Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Háromsajtos sült polenta

Háromsajtos sült polenta
Háromsajtos sült polenta
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, gyors és finom. Nyáron friss levélsalátákkal kínáljuk.
A recept az Egy falat Olaszország c. könyvből származik, eredetileg négysajtos polentáról van szó, viszont az ott feltüntetett negyedik fajta sajtot (taleggio) nem sikerült beszerezni...

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a polentát: egy lábasban felforraljuk a vizet, beletesszük a sót, és a lángot mérsékelve állandó keverés mellett hozzáöntjük a kukoricadarát. Kevergetve kb. 20-35 perc alatt sűrűre főzzük.
  2. Kivajazunk egy hőálló tálat, és belesimítjuk a polentát.
  3. Amíg hűl a kukoricakása, elkészítjük a paradicsomszószt: az olívaolajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, kakukkfűvel és rozmaringgal (ízlés szerint fűszerezzük: télen szárított fűszerekkel, egyébként frisset használva). Sózzuk-borsozzuk. Időnként megkeverve sűrűre főzzük a szószt.
  4. A kihűlt polentát vágódeszkára borítjuk és vízszintesen kettévágjuk.
  5. A hőálló tál aljára öntjük a paradicsomszósz felét, rátesszük az egyik polentaszeletet.
  6. Erre jön a háromféle sajt: a gorgonzolát kisebb darabokban rátépkedjük, a mascarponét teáskanállal adagolva egyenletesen elosztjuk a tetején, végül a parmezán felét ráreszeljük.
  7. Beborítjuk a másik polentaszelettel, nyakon öntjük a maradék paradicsomszósszal, ráhintjük a megmaradt, 50 g durvára reszelt parmezánt.
  8. 180 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
  9. Tálalás előtt 10 percig hagyjuk hűlni.


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 57 075
elküldve: 17
receptkönyvben: 1 184
elkészítve: 34/55
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: köretek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

háromsajtos polenta, sajttal töltött polenta, paradicsomos-sajtos polenta

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

E.D.
E.D. Tue, 2015-02-10 23:38

Finom es meg bisztosan fogom maskor is keszitteni. Talan a sajtokat felcserellem majd de csak ajanlani tudom !! Koszonom a megosztast es az osszes hozzaszollast is.

MolnarE
MolnarE Sun, 2015-02-01 12:33

Imadom a polentat! Hetvegen megcsinalom, koszonom a receptet!

czehmi
czehmi Mon, 2012-06-11 18:49

A Mascarponét nem lehet valami mással helyettesíteni? Nem szeretem az ízét. Mondjuk vajkrémmel?

petra
Petra / petra Thu, 2012-06-14 08:37

Persze, azzal is meg lehet próbálni, bár nem lesz olyan krémes. Talán egy kis krémsajtot is keverhetnél a vajkrémhez.

evian
Evian / evian Sun, 2011-10-09 11:38

Most csináltam életemben először polentát....csak úgy, magában is nagyon finom.....de a sajttal megsütve mennyei volt!!! Bevallom, a polentához raktam még vajat, így sokkal krémesebb lett, de hát a háziasszony mindig varriál-:)))Köszönöm a receptedet, szerintem sokszor fogom még csinálni!!!

tibma
tibma Thu, 2011-08-11 09:54

Nagyon tetszik a recept, ki is próbálnám, de kérek egy kis segítséget!
Arra gondoltam, hogy a polentát gáztepsiben sütöm és amikor félbevágom akkor átteszem egy kisebb tepsibe. Szerintetek egy így jó lesz vagy a gáztepsi miatt nagyon vékony lesz?! Az sem baj,m ert akkor dupla adagot csinálok.
Köszönöm!

Böbe baba
Böbe baba Sun, 2011-01-09 23:42

Kedves Petra!

Izgalmasnak tűnt ez a recept, így tegnap elkészítettem ebédre. Eredetileg akkora adagot csináltam, hogy mára is maradjon. Nos, a húsételeket nem igazán kedvelő gyermekeink körében akkora sikert alkotott a kreáció, hogy egy morzsa sem maradt a tál alján:). Viszont ennek köszönhető, hogy ma kipróbáltuk Krisztina fűszeres-krémes csirkéjét, ami szintén fantasztikus, így dupla köszönet jár Neked ezért a receptért:)!

Nagyon szép napot kívánok!

Böbe baba

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2010-11-30 21:18

Az én verzióm, amire esküszöm, a következő: a polentából (vagy ahogy mi hívjuk: a kukoricakásából) zsiradékon dinsztelt hagymába mártogatott evőkanállal kisebb darabokat szaggatok és egy kivajazott jénaiba lerakom 2 sorban. Bőven megpöttyözöm juhtúróval (de a sima túró is megteszi ám) és csőben sütöm tovább, amíg oda nem kap egy kicsit a teteje. Télen melegen, meleg tejjel, nyáron hidegen hideg tejjel, vagy melegen hideg tejjel vagy hidegen meleg tejjel, vagy egyszerűen csak tej nélkül... imádom

modosa
modosa / modosa Wed, 2010-08-18 11:22

Én a kukoricadarát mindig fele tej, fele vízben főzöm meg, és amikor kész, adok hozzá 5 dkg vajat, ettől isteni sejmes lesz. Just sayin' :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-02-04 10:51

Elkeszitettem, nagyon finom! Csak ajanlani tudom. :)

567
kukoricadara 300 g
víz 1.2 l
1 tk
gorgonzola 150 g
mascarpone 250 g
parmezán sajt 100 g
olívaolaj 2 ek
konzerv paradicsom 800 g
fokhagyma 2 gerezd
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 1 ek