Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Háromféle babos rakott bolognai

Háromféle babos rakott bolognai
Háromféle babos rakott bolognai
85 perc / előkészület: 25 perc főzés: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért szeretem ezt az ételt, mert gyorsan elkészíthető, nem nehéz alapanyagokból készül el, és variálható a zöldségek fajtája benne (képzelet amit elbír!), és egy könnyű leves után nagyon finom és látványos, laktató főétel lehet.
Vendégvárásnál is mindig akad meglepetés, mert ilyennek a bolognait nem ismerik a vendégek, és még jól is laknak.:-) Sőt, a vendég kedvenc zöldségeit is belecsempészhetjük, és csak az evéskor fog rátalálni.:-) A mi mostani vendégeink, szeretik Bud Spencer filmjeit, és a babot :-). Ezért lett ez a választás a zöldségeknél, volt is nagy meglepetés:-).
Ha nincs vendégünk, akkor elég a hús mennyiségének a felét használni, és a többi hozzávalót is felezzük, akkor csak egy tepsivel lesz, és az elég a családnak (kb. 4 fő), még abból is fog maradni másnapra.

hozzávalók / 9 adag

A bolognaihoz

A körethez

A tetejére

ajánlat

Lehet benne répa, zöldborsó, kukorica, brokkoli, piros kaliforniai paprika, cukkini, padlizsán, bármi, amit csak szeretünk, és elkészíthetjük vele.
Finom bor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagy lábasba beleöntjük az olajat, vöröshagymakockákat, a fokhagymát, sózzuk, fedő alatt üvegesre pároljuk (3-4 perc).
  2. Beletesszük a darált húst, amit keverés mellett, fehéredésig pirítunk. Beletesszük a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot, a vizet, és ízesítjük: ételízesítővel, borssal, rozmaringgal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal, petrezselyemzölddel.
  3. Beleöntjük a szeletelt gombát (leszűrjük), beletesszük a mirelit zöldpaprikát és paradicsomot, és takarékon, közepes lángon kezdjük el főzni, egyszer-kétszer megkavarjuk, majd fedő alatt hagyjuk szépen főni, kb. 150-160 fokon, 40-45 percig. Időnként nézzük meg, le ne kapja, és keverjük meg.
  4. Megkóstoljuk, ha kell még, pótoljuk a hiányzó ízeket. Ha a hús puha, és ízre is finom, akkor beletesszük a fehérbabot, a vörösbabot, a zöldhüvelyű zöldbabot, főzzük még 10-12 percig, kóstoljuk, és ha ízre is jó, kikapcsoljuk, készen van. Szedjük ki a zöldpaprikát és a paradicsomdarabokat. Nem kell már, az íze belefőtt, arra volt szükség.
  5. Feltesszük forrni a vizet a tésztának, amit olajos, sós vízben főzünk ki. 7-8 perc alatt készen van, leszűrjük, egy tálba tesszük.
  6. Egy tepsi aljára tesszük a húsos szósz  felét, szépen elegyengetjük, rá a tészta felét tesszük, azt is eligazítjuk, rásimítjuk a tejfölt a tetejére, és megszórjuk a sajttal.
  7. Még egy adagot, azaz másik tepsit készítünk, ugyanígy húsos szósz, spagetti, tejföl, reszelt sajt.
  8. A sütőbe téve az egyik tepsit, a középső rácsra, kb. 170 fokon az összerakott húsos szószos tésztát összesütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, és illatozni fog a sütőből.  A másik tepsivel is ugyanígy járunk el.
  9. Reszelt sajttal tálalhatjuk.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x20x8 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 984
elküldve: 0
receptkönyvben: 71
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott bolognai babbal, családi rakott bolognai babbal, zöldséges-húsos rakott tészta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-06-02 20:20

Kedves Anci!
Itt annyira fülledt a levegő napok óta, bolyong körülöttünk az eső, a zápor, zivatar, 10-12 km-rel odébb, na ott szakad, de bizony Isten, megkönnyebbülés lenne, ha már végre esne, de csak éjszaka, és olyan szép áztató módon, különben minden tönkre megy.De essen, mert a fejem szétesik, mindenki pattanásig feszült, és nem csak itthon a családban egymással, a tanárok a gyerekekkel, a párom munkahelyén is,...inkább esne az a fránya eső:-))

Izgulni nem izgulok , jól tanulnak, tudják, mit és miért kell, és hogy.-))
De, azért benne van, hogy mégis, melyik tanár melyik tárgyra, megadja-e, és melyiket, stb.,...:-)))Majd, ha látjuk a kezünkben azt a bizonyos bizonyítványt, akkor mindenki megnyugszik:-))Még a jót is jobb látni:-))
Én pont a lányom bizi osztásán leszek,...sokadik éves:-)), kimondani is fura, 41. A lányom meg pont 27-én szülinapozik, de akkor meg a Balcsin leszünk:-))Jó ajándék ez, remélem:-))
Szép estét, és várjuk az esőt, de nem az égszakadást:-))
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-06-02 12:52

Kedves Évám !
Persze a vendégnek én is készítettem volna levest is, de én a másodikkal is jól laktam volna, mert olyan kiadós.
Nálunk meg tegnaptól olyan nyomott az idő és nem tud esni ! Attól félek,ha egyszer elkezdi, meg nem
tudja abbahagyni. -medárd-
Ha visszagondolok, nekem sem kellett soha félnem a bizonyítvány miatt és ez nagyon jó volt !
Az én kicsi fiam meg 1-én született ! Üdv, puszi: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-06-01 19:30

Kedves Anci!
Én is úgy gondoltam, de vendégek jöttek, és úgy illett, hogy leves is legyen, na és még ezután a süti,hmm..:-))
Van benne minden finom, főleg amit a kedves vendégeink szeretnek, és ez szerencsére, a mi ízlésünkkel is egyezik.
Ma borzasztó nyomott az idő, be is borult és fúj a szél, még most is, ahogy írom ezeket a sorokat, majdhogynem, majdnem minden délután így kínlódik,már négy-öt napja,10-12 km-rel odébb , ott esik, sőt szakad, de itt, esni, azt nem esik egy szemet sem, pedig nem ártana, mert jó a locsolás, de más az eső!Nem kell, hogy szakadjon, és napokat, de egy jó éjszakai kiadós áztató eső, jól jönne.Kínlódunk így fejfájásilag, közérzete is mindenkinek, felnőttnek, idősnek, gyereknek olyan nyűgös,hogy na...br..:-((
Már végre június 1. van, még 15 nap és vége a tanításnak:-))
Aztán majd jönnek a bizonyítványok, de szerencsére nem kell tartani egyiktől sem:-))
Jó éjszakát, holnapra szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2011-06-01 13:38

Kedves Évám !
Te aztán minden finomságot belecsempésztél ebbe az ételbe !
Azt hiszem, leves nélkül is jól tudnék vele lakni.Szép napot, puszi : Anci

1039
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 4 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
2 csipet
csirke felsőcomb 80 dkg
sűrített paradicsom 370 g
ételízesítő 2 ek
fűszerpaprika 4 ek
négyszínű bors 2 kk
petrezselyem 2 tk
rozmaring 2 tk
oregánó 3 tk
kakukkfű 2 tk
bazsalikom 3 tk
gombakonzerv 28.4 dkg
zöldpaprika 3 közepes db
paradicsom 3 közepes db
fejtett bab 400 g
vörösbab 400 g
zöldbab 200 g
víz 3 dl
spagetti tészta 750 g
víz 3 l
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
tejföl 375 g
trappista sajt 20 dkg