a piskótát a krémmel, felkockázod és így kerül a tálba? Vagy más módszerrel tapasztod össze őket? Esetleg mint egy tiramisunál úgy rétegezed a krémet és a piskóta kockákat? Köszönöm előre is a válaszod!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-06-28 16:09

Kedves Makka!
Köszi a dícséretet! Időközben Kitekata adta a helytálló választ :) Köszönet Neki!!
Ám ahogy láttam, sok jó ötlet jött még, szóval válogathatsz, mert mindegyik jó!
Ha tiramisu szerűen készíted, szép rétegezett vágásfelületet kapsz :)
Reméljük a családnak is ízleni fog. Jó sütögetést, üdv: Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-06-28 16:09

Kedves Makka!
Köszi a dícséretet! Időközben Kitekata adta a helytálló választ :) Köszönet Neki!!
Ám ahogy láttam, sok jó ötlet jött még, szóval válogathatsz, mert mindegyik jó!
Ha tiramisu szerűen készíted, szép rétegezett vágásfelületet kapsz :)
Reméljük a családnak is ízleni fog. Jó sütögetést, üdv: Skorpió

kitekata
kitekata Tue, 2011-06-28 12:52

Nagyon régen ismerem ezt a süteményt és bátran ajánlom mindenkinek.
Felkockázod a piskótát beraksz egy sort a tálba és azt krémezd le és így mégy sorba amíg el nem fogy a tésztád. Természetesen a legfelső sor / ez lesz ugye az alja / tészta legyen.

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-06-28 16:26

Kedves KiteKata!
Köszönöm a segítő válaszadásod! Mis is régóta ismerjük a receptet, csak ritkán készítjük el (talán évekkel ezelőtt készítettem korábban)
Szép napot, üdv: Skorpió

1348
tojás 5 db
cukor 30 dkg
finomliszt 20 dkg
víz 5 ek
sütőpor 1 csomag
cukor 6 ek
tej 0.5 l
finomliszt 4 evőkanál
vaj 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
csokoládé 10 dkg